Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De lekkerste seizoensgroenten in December

Seizoensgroenten zijn groenten die in deze periode in ons land groeien, iedere maand heeft weer andere seizoensgroenten. Door seizoensgroenten te eten ben je goed bezig voor het milieu (want de groenten komen uit eigen land) en ze zijn vaak goed betaalbaar. Vandaag vertel ik je graag over de seizoensgroenten van December en geef ik je een aantal ideeën voor lekkere recepten! 

Kolen

In de herfst en de winter zijn kolen natuurlijk echt in het seizoen. Denk aan witte kool (die ook gebruikt wordt om zuurkool te maken), groene kool, rode kool en boerenkool (voor de stamppot!

Witlof 

Wij eten hier thuis weinig witlof, dat komt vooral omdat ik er zelf niet zo'n fan van ben! Maar met ham en kaas vind ik het wel lekker. Door er een plakje ham en kaas bij te doen maak je de smaak ook heel toegankelijk voor kinderen. 

Wortel 

Wortels worden hier wel veel gegeten. Ik koop iedere week minimaal 2 zakken winterpeen en die gaan allemaal op. We eten ze zo los op uit de hand, ik maak regelmatig een bord vol groenten en fruit voor de kinderen waar eigenlijk altijd wortels bij zitten. En ik doe ze door de pompoensoep, daarmee wordt de soep lekker iets zoeter. 

Prei 

Ik koop zelf weinig prei, omdat ik liever uien gebruik en die altijd wel in huis heb. Toch kun je met prei wel meer... denk aan een prei schotel. Hierbij bak je de prei met gehakt en kerrie aan. Daarna doe je dit in een ovenschaal, dek het af met aardappel puree en een laagje paneermeel of kaas. Even in de oven en je kunt aan tafel. 

Wist je dat je prei ook gemakkelijk door andere gerechten kunt gebruiken? Door de soep of bij de pastasaus... je kunt het bijna hetzelfde gebruiken als gewone uien.

Pompoen


Ook de pompoen is nog steeds in het seizoen! Maak eens de eerder genoemde pompoensoep, echt een aanrader! Ik maak ook weleens pompoen uit de oven. Daarvoor snijd je de pompoen in grote stukken, die leg je op de bakplaat. Je besprenkelt ze met olie en bestrooit ze met kaneel (ja, echt!) Dit geeft een heerlijke, kruidige smaak... lekker bij gebakken aardappels en een stukje vlees of vegetarische burger.


Paksoi


Dit is een groenten die ik echt vrijwel nooit koop, maar ik heb mij laten vertellen dat je hem heerlijk kunt wokken in de wok. Met andere groenten, kip en een lekkere zoet-zure saus bijvoorbeeld!


Veldsla


Deze sla is iets pittiger van smaak dan andere sla. Ik vind veldsla vooral lekker bij een warme maaltijd. Voeg bijvoorbeeld wat veldsla toe als je hartige taart maakt (als laatste toevoegen als de taart uit de oven komt) of maak er een salade van met walnoten, brie en een beetje honing.


Uien


Uien zijn voor mij echt de basis van koken. Er gaat hier minimaal een kilo per week doorheen. Ze gaan door de soep, door de pastasaus, in de vulling van wraps en ga zo maar door.


Deze week maken we ook weer eens een lekkere uiensoep. Hierbij laten we de uien lekker lang zacht worden. Heel simpel, maar super lekker!


Spruiten


Je houdt ervan of je vindt ze echt niet lekker; spruitjes! Door de bittere smaak zijn ze bij kinderen ook nooit zo populair! Maar... bak er wat spekjes bij en een uitje en ze zijn heerlijk... (vind ik)



Bieten


Ik ben zo ongeveer de enige in huis die van bietjes houdt, maar dat maakt niet uit. Ik denk dat de kinderen ze vanzelf wel lekker gaan vinden. Ik at een keer in een restaurant een bieten carpaccio en dat maak ik nu ook regelmatig voor de lunch; bieten in dunne plakjes snijden, er geitenkaas overheen verkruimelen en wat pistache nootjes eroverheen. Daarna kun je het afmaken met een scheutje balsamico azijn, Ontzettend lekker!


Knolselderij


Deze kun je natuurlijk heel goed gebruiken voor het maken van erwtensoep. Maak meteen een pan vol en zet wat bakjes in de vriezer, ideaal voor op een drukke winterse dag (of gewoon middenin de zomer) ;)

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: