Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Sparen met een laag inkomen,

deze 10 tips gaan je zeker helpen

Sparen met een laag inkomen, deze 10 tips gaan je zeker helpen

Sparen is altijd verstandig, ook al is de rente nu erg laag, een buffer achter de hand is altijd goed. Als je wasmachine kapot gaat, je fiets gerepareerd moet worden of er onverwachts onderhoud aan je auto plaats moet vinden. Een fijn bedrag qua buffer is voor iedereen anders. Heb je een laag inkomen en minder uitgaven, dan heb je een minder grote buffer nodig. Heb je een hoger inkomen, een auto, een eigen woning? Dan mag de buffer ook wel iets hoger. Houd ongeveer 6 maanden qua uitgaven aan om je ideale buffer te berekenen. En heb je die nog niet? Ga er dan mee aan de slag. Met kleine stapjes kom je er uiteindelijk ook.


Vandaag delen we 10 tips om ook te sparen als je een laag inkomen hebt. Met alle stijgende prijzen is dat voor veel mensen een uitdaging, maar ga de uitdaging eens aan en werk aan je buffer met deze 10 tips; 

1. Spaar kooppunten 

Supermarkten bieden
gemiddeld 4-6% rente op kooppunten. Ik vind het altijd fijn dat je ongemerkt toch een bedrag bij elkaar spaart. Je kunt het laten uitbetalen voor net dat beetje extra in een dure maand. Het telt altijd sneller op dan gedacht. En zit je een keer echt in de financiële ellende? Dan kun je met je kooppunten je boodschappen betalen. Eten is een eerste levensbehoefte en die heb je daarmee meteen gegarandeerd.

2. Doe veel zelf 

Door dingen zelf te doen, kun je veel geld besparen. En dat zet je natuurlijk dan gemakkelijker op je spaarrekening. Van je haar knippen tot klussen in huis. En van dingen repareren tot bakken en koken… sommige dingen zijn misschien niet zo makkelijk te leren, maar we hebben tegenwoordig
video’s op Youtube, waar je zo’n beetje alles kunt leren wat je zou willen. Dus probeer het eens en ga aan de slag. 

3. Verkoop je spullen 

Veel mensen denken dat het verkopen van spullen weinig oplevert. En vaak wordt er gezegd dat “het toch allemaal veel moeite is voor weinig”. Maar in mijn ervaring valt dat echt reuze mee. Al jaren verkopen wij spullen en al die jaren bij elkaar hebben we een flink bedrag bij elkaar verkocht… dit loopt echt in de duizenden euro’s. Dat is dan toch best de moeite! 

Dat bedrag kwam niet zomaar binnen. Iedere keer € 10,- of een paar keer € 30,- en het telt gewoon heel snel op. En ja… soms kost het even tijd, maar de meeste dingen verkoop je wel, dat bedrag kan mooi naar je spaarrekening. Ga dus kritisch door je huis en bekijk wat er weg kan. 


Sinds dit jaar geven Marktplaats en Vinted aan de belastingdienst door als je meer dan 30 verkopen hebt. Veel mensen vinden dat geen fijn idee en zijn bang dat ze belasting moeten betalen. Maar... het is echt alleen bedoeld voor verkopers die dingen door verkopen. Als je alleen je eigen spullen verkoopt die je niet meer gebruikt, dan is er niets aan de hand.

4. Doe mee met spaarprogramma’s. 

Ook bij spaarprogramma’s geldt; veel kleine beetjes, maken een groter bedrag. Als je iets online koopt, zorg dan dat je daar punten (en dus cashback) voor krijgt. Vul af en toe een enquête in en je hebt zo € 20,- voor je spaarrekening bij elkaar gespaard, met weinig moeite.
Ik ben al jaren lid van Euroclix, het levert inmiddels best wat op. (Ook al is het geen vetpot, het is toch mooi meegenomen) 


Ik heb even opgezocht wat alleen Euroclix mij door de jaren heen heeft opgeleverd en dat is inmiddels rond de €3000,- Dus ook al die beetjes tellen door de jaren heen lekker op.

5. Bekijk je abonnementen 

Vaste lasten zijn de vervelendste lasten als je wilt sparen, want bijna ongemerkt betaal je ze iedere maand. En ook al die kleine abonnementen tellen dan toch op. Kies bijvoorbeeld 1 streamingdienst ipv 3, je kunt zo weer abonneren als je iets mist. Ga echt kritisch door je uitgaven heen en zeg dingen op, bedenk of je er echt gebruik van maakt en of het echt nodig is. Als je iets opzegt kun je voor dat bedrag een automatische spaaropdracht in je internetbankieren zetten, dan spaar je dus iedere maand sowieso een klein bedrag. 

6. Minder naar de supermarkt / winkels 

Hoe vaker je in de winkels komt, hoe meer je uitgeeft. Dat geldt voor de meeste mensen, dus probeer je bezoekjes aan de winkels te beperken. Stel je boodschappen gewoon eens een dagje uit, ik weet zeker dat je iets in de kast vindt om te koken. Zo hadden wij laatst een restjes dag, maar bijna geen restjes… haha! Ik vulde de restjes die er waren aan met een pasta, pesto. Er lag nog pasta in de kast en een half potje pesto in de koelkast.. wat groenten erbij en het was prima. 

7. Geen folders / nieuwsbrieven 

Folders zijn handig om te kijken of er leuke aanbiedingen zijn, maar bekijk alleen de folder van je vaste supermarkt, anders zie je bij andere supermarkten ook weer veel leuks en ga je daar ook heen. Voor je het weet ga je naar 3 supermarkten en neem je ook nog andere dingen mee, waardoor je besparing eigenlijk niks meer voorstelt. Plak dus een nee/nee sticker op de brievenbus en zorg dat je online ook niet continu wordt verleid door allemaal koopjes…. Schrijf je uit bij nieuwsbrieven, bepaalde kortingen kun je sowieso altijd online vinden, daar heb je geen nieuwsbrief voor nodig. 

8. Maak een weekmenu 

Door een weekmenu te maken, plan je precies wat je nodig hebt. Ik wissel duurdere maaltijden altijd met goedkopere maaltijden af, zodat we niet enorm veel aan boodschappen kwijt zijn. Plan ook altijd een restjes dag in. Ook al heb je bijna geen restjes, er valt altijd wel iets te maken. Dan heb je dus een restjes dag zonder restjes, net zoals wij laatst…. 

9. Zoek naar gratis of goedkoop

Er is veel gratis of goedkoop te vinden en niet alles hoeft veel geld te kosten. Zoek naar leuke evenementen in de buurt, ga met de kinderen naar het strand/ het bos en spreek met iemand af voor koffie bij de Hema of Ikea. Als je openstaat voor leuke dingen, maar dan goedkoper, dan kun je ze zeker vinden, zo hou je geld over om te sparen. 

10. Maak een spaardoel en hou je vorderingen bij 

Sparen gaat altijd makkelijker met een spaardoel. “Sparen voor later” is verstandig, maar niet echt concreet en soms is het gewoon fijner om een doel te hebben.
Maak dus een spaardoel voor jezelf en hou ook zeker je vorderingen bij. Maak een blad met een bepaald aantal vakjes. (Voor € 100,- bijvoorbeeld een blad met 20 vakjes van € 5,-) en kleur er steeds 1 in als je € 5,- gespaard hebt. Dit helpt echt om nog veel sneller je doel te bereiken! 

Met deze 10 handige tips kun je ook sparen met een laag inkomen. En onthoudt; iedere euro is er 1, dus wees trots op ieder behaald doel. Succes!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: