Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Traybake; Makkelijk en goedkoop

Sinds ik weer iedere week ons weekmenu deel, krijg ik vaak de vraag of ik nog leuke recepten heb of aanraders heb voor maaltijden die vooral makkelijk zijn en het liefst ook een beetje betaalbaar. Vandaag vertel ik je daarom graag over een gerecht waarmee je kunt blijven variëren. Het is een gerecht waarbij de oven het meeste werk doet en vaak ook nog eens lekker gezond, namelijk een traybake! 

Wat is een traybake?

De naam zegt het natuurlijk al. Het is een gerecht wat gebakken wordt op een tray (bakplaat) en je hebt vele variaties. Met vlees of vegetarisch. Met groenten en met kaas. Het is daarnaast ook nog eens een makkelijke maaltijd om je restjes op te maken. Je kunt er echt van alles in kwijt. 

Hoe maak je een traybake?

Het belangrijkste is om de oven alvast voor te verwarmen voordat je begint, want die doet, zoals gezegd, het meeste werk. Laat hem goed voorverwarmen op 200 graden. Dan begin je met het vullen van de bakplaat. Begin met allerlei groenten, kies vooral de soorten die je lekker vindt en zorg ervoor dat ze tegelijk gebakken kunnen worden. (groenten die een langere baktijd nodig hebben, snijd je in kleinere stukjes etc.) Denk bijvoorbeeld aan;

- Wortel 
- Paprika
- Tomaat
- Courgette
- Champignons 
- Uien


Daarna voeg je eventueel vlees of vis toe. Denk aan worstjes, kip of zalm. Om ook hierbij dezelfde baktijden te hebben, kun je ze ook stukjes snijden.

Je kunt een traybake ook makkelijk maken zonder vlees. Dan kun je bijvoorbeeld kaas toevoegen. Wij kiezen vaak voor geitenkaas of brie. Maar denk ook aan kruidenkaas, Goudse kaas of feta. 

Maak het lekker met kruiden!

Een traybake maak je het allerlekkerste met kruiden. Denk aan Italiaanse kruiden of chilipoeder. Als het past bij je groenten, dan is het goed. Daarna giet je er wat olijfolie bij en hussel je alles door elkaar.

Vergeet de knoflook niet!

Als je, net als ik, dol bent op knoflook, voeg die dan zeker toe! Het lekkerste is om een paar teentjes in het velletje tussen de groenten te leggen. De knoflook poft dan gaar en wordt heel zacht en zoetig. Je kunt de knoflook daarna zo eten of op een stokbroodje smeren.

Bakken maar!

Na het door elkaar husselen begint het bakken. Zet de bakplaat voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. De baktijd is afhankelijk van je ingrediënten en of je bijvoorbeeld vlees of vis toe hebt gevoegd. Het is belangrijk om alles regelmatig even om te scheppen en dan zie je als hobbykok echt vanzelf wanneer het gaar is. 

Makkelijk, gezond en goedkoop!

Je kunt het gerecht nog verder uitbreiden zoals je dat wilt. Misschien laat je het zo, maar misschien doe je nog een stokbroodje in de oven erbij. Je kunt ook pasta koken of aardappeltjes opbakken. Bij elkaar heb je dan een complete, lekkere en gezonde maaltijd. Die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, ideaal! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: