Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 fantastische voordelen van minimalisme

10 fantastische voordelen van minimalisme

Ik schrijf regelmatig over minimaliseren. Over het wegdoen van spullen die we niet meer gebruiken en minder uitgeven, minder kopen. De laatste jaren hoor en lees je veel over minimalisme, vaak zie je lege witte kamers en mensen die heel erg weinig bezitten. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat minimalisme zoveel meer is. Je kunt het inpassen in je eigen leven. Wij, als gezin van 5 hebben geen lege kamers, daar zouden we allemaal ook niet gelukkiger van worden. Maar we kopen wel bewust, waardoor we geld overhouden, beiden parttime werken en meer thuis zijn bij de kinderen, daar worden we dan allemaal wel weer heel erg gelukkig van! Al een aantal jaar zijn wij bezig met minimalisme, door het in te passen op onze manier in ons leven. Jullie weten het natuurlijk al lang, maar wij zijn fan! ;) Vandaag vertel ik je daarom graag over 10 fantastische voordelen van minimalisme! 


1. Het leven is goedkoper

We merken allemaal dat het leven duurder wordt, maar door minimalisme geven wij veel minder geld uit dat jaren geleden. We vertellen natuurlijk veel
over besparen op de blog en dat zijn wij gaan doen doordat ik voor mijzelf wilde beginnen. We hebben jaren gehad waarin we beiden erg goed verdienden en jaren gehad waarbij we minder te besteden hadden. Toen wij begonnen met besparen merkten we dat we makkelijk rond konden komen met veel minder, daardoor konden we meer sparen en uiteindelijk beiden minder werken. Minimalisme helpt hier zeker bij. Je wordt je namelijk bewust van je aankopen. Je koopt niet zomaar om het kopen, maar je denkt goed na over waar jij je geld aan uitgeeft. En natuurlijk betekent dit niet dat je niets meer uitgeeft, maar minder kopen, tweedehands kopen, geen prullen kopen en goed nadenken scheelt enorme bergen met geld. 

2. Minder vergelijken 

Vergelijken met anderen is altijd een slecht idee, maar toch doen we het allemaal. Als ik van vrienden hoor dat ze lekker op vakantie gaan naar Spanje dan kan ik daar best wel jaloers op worden, helemaal als de regen hier tegen de ramen aan tikt. Dan wil ik ook naar de zon! En naar het strand! Maar ik weet ook dat zo’n vakantie heel veel geld kost. Met ons gezin zouden we zo een paar duizend euro kwijt zijn, terwijl onze vakanties echt een stuk goedkoper zijn en we het net zo leuk hebben. Ook in Nederland zijn er namelijk dagen waarop de zon schijnt en dan zijn we meteen op het strand te vinden, juist omdat we beiden minder werken kunnen wij die keuzes weer maken. 

Dus kijk niet teveel naar anderen. Naar de nieuwe auto van de buurman of de nieuwste telefoon van je collega. Als je andere keuzes maakt is dat net zo goed en prima. En door minder te vergelijken heb je ook veel minder de behoefte om die dingen ook te willen en ben je gewoon tevreden met wat je hebt. 

3. Minder spullen 

Minimalisme staat toch bijna gelijk aan minder spullen. Nou, wat mij betreft is het een onderdeel daarvan. Ik wil geen leeg huis, maar ik vind het wel prettig als we de spullen in huis ook echt gebruiken. En dat er geen spullen op zolder verstopt staan voor “ooit” of voor “later”. Ik draag de kleding die ik heb erg graag en daar heb ik niet nog 4 spijkerbroeken voor nodig. Dus waarom zou ik die dan extra kopen? En dat geldt net zo goed voor kleding die niet helemaal lekker zit, waarvoor je nog wat kilo’s moet afvallen of spullen in de keuken die je (nu echt) gaan helpen met gezonder leven, je hebt het echt niet nodig. 

4. Het scheelt veel tijd 

Door de spullen te gebruiken die je hebt, hoef je minder te kopen. En ik hou er echt enorm van om door de winkels te snuffelen, ik hoef het alleen allemaal niet in huis te hebben staan. Want ons huis is inmiddels zo ingericht dat het huishouden zo gedaan is. We zijn geen hele dag in het weekend bezig om alles bij te houden, we hoeven niet iemand in te huren die komt schoonmaken, want het is zo gedaan. En daar helpen minder spullen enorm bij. 

5. Je wordt creatiever 

Het valt mij altijd op; Als we de kinderen ergens mee naartoe nemen waar geen andere kinderen zijn (en dus geen bergen speelgoed ligt) dat ze zich prima vermaken met de 2 meegenomen barbies of tekenpapier met een setje potloden. Ik merk echt dat de kinderen veel creatiever spelen nu wij minder speelgoed hebben. Want ook met bergen speelgoed vervelen ze zich en weten ze het soms niet meer… het is zelfs bewezen dat kinderen leuker spelen als ze helemaal niet zoveel keuzes hebben, er is dan geen keuze stress en ze spelen met wat er is, helemaal prima. 

minimaliseren blog

6. We leven gezonder 


Minimalisme sijpelt bij ons door in het hele leven. Dat betekent dat we ook in de supermarkt bewuste keuzes maken. We hebben dus geen voorraadkast vol chips in huis of 20 flessen wijn op voorraad. We kopen wat we nodig hebben en dat is het. We kopen daarom ook zeker weleens een fles wijn of een zak chips, maar niet altijd. Fruit en groenten hebben we wel altijd veel in huis en hierdoor pakken we dat sneller en leven we gezonder. Daarnaast hebben we naast ons werk tijd om lekker te koken, zonder pakjes of zakjes (nog goedkoper ook) en om lekker veel buiten te zijn. Wandelen, fietsen, met de kinderen naar de speeltuin, we zijn heel actief. 

7. We hebben minder afval 

Nu ik dit schrijf is de afvalbak voor het restafval vandaag weer geleegd, althans… die van ons heb ik lekker in de tuin laten staan, want hij was nog niet eens voor de helft vol. Met ons 5 persoons huishouden kunnen wij zelfs een tweede container bij de gemeente aanvragen (met de daarbij behorende kosten voor het legen) maar ik zou niet weten wat we er allemaal in moeten gooien! Door minder te kopen en vaker tweedehands te kopen heb je een stuk minder afval. Nou betalen wij helaas niet per lediging, dan zou het pas echt lonen, maar voor het milieu is het ook fijn dat we echt maar weinig afval hebben. 

8. Minder stress 

Stress omdat het huis een zooi is en er visite aankomt of stress voor een werkopdracht, we hebben het nog wel (thuiswerken terwijl de kinderen wekenlang niet naar school konden door een virus wat we allemaal wel kennen was soms best een uitdaging!) maar we hebben echt veel minder stress. Het huis is zo aan de kant en ik kan gemakkelijk werken wanneer ik wil… en ik kan opdrachten weigeren als het te druk wordt, want ik hoef niet perse alle inkomsten te hebben. 

9. Minder tot geen geldzorgen 

Nog even terug naar het eerste en grootste voordeel; het leven is goedkoper. Dat betekent voor ons dat we sneller kunnen sparen en vaak een prima potje achter de hand hebben. Wij hadden er laatst een gesprek over en onze spaarrekening is echt goud waard. Toen wij duizenden euro’s kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen (wat niet klopte, maar inderdaad na jaren hebben we nog steeds niets terug… leuker kunnen ze het niet maken!) en toen Dustin zijn baas failliet ging. We hadden echt wel zorgen en het is flink balen als je je spaarrekening moet leeghalen omdat de overheid je als fraudeur aanmerkt (dat gevoel is intens naar) maar die spaarrekening heeft ons wel steeds “gered”. We konden gewoon de hypotheek betalen, we konden gewoon naar de supermarkt voor boodschappen en we konden gewoon doorleven zoals daarvoor. Minder tot geen geldzorgen zorgt voor een heerlijke nachtrust en dat gun ik iedereen. 

10. Je maakt andere mensen blij 


Of je nou spullen verkoopt of weggeeft, je maakt anderen er blij mee… en dat is beter dan dat het op zolder stof ligt te happen. Ik vergeet nooit de mensen die onze oude eetkamer stoelen kwamen ophalen, hun dochter ging op zichzelf wonen en was er ontzettend blij mee! Of de vader die de oude winterjas van Thijs kwam ophalen en later nog een foto stuurde omdat zijn zoontje er helemaal verliefd op was. Dat zijn dingen die ervoor zorgen dat je weet dat je goed bezig bent als je iemand anders blij maakt. 

Minimaliseren en besparen (wat bij ons dus hand in hand gaat) heeft ons veel gebracht. Heel veel mooie dingen en eigenlijk geen vervelende dingen, juist daarom schrijf ik er zo vaak over en toveren jullie mails met bespaar successen altijd een glimlach op mijn gezicht! Natuurlijk zijn er altijd mensen die het stom vinden, belachelijk dat je tweedehands koopt of hun mening klaar hebben over een vakantie in Nederland. Dat mag en dat is prima, het is voor ons geen reden om ons leven anders te leven…. want uiteindelijk leef je je eigen leven en heeft niemand daar iets over te zeggen, als jij gelukkig bent, dan is het goed, want dat is het aller belangrijkste.

Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: