Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)

Dingen zelf doen kan veel geld schelen. Je hoeft geen mensen in te huren of te wachten wanneer het klusbedrijf tijd heeft. De een draait zijn hand niet om voor het plaatsen van een keuken, de ander bakt liever brood. Kies voor klussen die je zelf kunt doen, of makkelijk kunt leren door bijvoorbeeld video's op Youtube... er is genoeg te zien!


Door dingen zelf te doen, houdt je geld over, kun je misschien minder werken, waardoor je weer tijd hebt om andere dingen zelf te doen... het is bijna een vicieuze cirkel ;) Vandaag vertellen we over 10 dingen die je prima zelf kunt doen, uitkiezen maar!


1.Koken, snijden, frituren, bakken


In de keuken valt veel winst te behalen als je zelf dingen maakt. Van zelf koken ipv een bezorg maaltijd tot zelf frituren ipv een ritje naar de frietzaak. Veel dingen zijn gelukkig ook niet moeilijk om te leren, bekijk onze recepten maar eens.


Een zelfgebakken brood kost je meer tijd en is misschien niet eens zoveel goedkoper dan een brood uit de winkel, maar het is ook zoveel lekkerder! Zelf je groenten snijden kost ook wat meer tijd, maar is een stuk goedkoper en ga zo maar door.


2. Schoonmaken


Wat is het heerlijk als er iemand komt die je huis schoon maakt... toen de meiden klein waren en wij middenin de slapeloze nachten, oneindige voedingen en luiers zaten hadden wij ook iemand die dit deed. En het is heerlijk hoor! Maar wij vonden het ook fijn dat we het zelf weer konden overnemen.


Het huishouden wordt hier goed verdeeld, de ene dag stofzuigen, de andere dag de keuken poetsen. Iedereen helpt mee, ook de kinderen leren dat ze moeten opruimen en dat ze gemakkelijk even een doekje over de tafel kunnen halen... hierdoor vinden wij het huishouden helemaal niet zoveel werk...


3. Klein onderhoud aan de auto


De auto moet goed blijven rijden en daarom kun je "klein onderhoud" gemakkelijk zelf doen. Ik noem het maar even zo, want het moet nou eenmaal gebeuren. Denk aan het goed bijhouden van de bandenspanning, de ruitensproeiervloeistof bijvullen, ruitenwissers of zelfs lampjes vervangen.


4. Onderhoud fiets


Ook de fietsen moeten onderhouden worden. Dit zijn dingen die je, als je ze niet kunt, gemakkelijk kunt leren. Wij hebben laatst van de fietsen van de meiden de binnenbanden vervangen en ook een band wordt hier gemakkelijk geplakt... het scheelt een ritje naar de fietsenmaker.


5. Huis schilderen


Het is alweer een aantal jaar geleden, dus onze woning moet weer een nieuwe verfbeurt. Deze zomer gaan wij daar zelf mee aan de slag. Schilders zijn schaars en de wachttijden enorm. Daarnaast rekenden wij uit dat wij vorige keer samen een maand moesten werken om de schilders te betalen, inmiddels is het nog een stuk duurder geworden.


Met de kosten van (goede kwaliteit) verf en de huur van een goede ladder (voor 1 raam) zijn de kosten een stuk lager... en wij hebben er de tijd voor.


6. De tuin


Ook de tuin mag af en toe wel een beurt hebben. Aanleggen kan gemakkelijk door tegels te bestellen en bijvoorbeeld graszoden te bestellen (die rol je zo uit)


Maar ook daarna is er nog genoeg te doen; gras maaien, snoeien, schuttingen schilderen... het zijn klusjes waar je even tijd voor moet maken, maar die prima zelf te doen zijn.

werken in de tuin

7. Date night en etentjes


Nadat we zoveel thuis zijn geweest de afgelopen jaren, willen we er natuurlijk ook weer op uit, maar dat hoeft niet iedere keer. Organiseer een date Night lekker thuis.... uitgebreid eten als de kinderen naar bed zijn of een film kijken, dat scheelt oppas en kosten.


Wij organiseren regelmatig etentjes voor familie en vrienden... hoewel het ook heerlijk is om uit eten te gaan, doen we dat ook graag thuis. Dan kun je uitgebreid natafelen en heeft niemand haast.


8. Snacks maken, koffie zetten


We schreven laatst al over koffie kopen onderweg. Dat is soms best een dure kostenpost. Zorg dus dat je dingen thuis alvast klaarmaakt;

- Een thermoskan met koffie of thee

- Genoeg snacks voor onderweg (fruit, noten, snoepjes)

- Gesmeerde broodjes, klaar om zo op te eten


9. Kleding repareren


Gemiddeld dragen we kleding maar 7 keer.. zo zonde! Naast dat we eigenlijk allemaal teveel kleding hebben, is de kwaliteit vaak ook slecht (ook de duurdere merken)


De spijkerbroeken verslijten hier snel op de knieën, maar kunnen vaak gemaakt worden (of ze gingen aan als broek bij scouting) Maar ook sokken met een gat kun je maken en andere kleine gaatjes kun je maken... beter dan meteen weggooien.


10. Planten


Nog een idee voor in de tuin; een moestuin(tje) of eetbare tuin, zoals wij hebben. Je hoeft daar geen enorme tuin voor te hebben en met een paar plantjes heb je ieder jaar opnieuw allerlei lekkers uit eigen tuin. Denk aan rucola (dat groeit overal), citroen melisse, kruiden zoals tijm en rozemarijn, maar ook frambozen, aardbeien en bramen. Het zijn allemaal dingen die gemakkelijk en (bijna) als vanzelf groeien...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: