Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Traybake; Makkelijk en goedkoop

Sinds ik weer iedere week ons weekmenu deel, krijg ik vaak de vraag of ik nog leuke recepten heb of aanraders heb voor maaltijden die vooral makkelijk zijn en het liefst ook een beetje betaalbaar. Vandaag vertel ik je daarom graag over een gerecht waarmee je kunt blijven variëren. Het is een gerecht waarbij de oven het meeste werk doet en vaak ook nog eens lekker gezond, namelijk een traybake! 

Wat is een traybake?

De naam zegt het natuurlijk al. Het is een gerecht wat gebakken wordt op een tray (bakplaat) en je hebt vele variaties. Met vlees of vegetarisch. Met groenten en met kaas. Het is daarnaast ook nog eens een makkelijke maaltijd om je restjes op te maken. Je kunt er echt van alles in kwijt. 

Hoe maak je een traybake?

Het belangrijkste is om de oven alvast voor te verwarmen voordat je begint, want die doet, zoals gezegd, het meeste werk. Laat hem goed voorverwarmen op 200 graden. Dan begin je met het vullen van de bakplaat. Begin met allerlei groenten, kies vooral de soorten die je lekker vindt en zorg ervoor dat ze tegelijk gebakken kunnen worden. (groenten die een langere baktijd nodig hebben, snijd je in kleinere stukjes etc.) Denk bijvoorbeeld aan;

- Wortel 
- Paprika
- Tomaat
- Courgette
- Champignons 
- Uien


Daarna voeg je eventueel vlees of vis toe. Denk aan worstjes, kip of zalm. Om ook hierbij dezelfde baktijden te hebben, kun je ze ook stukjes snijden.

Je kunt een traybake ook makkelijk maken zonder vlees. Dan kun je bijvoorbeeld kaas toevoegen. Wij kiezen vaak voor geitenkaas of brie. Maar denk ook aan kruidenkaas, Goudse kaas of feta. 

Maak het lekker met kruiden!

Een traybake maak je het allerlekkerste met kruiden. Denk aan Italiaanse kruiden of chilipoeder. Als het past bij je groenten, dan is het goed. Daarna giet je er wat olijfolie bij en hussel je alles door elkaar.

Vergeet de knoflook niet!

Als je, net als ik, dol bent op knoflook, voeg die dan zeker toe! Het lekkerste is om een paar teentjes in het velletje tussen de groenten te leggen. De knoflook poft dan gaar en wordt heel zacht en zoetig. Je kunt de knoflook daarna zo eten of op een stokbroodje smeren.

Bakken maar!

Na het door elkaar husselen begint het bakken. Zet de bakplaat voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. De baktijd is afhankelijk van je ingrediënten en of je bijvoorbeeld vlees of vis toe hebt gevoegd. Het is belangrijk om alles regelmatig even om te scheppen en dan zie je als hobbykok echt vanzelf wanneer het gaar is. 

Makkelijk, gezond en goedkoop!

Je kunt het gerecht nog verder uitbreiden zoals je dat wilt. Misschien laat je het zo, maar misschien doe je nog een stokbroodje in de oven erbij. Je kunt ook pasta koken of aardappeltjes opbakken. Bij elkaar heb je dan een complete, lekkere en gezonde maaltijd. Die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, ideaal! 

Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)
door Doortje 30 oktober 2025
Zelf doen of maken kan veel geld besparen. Je hebt alleen vaak iets meer tijd nodig... vandaag vertellen we over de 10 dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen.
Onze week: Herfstvakantie
door Doortje 28 oktober 2025
Een nieuw (en heel vol!) weekoverzicht,. Kijk je mee?!
5 tips om makkelijk je weerstand te verhogen!
door Doortje 25 oktober 2025
De herfst is al goed bezig, dus het is belangrijk om je weerstand hoog te houden!
Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat
door Doortje 23 oktober 2025
Een druk gezin en toch een relatief rustig leven? Dat kan.. ik vertel je vandaag hoe wij dat doen.
Onze week: Wandelen, koffie, weer bakken en echt de laatste honkbalwedstrijd
door Doortje 21 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Appeltaart
door Doortje 18 oktober 2025
Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept; namelijk voor appeltaart! Deze wordt hier in huis regelmatig gebakken als het herfst is...
5 x ontbijten zonder brood
door Doortje 16 oktober 2025
Ik ben dol op brood, maar kies voor het ontbijt vaak voor een ontbijtje zonder brood. Gelukkig zijn daar ook genoeg variaties in te vinden, lees maar mee...
Onze week: Koffie, taart, Bobby jarig en tuinieren
door Doortje 14 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
door Doortje 11 oktober 2025
Ik ben gek op lezen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
10 mooie voordelen van wandelen
door Doortje 9 oktober 2025
Een paar jaar terug ben ik gaan wandelen en ik ben niet meer gestopt ;) Ik vertel je vandaag alle voordelen en waarom ik er zo'n fan van ben...
Show More