10 kleine besparingen die veel opleveren!

Ik schrijf vaker over besparen, want er is zoveel waar je je geld niet of minder aan hoeft uit te geven! Reken maar eens om hoeveel uur je in de week werkt voor je boodschappen, dan zijn die besparingen opeens veel aantrekkelijker!
Grote besparingen zijn natuurlijk fijn. Zo loopt de rente vaste periode van onze hypotheek binnenkort af en konden we de rente weer veel lager vastzetten. Dat scheelt enorm! Maar wist je dat veel kleine besparingen bij elkaar ook heel veel geld kunnen schelen? Juist die kleine dingen (zoals een koffie onderweg) lijken niet belangrijk, maar alles bij elkaar kun je er heel veel mee besparen! Ik vertel je vandaag 10 kleine besparingen die bij elkaar veel opleveren;
1. Koken voor 2 dagen
Ik kook regelmatig voor 2 dagen en dat doe ik vooral in de winter, want ik vind het makkelijker te doen met stamppotten en ovenschotels dan bijvoorbeeld met salades. Voor 2 dagen koken betekent dat je meer kookt, maar minder kwijt bent per maaltijd en natuurlijk scheelt het veel tijd en gasverbruik op de tweede dag.
2. Geen voedsel weggooien
Ik blijf het nog steeds zo gek vinden dat er nog heel veel voedsel weggegooid wordt. Als je iets koopt, dan maak je het toch op? Bij ons wordt er in ieder geval bijna niks weggegooid. Laatst had ik teveel melk gekocht, dan worden er dus pannenkoeken gebakken. En we hebben regelmatig een restjes dag; alle restjes worden bewaard en opgemaakt.
3. Minder vlees eten
Ieder zijn keuze! Maar vlees is een duur ingrediënt voor de maaltijd. Probeer minder vlees te eten of minder vlees door de pasta te doen, dat scheelt enorm. En natuurlijk kun je in de supermarkt kijken voor afgeprijsd vlees, dan help je meteen mee aan de voedselverspilling in de supermarkten.
4. Was ophangen
Onze droger hield ermee op vlak voordat de meiden geboren werden, nu alweer 5,5 jaar geleden. We besloten om het zonder droger te proberen en dat doen we nog steeds. In de zomer drogen we de was in de tuin, met het zonnetje is de was zo droog. In de winter duurt het soms iets langer, maar ook dat is prima te doen. Met een gezin van 5 wordt er regelmatig gewassen, dus de was gaat er snel doorheen. Ik heb een wasrekje bij het trapgat voor bijvoorbeeld beddengoed en handdoeken. En twee losse rekjes, die op zolder staan. Daar red ik het in ieder geval prima mee.
5. Netflix opzeggen of delen
Al die kleine abonnementen zijn er niet voor niets. Zelden zijn dit soort dingen duurder dan € 10,- tot € 15,- En dat is niet zonder reden; Al die kleine bedragen vallen veel minder op. Maar bedenk eens hoeveel je per jaar aan dit soort streaming diensten uitgeeft (of de glazenwasser, afvalbak laten schoonmaken etc.) Al die kleine dingen tellen behoorlijk hard op. Netflix kun je met familie of vrienden delen en andere dingen moet je gewoon even nakijken; Heb je ze wel nodig? Vindt je het het geld waard?
6. Minder gebruiken
Als je minder gebruikt van een product, dan hoef je het product minder vaak te kopen, want je doet er langer mee. Denk aan wasmiddel bij de wasmachine (op de verpakking staat altijd dat je redelijk veel moet gebruiken, maar de was wordt ook met de helft schoon) Denk ook aan afwasblokjes en dat soort dingen.
7. Neem lunch en eten mee
Als je buiten de deur eet, neem het dan zelf mee. Ik ga regelmatig met de kinderen naar de speeltuin en zorg dan dat we lekker kunnen picknicken. Een dopper
mee met water, broodjes, iets lekkers en het is prima. Natuurlijk halen we ook weleens een ijsje of eten we ergens de lunch, maar zeker niet altijd.
8. Abonnementen en verzekeringen bekijken
Bij punt 5 had ik het al over abonnementen. Bekijk ze allemaal eens en gebruik je ze wel echt? Doe dat ook regelmatig met je verzekeringen. Kijk ze na en bekijk of het eventueel goedkoper kan.
9. Moestuin / Kruidentuintje
Ik vertelde al vaker dat wij lekker veel in de tuin hebben groeien; Besjes, frambozen, bramen en sinds kort ook appels en peren! Daarnaast heb ik Tijm, rozemarijn en basilicum in de tuin groeien. Heb je zelf geen tuintje, dan kun je kruiden sowieso binnen lekker laten groeien. Een plantje is in verhouding veel goedkoper dan iedere keer kruiden halen bij de supermarkt.
10. Boodschappen uitstellen
Een fijne besparing is vooral; doen met wat je hebt! Vindt je het weer eens tijd om boodschappen te halen? Kijk dan eens of je het een dag (of meerdere dagen) kunt uitstellen. Vaak heb je nog meer dan genoeg in huis. Misschien eet je dan brood bij je ontbijt in plaats van yoghurt, maar alles gaat wel lekker op. Ook is het verstandig om eens in de zoveel tijd je vriezer lekker leeg te eten, bij ons komt hij altijd vanzelf weer vol met restjes of fijne aanbiedingen...
Over financiën gesproken; In de rubriek "De portemonnee van"
geven lezers een kijkje in hun inkomsten en uitgaven. Wil jij (anoniem) vertellen over jouw financiën? Stuur mij dan even een mail. Doortje@defamiliewanders.nl
je ontvangt dan de vragenlijst in je mailbox!