Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een weekmenu maken voor het hele gezin; handige tips en tricks!

Ik maak al jaren iedere week een weekmenu. Volgens mij ben ik er ooit mee begonnen toen wij beiden heel druk waren met ons werk. Ik moest vroeg beginnen en was vroeg thuis, maar Dustin begon laat en was laat thuis. Ik moest dan altijd bedenken wat we zouden gaan eten en op een gegeven moment was de inspiratie wel op... daarom besloten we om een weekmenu te maken. We gingen de maaltijden plannen, deden de boodschappen vaker in 1 keer en dat scheelde heel veel tijd en gedoe. 

Nu we een druk gezin hebben vind ik een weekmenu nog steeds ideaal. We plannen de maaltijden en laten altijd ruimte over om dingen te verwisselen. We hebben een aantal vaste gerechten die we graag eten, maar door het weekmenu brengen we ook veel variatie aan en proberen we regelmatig nieuwe recepten. Vandaag vertel ik je graag alles over het maken van een weekmenu! 

De voordelen van een weekmenu;

- Het grootste voordeel is echt dat het heel veel tijd scheelt. Je gaat eens per week zitten en schrijft alles op, dan maak je een boodschappenlijst en je kunt die boodschappen in 1 keer halen. Heb je een druk leven? Dan is een weekmenu ideaal!

- Je bent vaak minder geld kwijt aan de boodschappen, helemaal als je maar eens per week in de supermarkt komt. Daarnaast kun je rekening houden met duurdere gerechten en die afwisselen met goedkopere gerechten. Juist door dit te plannen ben je goedkoper uit.

- Wij eten gezonder. Natuurlijk kun je het weekmenu volplannen met pizza's en friet, maar dat is na een paar weken ook niet leuk mee ;) Door een weekmenu te maken kun je lekker veel gerechten inplannen met veel groenten, aangezien je alles dan na de boodschappen in huis hebt, is de kans echt wel groot dat dat ook op gaat. Natuurlijk plannen wij ook gerust een keer pizza in, maar dat is ook helemaal prima als de rest van de week alles lekker vol groenten zit. 

- Je houdt minder voorraad over. Je kent het vast wel; die potjes achterin de kast die je een keer meenam omdat ze in de aanbieding waren. Helaas blijven ze maar staan en voor je het weet zijn ze over de datum en kun je dit "koopje" weggooien.. zo onhandig! Met een weekmenu kun je juist dit soort dingen voorkomen. Door de producten in te plannen in een gerecht gaan ze zeker op. 

- Restjesdag. Eens per week plannen wij een restjesdag in. Ook dan gooi je dus veel minder weg. Als we gerechten over hebben, dan maken we op die dag alles op. Hebben we de hele week alles opgegeten, dan ligt er nog wel iets in de vriezer! Vaak komen er die dag allerlei bakjes op tafel. Van stamppot tot pompoensoep en kan iedereen lekker kiezen waar zij zin in hebben. Soms wordt er op de restjesdag wel gewoon gekookt. Dan hebben we veel groenten over en dan maken we een lekkere soep of salade, ideaal om alles op te maken.

Hoe maak je een weekmenu?


Een weekmenu is gemakkelijk te maken. Hoe vaker je je maaltijden plant, hoe sneller het gaat. Er zijn altijd een aantal stappen die ik doorloop;


Stap 1; Check de voorraad


Om juist die potjes die er al iets langer staan op te maken. Ik kijk wat we nog in de kasten hebben... van pasta tot rijst. En liggen er nog aardappels die op moeten? Ik kijk wat er eerst op moet en plan maaltijden met deze ingrediënten.


Stap 2; Bekijk de aanbiedingen


Wij doen meestal bij 1 supermarkt de boodschappen of we bestellen de boodschappen. Maar ik check altijd even de aanbiedingen van de week. Als de broccoli in de aanbieding is, dan maak ik daar graag gebruik van en eten we broccoli bij de aardappels en bijvoorbeeld aan het eind van de week een keer broccoli soep. Zo maak je handig gebruik van de aanbiedingen en ben je goedkoper uit.


Stap 3; Bekijk de agenda


Ik heb een aantal dagen in de week waarop er minder tijd is om te koken. Door zwemles of andere activiteiten van de kinderen. Dan zijn we later thuis en willen we meteen aan tafel. Ik hou daar dan natuurlijk rekening mee door eerder op de dag te koken of iets makkelijks in te plannen.


Daarnaast check ik altijd even of iedereen thuis is. Nu de kinderen ouder worden krijgen ze steeds meer hun eigen agenda en plannen. Thijs eet deze week bijvoorbeeld al 2 avonden niet thuis, daar hou ik dan ook rekening mee.


Stap 4; Zoek recepten en varieer


Wij hebben, net zoals iedereen een aantal standaard recepten waar we allemaal blij van worden. Die eten we dus vaker. Ik hou wel rekening met de kinderen met bijvoorbeeld pittige gerechten, maar onze kinderen zijn makkelijke eters, dus ze eten bij bijna alles wel gewoon mee.


Ik zoek ook regelmatig nieuwe recepten. Gewoon om nieuwe dingen uit te proberen en ik hou er rekening mee dat we niet de hele week alleen maar pasta of rijst eten.

Nog wat laatste en handige tips;


Het is soms best een werkje dat weekmenu, maar zoals ik je al vertelde; hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het is. Ik geef je graag nog wat laatste handige tips;


- Kies lekkere en populaire recepten, ik zet geen spruitjes op tafel als ik al weet dat niemand daar echt van houdt. Het leven is wat mij betreft veel te kort om dingen te eten waar niemand echt zin in heeft. Dus ik kies voor lekkere recepten en varieer er op los.


- Kies voor simpel op de drukke dagen. Na de zwemles is een kom maaltijdsoep heerlijk! De kinderen zijn moe en kunnen daarna snel naar bed. Ik bak broodjes van tevoren af en maak de soep alleen even warm als we thuiskomen, ideaal! Of ik kook van tevoren. Als er tijd voor is, dan sta ik soms gewoon in de middag al te koken... waarom niet?


- Zorg dat je kunt wisselen. Hoewel het leven met schoolgaande kinderen best goed te plannen is, zorg ik er wel altijd voor dat we maaltijden kunnen wisselen. Als het net even anders loopt draai ik de dagen gerust om.


- Doe je eens per week boodschappen, hou dan rekening met de houdbaarheid van de ingrediënten. Veel verse producten kun je echt wel even bewaren, maar kies bijvoorbeeld aan het begin van de week voor verse groenten en aan het eind van de week voor diepvriesgroenten. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: