Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 manieren om te stoppen met kopen

10 manieren om te stoppen met kopen

De stijgende prijzen, de inflatie… het zijn allemaal redenen dat we minder te besteden hebben. Hoe het de komende tijd gaat lopen, dat weten we nog niet, maar een goede manier om ervoor te zorgen dat je koopkracht niet teveel daalt is om “gewoon” eens te stoppen met kopen. We denken vaak dat we dingen nodig hebben, de reclames vertellen ons dat ons leven beter wordt met een bepaald product, dat we gelukkiger worden als we slanker zijn of die ene crème gebruiken en dat we succesvoller zijn met een goedbetaalde baan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Reclames verkopen een droombeeld, maar is dat realistisch? Of voelen we ons nog steeds hetzelfde na het kopen van een hele nieuwe garderobe. Stoppen met kopen helpt om te minimaliseren, om gelukkiger te zijn en om echt inzicht te krijgen in je eigen koopgedrag. Moeilijk? Dat valt best mee… met deze tips kun je het gerust eens een dag, een week of een maand proberen….


1. Geen reclame folders meer 

Wij hebben sinds een aantal jaar een nee/nee sticker op de brievenbus. (Die kun je bij je eigen gemeente vaak gratis ophalen) en naast dat het veel oud papier scheelt, scheelt het ook veel aankopen. Als ik online door folders blader, dan zie ik toch veel leuke dingen die “handig” zijn of die ik wil hebben. Als ik ze niet zie, dan wil ik ze dus ook niet. Ik kijk nu alleen nog de supermarkt folder om te kijken of er leuke aanbiedingen zijn en dat is het. 

2. Afmelden van nieuwsbrieven 

Hiervoor geldt hetzelfde als de reclame folders. Nieuwsbrieven in je mailbox zijn vooral bedoeld om je iets nieuws te laten kopen. Nu met korting! En nu een nieuwe collectie. Als je online koopt, dan ontvang je vrijwel automatisch een nieuwsbrief van de online winkel. Meldt je af na je aankoop, het scheelt veel spammail en veel extra aankopen die je toch niet zo nodig hebt. Ben je bang om kortingscodes te missen? Je kunt altijd even Googlen als je iets wilt kopen, de meeste kortingscodes zijn online te vinden.

3. Ga niet naar de winkels 

Ook in de winkels wordt je verleid tot aankopen. Van leuke aanbiedingen tot een leuk hebbedingetje dat precies op ooghoogte staat. Er zijn hele marketing onderzoeken naar ons koopgedrag. Van welke muziek er gedraaid moet worden tot welke geur er in de winkels hangt. Als je niet gaat, dan koop je ook niets. Dus wil je stoppen met kopen, ga dan niet. Simpel maar doeltreffend.

4. Stel een wachttijd in 

Als je nou wel iets ziet wat je graag wilt hebben, stel dan een wachttijd in. Dit helpt om te bedenken of je het product echt wilt hebben. Zet een notitie in je telefoon en wacht een paar dagen. De kans is groot dat je het weer vergeet. Blijf je eraan denken, dan kun je het aanschaffen… of zet het op je verlanglijstje voor je verjaardag, dan heb je echt iets te vragen wat je wilt hebben. 

5. Verlanglijstje, yes! 

Een verlanglijstje is sowieso een goed idee… vroeger hadden we die als kind altijd, maar als nu iemand vraagt wat je graag wilt hebben, dan hebben we vaak geen idee. Dingen op het laatste moment bedenken zorgen er vaak voor dat je toch dingen verzint die je uiteindelijk niet zo heel interessant vindt. Dus zoek door het jaar heen en schrijf het op. Ik vroeg vorig jaar een fles van mijn favoriete luchtje, die draag ik iedere dag en daar heb ik dus echt plezier van. Anders dan een cadeau waar je toch niks mee hebt en achter in de kast blijft liggen. 

6. Hoelang moet je hiervoor werken? 

Een goede manier om aankopen te verminderen, is om te bedenken hoelang je voor iets moet werken. Een spijkerbroek van € 100,- is dat die uren waard? Zo kun je alles wat je wilt kopen nagaan en je zult zien dat je sommig dingen toch makkelijker terughangt. Reken ook eens uit wat je hypotheek of verzekeringen kosten, een besparing van € 10,- per maand wordt vaak als niet nodig beschouwd, maar in het jaar moet je voor die € 120,- misschien wel een dag werken… zo’n dag is dus snel terugverdiend als je toch even overstapt naar een goedkopere verzekering. 

7. Denk aan de langere termijn 

Als we iets kopen dan voelen we ons gelukkig… en het geluksgevoel is verslavend, maar ebt daarna vrij snel weer weg. Het is goed om je er bewust van te zijn wat je met dat geld kunt doen op de langere termijn. Al die aankopen bij elkaar zorgt misschien wel voor… een afgeloste hypotheek? Of een jaar eerder met pensioen? Het zijn grote dingen, maar al die kleine bedragen optellen voor 30 of 40 jaar… dan kom je er zo op uit. Zorg dus dat je weet wat je uitgeeft en doe dat bewust, niet aan spullen waar je niet gelukkig van wordt. 

8. Bedenk een spaardoel 

Als we even teruggaan naar de kortere termijn, dan kun je jezelf motiveren door
een spaardoel te bedenken. Doordat je spaart voor die ene vakantie, is het makkelijker om die trui te laten hangen, want door die uitgave duurt het te sparen bedrag langer. Ergens specifiek voor sparen kan dus op de korte termijn er goed voor zorgen dat je veel minder koopt.

9. Budgetteren 

Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, dan kun je daar een budget aan hangen. Je kunt afspreken om nooit meer kleding te kopen, maar echt realistisch is dat natuurlijk niet. Je kunt jezelf wel een budget geven en je daaraan houden. Dan koop je bewuster, koop je waarschijnlijk minder en wellicht tweedehands. Gewoon even helemaal niets kopen is altijd een goed idee om te stoppen met kopen, maar je kunt natuurlijk niet nooit meer iets kopen, dus als je daar houvast bij nodig hebt, dan kan een specifiek budget erg goed helpen. 

10. Doen met wat je hebt 

Het beste om te doen als je iets wilt kopen?
Doen met wat je hebt! We hebben vaak veel meer dan gedacht, dus waarschijnlijk kun je best even vooruit met alle kleding, schoenen en decoratie in huis. Probeer eerst gewoon dingen te gebruiken die je al hebt, dat is de beste oplossing voor je portemonnee. Zo ging laatst onze wasmand kapot, maar ik had nog een boodschappenkrat staan, dus die gebruik ik nu. Helemaal prima en geen aankoop voor nodig. Wil je een kookboek kopen? Zoek op internet. Heb je geen popcorn apparaat, gebruik gewoon een pan met wat zonnebloemolie en pofmais. etc. Kijk bij alles of je een oplossing hebt zonder te kopen….

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: