Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De portemonnee van; Sjoukje & Paul

In de portemonnee van praten we over geld! Hoe ziet de inhoud van de portemonnee van een lezer eruit? Wordt er veel verdiend, veel uitgegeven en wordt er veel gespaard? Wil je zelf een keer meedoen? Dat kan! Vul het formulier in en wij maken er een mooi artikel van, dankjewel. 

Vandaag vertellen Sjoukje en Paul over hun financiën! 

Naam; Sjoukje en Paul, 
Leeftijd; 38 jaar & 39 jaar en 2 jongens van 8 en 3 jaar oud
Beroep; Ik ben thuis (mini bijbaantje vanuit huis), Paul werkt 36 uur per week als milieuvergunningverlener
Inkomsten; € 3.150,-- per maand (€ 2.700 salaris Paul, € 150,- belastingteruggave, € 100,- bijbaantje Sjoukje, €150 kinderbijslag, € 50 overige)
Vaste lasten; € 1.300,-- (excl. Zorgverzekering, zie sparen) 

Jullie hebben een mooi inkomen en mooie lage vaste lasten! Sparen jullie veel? 

Zodra het salaris van Paul is gestort, maken we eerst € 525,-- over naar onze spaarrekening. Is er aan het eind van de maand nog wat over, meestal wel, dan gaat dit ook op de spaarrekening. Daarnaast beleggen we maandelijks 50 euro in duurzame fondsen. Ons spaarsaldo is ca. € 20.000,-- (dit is excl. de spaarrekeningen voor onze kinderen) Daarnaast hebben we ongeveer nog € 12.000,-- in aandelen en crowdfunding projecten zitten.

Zijn jullie tevreden met jullie financiële situatie op dit moment? 

Ja, heel tevreden. We zijn altijd zuinig geweest, zonder het gevoel te hebben dat niks kan. We hebben bewuste keuzes gemaakt in wat we wel en niet willen. Dus wel een verre reis maken, maar geen duur bankstel of auto. Zo hebben we ook een kleine starterswoning gekocht, met deels eigen geld. Later hebben we zelf een verbouwing gefinancierd, energiebesparende aanpassingen gedaan, als zonnepanelen, isolatie en vloerverwarming, en extra afgelost op de hypotheek. 

Nu plukken we daar de vruchten van door lage vaste lasten. Zo was het ook mogelijk dat ik stopte met werken na de geboorte van de oudste. Ik was wel van plan minder te gaan werken, maar door een ernstig ziek kind uiteindelijk gekozen helemaal thuis te blijven en de zorg op mij te nemen. Gelukkig hadden we financieel die vrijheid, omdat we voor een kleiner huis waren gegaan dan die grote die we eerst op het oog hadden. Toen het beter met hem ging beviel het thuismoederen mij eigenlijk wel en hebben we het zo gelaten.

Waar geven jullie graag geld aan uit?

Uitjes, vakanties, hobby’s en duurzame producten. We geven denk ik best veel uit aan boodschappen, maar kiezen daar waar mogelijk biologisch. We hebben een museumjaarkaart en een abonnement op de dierentuin. We gaan jaarlijks meerdere malen op vakantie; soms in ons eigen vakantiehuisje, maar vaak ook naar een hotel, ander vakantiepark of buitenland. Als ik iets nieuws koop, koop ik liever iets dat kwalitatief goed is, van duurzame materialen en jaren mee kan, ook al is het dan in de aanschaf duurder.

En waar geven jullie minder graag je geld aan uit? Waar bespaar je op?

Ik bespaar op kleding, we ruilen kleding, kopen tweedehands, soms iets in de uitverkoop. Andere dingen kopen we alleen nieuw als het echt nodig is, we kijken eerst voor 2e hands. Bijna ons hele interieur is 2e hands. Onlangs wel een nieuwe vriezer en wasmachine gekocht, beide wel een tweedekansje (kleine beschadiging aan de buitenkant). De wasmachine was na 14 jaar overleden en dan ga ik liever voor een energiezuinig nieuw model. De vriezer, eveneens het zuinigste model, was om een voorraadje in te kunnen slaan bij aanbiedingen en voor wat in te kunnen vriezen van fruit en groente uit eigen en familie. 

Voor funshoppen ga ik wel af en toe naar de kringloop, dan is het al veel als ik 20 euro uitgeef. De auto is voor ons een vervoersmiddel; geen luxe, we hebben een goede maar 2de hands Seat Ibiza en geen tweede boodschappenauto zoals veel mensen. Heb ik een keer veel boodschappen, zoals met een verjaardag, dan laat ik ze wel bezorgen. Soms is dat best puzzelen als we op vakantie gaan, voor langere vakanties huren we dan een dakkoffer. We zijn zuinig met energie & water, we staan niet dagelijks onder de douche, de verwarming staat een graadje lager en hebben een regenton in de tuin. Hier betaal je ook voor het restafval, dus we scheiden heel erg goed, zo hoeft de kliko maar 4x per jaar aan de weg. 

Hou je je uitgaven bij en zo ja, hoe doe je dat?

Ja, ik hou mijn uitgaven bij in Excel. Ik heb verschillende categorieën gemaakt en noteer elke uitgaven erin. Zo krijg ik inzicht waar we eventueel op kunnen besparen en ik zie ook van het jaar ervoor wanneer vaste grote uitgaven komen.

Wat zijn jullie financiële plannen voor de toekomst? Hoe willen jullie dit bereiken?

We willen graag over 10 jaar hypotheekvrij zijn. Dan is Paul net 50 en zou hij minder kunnen gaan werken. Het is een workaholic, dus of hij dat wil is nog maar de vraag. Ik zou dan wel iets kleins voor mezelf willen beginnen, wat weet ik nog niet precies. Misschien is daar een startkapitaaltje voor nodig, dus daar wil ik de komende jaren wat voor opzij gaan leggen of om cursussen te kunnen volgen ofzo. Onze hypotheek hebben we pas omgezet naar aflossingsvrij toen de rentevaste periode afliep na de eerste 10 jaar. We hadden een spaarhypotheek en de maandlasten zouden flink stijgen, doordat de rente nu zo laag is. We hebben nu nog 1/3 van onze hypotheek over en willen deze in 10 jaar aflossen, dat kan nu zonder dat onze vaste lasten stijgen.

Sparen jullie ergens specifiek voor op dit moment?

Ja voor de studie van de kinderen, voor elk sparen we 30 euro per maand. Daarnaast hebben we spaarpotjes voor onderhoud huis, vakanties, onverwachte uitgaven, auto (zowel onkosten als ooit vervanging) en zorgkosten. Dit laatste doen we om de premie van de zorgverzekering jaarlijks te betalen, dan krijgen we 3% korting. Zoveel rente krijg je nergens meer. Daarnaast is het bedoeld voor mijn jaarlijkse eigen risico, gezien ik dat volledig benut en extra uitgaven voor tandarts etc…  

Wat is jullie duurste aankoop ooit?

Een vakantiechalet. We hebben 3 jaar geleden een erfenis gekregen. We wilden dit geld goed besteden, maar wisten geen bestemming, behalve de hypotheek, maar die hadden we al grotendeels afgelost. Op de spaarrekening levert het helaas niks op. We kregen toen het idee om een klein vakantiehuisje te kopen wat we naast eigen gebruik, ook verhuren. 
Zo levert het ons nu op dat we goedkoop weekendjes of weekjes weg kunnen met de kinderen. Het onderhoud betalen we van de opbrengst uit de verhuur. Verder hebben we alles uitbesteed, onderhoud en verhuur, zodat we er eigenlijk geen omkijken naar hebben, behalve de btw-aangifte. Als de kinderen groter zijn en niet meer met ons op vakantie willen, verkopen we het denk ik. Ik hoop dan dat het ongeveer hetzelfde opbrengt dan dat we ervoor betaald hebben en dat geld kunnen we dan gebruiken voor bijvoorbeeld een camper of om verre reizen te maken. 

Wat is je beste bespaar of geld tip?

Waarschijnlijk een open deur: inzicht. Weet wat er in- en uitgaat en maak bewuste keuzes waar jij wel en waar je minder of geen geld aan wilt uitgeven. Probeer daar dan naar te leven en kijk niet naar wat anderen doen of daar van vinden. Maak een plan voor 1, 5, 10 en 30 jaar later, waar wil je dan staan.

Sjoukje & Paul, bedankt voor de openheid en de goede tips! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: