Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Goedkoop gezond eten

Het is Januari, tijd voor veel mensen om weer lekker gezond te eten. Ik hoor nog heel vaak dat gezond eten duur is. En inderdaad; als je in de supermarkt kijkt naar avocado's, blauwe bessen en aardbeien... dan zijn die op dit moment erg duur. Maar gelukkig is er nog veel meer wat je kunt kiezen! Ik geef je vandaag wat handige ideeën. 

1. Havermout

In de supermarkt kun je een pak havermout kopen voor ongeveer € 0,50. Daar kun je heel wat lekkere ontbijtjes mee maken. Denk aan havermout pap of overnight oats. (Je mengt de havermout dan 's avonds met wat yoghurt en laat dat in de koelkast staan) Als je wat vers fruit erbij eet, heb je een heel voedzaam en goedkoop ontbijt. 

2. Appels

In Nederland groeien zoveel appels en ze zijn echt heel betaalbaar! Iedere week zijn er wel appels in de aanbieding bij 1 van de supermarkten. Ik rij zelf regelmatig naar een boer waar ik 3 kg. appels (met een plekje) voor € 1,- meeneem. Dus heb je boeren in de directe omgeving, dan kun je daar altijd even naar kijken. 

Je kunt appels uit de hand eten of een appel in stukjes even verwarmen in de magnetron met kaneel en wat rozijnen. One apple a day, keeps the doctor away... en dat is niet voor niets. 

3. Kolen

In de winter zijn kolen heel erg goedkoop en lekker! Denk aan boerenkool, zuurkool, rode kool, witte kool en ga zo maar door. Maak er lekker stamp potjes van met een mager stukje vlees en je bent heel gezond bezig. Kies sowieso vaker voor seizoensgroenten, die zijn goedkoop en gezond. 

4. Peulvruchten

Je hebt ze vast weleens gezien; die zakjes met bonen en linzen in de supermarkt. Met die zakjes kun je ontelbaar veel gerechten maken. Linzensoep is hier in huis erg favoriet, maar zelf bonen koken en in porties invriezen is ook ideaal. Ik gebruik de bonen in de wraps, door de soep, in een bonenschotel en meer. Enorm voedzaam, probeer het maar eens. Na een maaltijd met peulvruchten zit je goed vol. 

5. Winterpeen

Ik heb weleens vaker verteld dat er hier per week zo'n 2 kilo wortels doorheen gaan. Ik maak regelmatig even een wortel schoon en snijd deze in stukjes om tussendoor te eten. Ook de kinderen zijn er gek op. Winterpeen koop je in de supermarkt voor ongeveer € 0,75 per kilo. En is dus lekker als tussendoortje, maar ook lekker in de soep, hutspot of in een traybake. 

6. Tomaten


Tomaten zijn nu niet in het seizoen, maar wel heel goed verkrijgbaar in blik. Ze bevatten het antioxidant lycopeen. Dit antioxidant verminderd ontstekingen en helpt beschermen tegen velen ziektes. Gebruik tomaten in een lekkere pasta saus en je krijgt meteen heel veel vitamine C binnen.


7. Broccoli


Broccoli is regelmatig in de aanbieding en ik neem dat flink wat stronken mee. Als je ze in roosjes snijd, kun je broccoli gemakkelijk invriezen. Broccoli bevat ook een belangrijk antioxidant; sulforafaan. Je kunt broccoli gebruiken in een lekkere soep, maar ook bij een makkelijk AGV-tje of in je groenten omelet.


8. Mandarijnen en sinaasappels


Mandarijnen zijn nu helemaal in het seizoen en lekker om zo tussendoor weg te eten. Wij hebben ze hier nu altijd in huis liggen. Ook sinaasappels bevatten veel vitamine C en een groot net van 2 kg. kost je zo'n € 3,- Dat lijkt misschien iets duurder, maar je doet er lang mee en je kunt sinaasappels lang op de fruitschaal bewaren.


9. Noten


Huh? Noten goedkoop? Nee, noten zijn natuurlijk best prijzig. Maar ook hier heb je niet veel van nodig. Een handje nootjes per dag is genoeg. Omdat noten erg vet zijn, is het belangrijk om het ook echt bij een handje te houden. Een zakje ongezouten nootjes koop ik in de supermarkt voor zo'n € 2,- en dat is prima om iedere dag een handje van te nemen. Ik koop regelmatig een chocoladereep van € 2,- dus als ik die laat liggen, ben ik dubbelop goed bezig ;)


Je kunt als goedkopere optie ook kiezen voor ongezouten pinda's, die zijn namelijk ook gezond!


10. Water


Het gezondste drankje is ook nog eens het goedkoopste drankje en komt gewoon uit de kraan! Drink de hele dag door water, dan voer je de afvalstoffen in je lichaam goed af. Kies voor een handige fles op tafel en je kunt het niet vergeten. Met een schijfje citroen, sinaasappel of komkommer geef je er een lekker smaakje aan.


En wil je water verwerken in je eetpatroon? Kies dan voor soep. Soep is echt ideaal! Je kunt restjes groenten gemakkelijk opmaken en soep is laag in kcal.


Zo is er dus heel veel te eten met een laag budget. Varieer, probeer dingen uit en maak goed gebruik van aanbiedingen. Dan kun je lekker gezond eten met een laag budget.


Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: