Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat

Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat

Een rustig leven, weinig stress en weinig zorgen, dat klinkt wel aantrekkelijk, toch? Maar is het ook mogelijk met een druk gezin? Een gezin met opgroeiende kinderen waarbij je rekening moet houden met school, oudergesprekken, eventuele bijles, sport of zwemles van verschillende kinderen, speelafspraakjes, feestjes en verjaardagen… soms is het gewoon druk. Maar toch kan ik zeggen dat we het allemaal redelijk rustig hebben. Er is weinig stress, we rijden natuurlijk naar sport en regelen cadeautjes voor het volgende feestje, maar we ervaren ook veel rust. Hoe we dat precies doen, dat vertel ik je vandaag; 


1. Deze tijd komt nooit meer terug 


Niet te verwarren met de zin; “Deze wee komt nooit meer terug” Die je ongetwijfeld op je zwangerschapscursus hebt geleerd… nee, ik bedoel deze tijd met de kinderen. Herken je het dat alles “veel te snel” gaat? En je bij jezelf denkt; Ze zijn alweer bijna jarig? Dat is het leven met kinderen. Hoewel sommige fases je niet snel genoeg kunnen gaan, de tijd gaat uiteindelijk veel te snel voorbij. 


Het is dus belangrijk om je te realiseren dat je deze tijd nooit meer terug krijgt. Dus geef je kinderen die extra aandacht. Maak tijd om 1 op 1 iets gezelligs met ze te doen, dan wordt het vanzelf rustiger. Kinderen leven heel erg van dag tot dag en het is mooi als je dat af en toe kunt overnemen. Dus wel een spelletje samen doen of bij elkaar logeren in de weekenden en even niet die extra was draaien… dat komt wel weer. 


2. Zeg eens wat vaker Nee


Dit kun je doen tegen alle onnodige verplichtingen. Dingen die verplicht voelen, maar dat eigenlijk niet zijn. Zoals die ene verjaardag van een familielid die je eigenlijk nooit ziet. Of het verplichte bezoekje aan familie “omdat het zo hoort” (Wie bepaald dat eigenlijk?) Na een hele school en werkweek is het ook fijn om in het weekend gewoon niet teveel te doen. Dus zeg Ja tegen alle leuke dingen waar je echt zin in hebt (als het je goed uitkomt) en zeg NEE tegen de rest, helemaal niet erg. 


3. Wandelen 


Ja, wandelen kan niet ontbreken… ik loop tientallen kilometers per week. Naast dat beweging gewoon heel goed is voor je gezondheid, zorgt wandelen er echt voor dat je kalmeert, omdat je nu eenmaal niet zo snel gaat. Nu wij dichter bij het winkelcentrum wonen, lopen wij er regelmatig naartoe. De ene keer voor een cadeautje voor een kinderfeestje, de andere keer voor de boodschappen die we ook bijna allemaal lopend doen. Wandelen maakt je rustig en is goed voor zo’n beetje alles, dus wandel eens iets vaker voor meer rust. (Ook in je hoofd, want het maakt je hoofd heerlijk leeg) 


4. Plannen 


Goed plannen is ontzettend fijn. Wij hebben een gezamenlijke agenda waar alle afspraken in staan. Zo gaan we niet uit eten als we een drukkere week hebben, dat kan ook in de rustige week daarna. Ook zien we in 1 opslag wanneer de kinderen vakantie of studiedagen hebben (en kunnen we dan leuke dingen plannen) En zorgen we dat er op tijd verkleedkleding in huis is voor carnaval op school, we op tijd een cadeautje kopen voor dat ene feestje en we de traktatie voor de verjaardagen vroeg in huis hebben… zo voorkomen we dat we een dag van tevoren nog van alles in de stress moeten gaan kopen en regelen. 


5. Consuminderen / Minimaliseren 


Een rustig leven gaat wat mij betreft hand in hand met minder spullen. Dus ruim je kledingkast op, dan heb je altijd iets om aan te trekken wat ook nog eens lekker zit. Minder spullen in huis betekent ook makkelijker schoonmaken en weinig opruimen. Spullen op 1 plek terugleggen betekent dat je niet in de stress hoeft te zoeken naar een nagelschaartje en ga zo maar door. 


Minder kopen zorgt voor minder stress om er volgens de laatste mode bij te lopen, maar door te kopen wat je nodig hebt en je geld weinig tot niet uit te geven aan onzin, betekent ook dat je minder geld nodig hebt. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt;


6. Minder werken 


Het is natuurlijk een luxe waar je maar net de gelegenheid voor moet hebben, maar als je je financiën eens goed op een rij zet en besluit om je geld niet meer uit te geven aan onzin, kun je met een paar jaar heel ver komen. Consuminderen en besparen scheelt je bakken met geld. 


Minder werken zorgt zeker voor meer rust in huis. Het huishouden hoeft niet in het weekend, maar kan doordeweeks… dat scheelt al een heleboel gedoe. Ook die doktersafspraken voor jezelf of alle afspraken voor de kinderen (van bijles tot sport) kunnen prima. En je hebt daardoor veel meer tijd met je kinderen (lees punt 1 even terug) Voor je het weet zijn ze uit huis en bouwen ze hun eigen leven op, geniet van de tijd die je met ze hebt. 


Wij werken beiden parttime en dat bevalt ons erg goed, wij ervaren zeker meer rust dan toen we beiden nog bijna fulltime werkten…

En vergeet vooral niet dat 1 op de 3 mensen hun pensioen helemaal niet halen. Ik ga daar niet op wachten, genieten van je vrije tijd kan ook nu, ook met een gezin. 


7. Je financiën op orde


Geld maakt niet gelukkig is het gezegde, maar als je het niet hebt, dan kun je er flink ongelukkig van worden. Stress om geld is heel slecht voor je gezondheid en geld is 1 van de meeste onderwerpen waar ruzie over wordt gemaakt. Zorg dus dat je je financiën op orde hebt. 


Een buffer bouw je niet in 1 dag op, bij ons was dat ook een meerjarig plan, maar als je nooit begint, zul je er ook nooit komen. Wij hebben met de verkoop van onze woning een enorme financiële slag gemaakt. De overwaarde zorgt voor een lage hypotheek voor ons nieuwe huis en de spaarpotjes zitten vol, dat slaapt lekker rustig. 


8. Schrijf op en maak je hoofd leeg 


Soms zit je hoofd vol met zorgen, maar ook met ideeën, dingen die je nog moet of wilt doen en dingen die nog geregeld moeten worden. Schrijf ze op en maak je hoofd leeg. Zet een herinnering in je agenda voor dat ene telefoontje en schrijf je ideeën op om er later verder over na te denken. 


Door dingen op te schrijven maak je je hoofd letterlijk leeg en dat zorgt voor rust. (In je hoofd) 


9. Zorg voor minder schermtijd 


Tijd hebben voor je gezin, je partner en het huishouden? We hebben tegenwoordig allemaal tijd tekort! Maar als we allemaal eerlijk kijken naar waar we onze tijd aan besteden, dan kan dat nog wel een beetje beter. De gemiddelde schermtijd in Nederland voor volwassenen is maar liefst 2 uur en 15 minuten (per dag!). Moet je je eens indenken wat je in die tijd allemaal kunt doen; Je huis schoonmaken, Boeken lezen, Bewegen, Gezond koken, Spelletjes spelen met de kinderen, Je kind helpen met huiswerk, Date night met je partner… etc. etc. etc.. Echt… de mogelijkheden zijn eindeloos. 


Nu hoef je van mij echt niet meteen je telefoon of tablet weg te gooien, maar heb je weleens het gevoel dat je ergens nooit tijd voor hebt? Kijk dan eens kritisch naar je schermtijd en verminder dat met de helft. Bijvoorbeeld door je telefoon in je tas te laten als je thuis bent of eens een avond geen tv te kijken, je zult merken dat je zoveel tijd overhoudt. Nog niet te spreken over de rust die je ervaart… 


10. Geniet van het leven 


Soms schiet het leven voorbij en wordt je met je neus op de feiten gedrukt dat het leven in een seconde voorbij kan zijn of helemaal kan veranderen. Niets blijft zoals het nu is, dingen veranderen constant. Daarom is het belangrijk om vooral te genieten van het leven! 


Nogmaals, deze tijd komt nooit terug. De tijd met je kinderen niet, maar ook deze tijd in je eigen leven. Soms lopen dingen nu eenmaal niet zoals je zou willen, maar bedenk je vooral of je er over 5 jaar nog steeds problemen mee hebt. Zo niet, dan heeft het weinig zin om je er zorgen over te maken of je druk te maken. 


Geniet van de kleine dingen, van die verse croissant van de bakker, van de lente die in de lucht hangt en de eerste narcissen die uitkomen. Hoe meer je geniet, hoe rustiger en fijner het leven voelt. 

Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: