Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Thuiswerken met de kinderen thuis, mijn beste tips

De kerstvakantie is officieel voorbij, maar de scholen zijn nog dicht. De kinderen hebben weer thuis les en ook het werk gaat "gewoon" door. Ik werk inmiddels al bijna 5 jaar volledig vanuit huis, dus ik werk ook regelmatig als de kinderen thuis zijn. 

Ik werk vaak als de kinderen op school zijn en voor de vakanties werk ik vaak vooruit. Maar hoewel het heel aantrekkelijk klinkt om altijd thuis te werken en er voor de kinderen te zijn als ze ziek zijn of er iets anders is, moet er wel gewerkt worden! Daarom heb ik inmiddels redelijk wat ervaring en handige tips om toch te kunnen werken als de kinderen thuis zijn;

Tip 1; Begin vroeg (of juist laat) 

Ben je een ochtendmens? Begin dan vroeg. Zet je wekker een uur of 2 uurtjes eerder en ga meteen aan de slag. Dan heb je al heel wat meters gemaakt voordat de kinderen wakker worden en hun aandacht opeisen. Ik ben zelf meer een avondmens, dus in vakanties (en nu) werk ik vooral 's avonds lekker door. Ik zorg er dan voor dat Dustin de kinderen op bed legt en ga dan rond 19.30u meteen aan de slag. Ik werk gerust door tot 0.30u. dus dan maak ik heel wat uurtjes. 

Tip 2; Wissel het zorgen af

Heb je een partner dan is het natuurlijk handig om de zorg af te wisselen. Als Dustin vrij is, werk ik in deze tijd veel overdag. Dan heb ik op zijn werkdagen mijn handen vrij voor volledige aandacht voor de kinderen. Vaak komt er dan nog wel mail of een spoedklus tussendoor, maar dat duurt dan geen uren en uren. 

Het betekent wel dat we nu en afgelopen voorjaar niet veel met het hele gezin doen. Maar dat komt wel weer, ik vind het een stuk prettiger als ik gewoon ga werken als Dustin met de kinderen naar het bos gaat. 

Tip 3; Zorg voor een afgesloten werkplek

Mama, mama, mama! Zelfs als papa in de keuken staat vragen de kinderen nog of ik een boterham wil smeren, terwijl ze dat prima zelf kunnen en anders is papa dus veel logischer. Maar dat is toch wel het moederschap. De kinderen vragen hier altijd eerst dingen aan mij, haha!

Als ik ga werken, dan zorg ik er dus voor dat ik naar mijn werkplek ga. Op onze slaapkamer op zolder hebben we een bureau staan waar ik rustig aan kan zitten. Daarnaast vind ik het prettig om een koptelefoon op te zetten, die het geluid een beetje of helemaal dempt. Dan kan ik mij echt concentreren en een heel stuk sneller doorwerken. 

Tip 4; Schermtijd = werktijd


Niemand is perfect en ik geef het meteen toe. De kinderen zitten nu iets vaker op een schermpje te kijken dan normaal. En dat is nu eenmaal zo, ik vind het niet erg. Als ik niet werk, dan verdien ik niets en dat zal voor meer mensen zo gelden. Soms moet je gewoon even door en dan is het prima om een film op te zetten en ze even lekker op de bank te laten hangen.


Wij zorgen er overigens wel voor dat we, ook nu, iedere dag minimaal 2 keer naar buiten gaan. Dan kunnen de kinderen hun energie kwijt. Dus een mooie balans vind ik prima... en dat de balans in deze tijd iets meer naar meer schermtijd valt, dat is dan maar zo.


Tip 5; Zelf doen!


Hoewel kinderen tijdens de peutertijd nog alles "zelluf" willen doen. Verdwijnt dat in mijn ervaring ook weer snel. Aangezien ik op een gegeven moment 2 baby's en een peuter had, heb ik ze geleerd om veel zelf te doen. De baby's nog niet natuurlijk, maar toen ze het een beetje konden stimuleerden wij dat heel veel. Schoenen aan doen, aankleden, broodje smeren etc.


En daar plukken wij nu de vruchten van. Want als ik zit te werken, dan kunnen ze prima zelf drinken pakken, spelletjes uit de kast pakken (met een krukje) en een boterham smeren. (Ook al hebben ze er niet altijd zin in) Ik hoef niet alles voor ze te doen en dat scheelt veel tijd om lekker door te werken.


Bonustip;


Tja, net als in het voorjaar is het een gekke tijd. Ik heb mijzelf voorgenomen om vooral lief te zijn voor mijzelf (en de omgeving natuurlijk!) Ik vind het belangrijk dat de kinderen hun schoolwerk goed kunnen doen. Maar zijn we al uren bezig en is de motivatie tot het nulpunt gedaald? Dan is er morgen toch echt weer een dag... Ben ik 's avonds moe en moet ik eigenlijk nog aan de slag? Dan doe ik die dag even het hoognodige en morgen weer verder.


En soms moet er even gewerkt worden als de kinderen om mij heen drentelen. Toen de lockdown half December in ging, werd het bijvoorbeeld opeens heel druk in onze webshop, wij verkopen ook via bol.com dus daar werd ook veel besteld. Toen heb ik iedere middag sieraden ingepakt terwijl de kinderen aan tafel zaten te kleuren en te knutselen. Daarna liepen we naar de post om alles te versturen... Multitasken op zijn best ;) 


Het is allemaal niet ideaal, maar ik spreek mijn waardering uit aan alle ouders... werken, lesgeven, kinderen die uit hun doen zijn en hun vriendjes en vriendinnetjes missen... het is niet niks. Zorg goed voor jezelf en zet hem op!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: