Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Minimaliseren kun je leren;

5 tips om je huis overzichtelijk te houden

Minimaliseren kun je leren;  5 tips om je huis overzichtelijk te houden

Minimaliseren, steeds meer mensen zijn er mee bezig. We zien de lege huizen, de video’s op YouTube van mensen die alles weg hebben gedaan en in een lege kamer hun video opnemen. Gelukkig kun je minimaliseren op je eigen manier. Met een gezin is een leeg huis niet echt een optie, dat streven wij gelukkig ook niet na, minimalisme betekent voor ons vooral vrijheid. 


Je kunt minimalisme dus in je eigen leven inpassen, op je eigen manier. Ik hou ervan als het huis geen troep is (en we geen uren bezig zijn om het een beetje netjes te maken als er visite komt) en gelukkig weet ik inmiddels hoe dat voor ons werkt. Daarom delen we vandaag 5 handige tips om je huis een (beetje) leeg en overzichtelijk te houden;


1. Minder kopen 


Ja, een netter huis is echt zo simpel als; minder kopen! Wist je dat kinderen veel leuker spelen zonder honderden soorten speelgoed? En wist je dat we maar liefst 71% (ja, echt!) van onze kleding het afgelopen jaar niet hebben gedragen? Dat ligt dus in de kast voor… ooit? Of eigenlijk nooit? 


We hebben allemaal zoveel spullen. Die zorgen ervoor dat je huis een rommeltje is, je kast overvol is (en je niets hebt om aan te trekken) en we nieuwe kasten kopen om die spullen in op te bergen (om er vervolgens nooit iets meer te doen) 


Zorg er dus voor dat je minder koopt. Minder speelgoed, minder kleding, minder borden, beddengoed, boeken etc. En zoek je spullen uit. De dingen die je niet meer gebruikt kun je verkopen, weggeven of even bij de kringloopwinkel langs brengen, zo heeft iemand anders er nog plezier van, dat is altijd beter dan dat het in de kast stof ligt te happen. Minder kopen lijkt moeilijk, maar dat valt gelukkig mee… deze tips helpen je gemakkelijk op weg;


- Schrijf je uit bij nieuwsbrieven 

- Ga niet onnodig naar de winkels. Een dagje shoppen is leuk, maar koop gewoon niet alles wat je ziet. 

- Denk bij een aankoop goed na. Heb je het nodig? Ga je het gebruiken? Denk er anders een paar dagen over na, geef jezelf bedenktijd als je het lastig vindt. 

- Is je favoriete spijkerbroek kapot? Dan kun je hem vervangen, je hebt echt geen 5 spijkerbroeken nodig. 

- Vindt je het lastig om cadeaus te krijgen? Vraag dan ervaringen… etentjes, dagje uit, een high tea, noem het maar op. Herinneringen zijn leuker dan spullen! Wij gaven de kinderen laatst voor hun rapport een leuk cadeau; ze mochten alle 3 zelf een keer kiezen voor een bezoekje aan de ijssalon met het hele gezin (ze kregen alle 3 een waardebon en mogen die inleveren als ze zin hebben in een ijsje) Ze vonden het geweldig, de eerste waardebon is alweer ingeleverd… 


Minder kopen leer je in etappes. Hoe minder je koopt, hoe netter je huis eruit ziet (en hoe makkelijker dat gaat), waardoor je nog kritischer wordt op je aankopen. Het is dus een kwestie van beginnen, gewoon even niet kopen, dan merk je vanzelf hoe fijn dat eigenlijk is. 


2. Iets erin, dan ook iets weg 


Al je spullen uitzoeken kan jaren duren en vaak gaat het in etappes… dan kan er weer iets weg of zoek je weer even iets uit. Om er in ieder geval voor te zorgen dat je huis niet voller wordt, kun je heel goed afspreken om iets weg te doen als er iets nieuws binnenkomt. 


Ik zocht graag boeken uit bij een mini bieb hier in de buurt. Totdat ik een stapel boeken had liggen en er nog geen tijd voor had gehad. Daarom ga ik nu pas weer kijken als ik een ander boek terugzet. Ook als er speelgoed bij komt, dan gaat er weer iets anders weg. Je kunt wel alles bewaren tot later of een stapel boeken klaar hebben liggen voor wanneer je eindelijk eens tijd hebt, maar de kans is groot dat die tijd er helemaal niet komt. Ik heb zelf inmiddels de bieb app op de tablet staan en lees daar boeken, dus die stapel boeken is helemaal nergens voor nodig. Ik heb liever dat iemand anders ze met plezier leest. 


- Hou dus goed in de gaten wat er het huis binnenkomt. Ook knutsels van school, die je echt niet allemaal kunt bewaren. 

- Doe dit ook bij je voorraad. Een beetje voorraad is fijn, maar maak dingen ook op, zo voorkom je een grote voorraadkast schoonmaak waarbij je potjes terugvindt die goed waren tot 2004. 

- Koop geen andere kleding voordat je eerdere kleding afgedragen is, je hebt ook niet 20 shirts nodig die je voor het klussen kunt gebruiken. 

- Bij verzorgingsproducten vind ik het persoonlijk fijn om ook een voorraadje te hebben, met nadruk op “je”, want 20 flessen shampoo is echt overbodig. 


3. Leen spullen 


Spullen die je niet vaak gebruikt, kun je altijd wel ergens lenen. Dat is beter dan dat die boormachine 364 dagen van het jaar in de schuur staat te niksen. Bij de bouwmarkt kun je terecht voor klus spullen en ladders. Bij de bibliotheek kun je boeken lenen, bij familie kun je vast terecht voor die extra stoelen als je je verjaardag viert en verder kun je zo ongeveer alles lenen;


- Auto’s 

- Fietsen 

- Scooters 

- Speelgoed

- Serviesgoed

- Een gourmetplaat of Kaasfondue set 


En ga zo maar door. Als je iets minder dan eens per jaar gebruikt, dan is het verstandiger om het gewoon ergens te lenen. En heb je niet genoeg glazen als je een feestje geeft? Dan kun je bij de kringloop voor bijna niets glazen kopen, om ze daarna weer terug te brengen. 


4. Maak een verlanglijstje 


Als het gaat om spullen wegdoen die je niet gebruikt, kom je opmerkelijk vaak cadeautjes tegen. Vaak gegeven met de beste intentie en toen je het kreeg was je ook echt van plan om het te gebruiken, maar toch komt daar niks van, Vaak krijg je cadeaus waarvan mensen denken dat die bij je passen, terwijl jij misschien helemaal geen tijd hebt om zelf brood te bakken, dat boek van 500 bladzijdes te lezen etc. 


Ik vind cadeaus wel altijd iets hebben. Het geeft een fijn gevoel dat iemand speciaal voor jou op zoek is gegaan naar iets moois, leuks of passends. Maar natuurlijk wil je het liefst dingen die je echt leuk vindt of waar je echt iets aan hebt of die je echt al maandenlang graag zou willen hebben. 


Maak dus een verlanglijstje, dat is niet stom of raar… het is fijn om dingen te krijgen waar je echt heel erg blij van wordt. (En zet er gerust een aantal ervaringen op!) Ook voor de kinderen kun je verlanglijstje aanmaken. Zo krijgen ze de dingen waar ze echt iets aan hebben of die ze echt super leuk vinden. 


Laat ook vooral het idee los dat je een bepaald bedrag “moet” uitgeven. € 50,- voor een cadeau voor de kinderen, waardoor je een groter cadeau aanvult met een paar prulletjes (want er was nog € 5,- over) 

Koop gewoon wat ze leuk vinden. Voor het ene kind € 45,- en voor het andere € 60,-. Kinderen maken er geen probleem van, dat doen wij. 


5. Bedenk wat je ervoor terug krijgt 


Een aankoop is snel gedaan. Of je nu toch iets nieuws koopt of de kringloop je nieuwe favoriet is en je die leeg koopt met allerlei “handige” spullen. Bedenk je wat je ervoor terug krijgt… minimaliseren, een leger huis, het heeft vele voordelen; 


- Je houdt geld over

- Je huis is netter en sneller opgeruimd en schoongemaakt 

- Je hebt meer rust in je hoofd (omdat je geldzorgen voorbij zijn of je je geen zorgen hoeft te maken over de troep in huis) 

- Je hebt alleen spullen waar je echt blij van wordt

- Je hebt meer tijd over, om tijd door te brengen met je partner, kinderen, familie en vrienden 


Sta je dus weer met een leuk notitieboekje in je hand? Terwijl je wel weer dat je er thuis nog 3 hebt liggen… denk dan even verder. Wat brengt het je als je het niet koopt? 


Met deze 5 tips kun je simpelweg beginnen met minimaliseren. Ik weet zeker dat, als je eenmaal bezig bent, je de voordelen gaat inzien en je steeds enthousiaster wordt. Dat is in ieder geval wat hier in huis gebeurde! We zijn nog lang niet klaar en soms ruimen we weer wat op of zoeken we weer iets uit, maar ook in kleine stukjes bereik je een heleboel. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: