Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Besparen op je vaste lasten, zo doe je dat!

De naam zegt het al; vaste lasten. Die staan toch vast? Dat zou je inderdaad wel denken, maar gek genoeg is dit zeker niet altijd zo. Ook op je vaste lasten kun je meer dan genoeg besparen. Veel mensen kiezen ervoor om de vaste lasten ieder jaar opnieuw onder de loep te nemen en verschillende aanpassingen te doen waardoor ze flink besparen. En jij kunt dat ook, ik vertel je vandaag welke stappen je moet ondernemen! 

Stap 1; Waarom wil je besparen? 

Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën om te besparen. Ik vertelde jullie laatst al over onze hypotheek. Wij wonen nu 10 jaar in onze woning en willen graag op termijn een nieuwe keuken. Hiervoor kun je geld lenen. Dan moet je een lening aanvragen. Je kunt ook zelf sparen voor zo’n verbouwing en door te besparen spaar je het benodigde bedrag (of een gedeelte daarvan) sneller bij elkaar. Bedenk dus goed waarom je wilt besparen, dat maakt het een stuk makkelijker om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. 

Stap 2; Bekijk hoe je ervoor staat

Bij financiën is het ontzettend belangrijk om te weten wat er allemaal binnen komt en wat er uit gaat. Wat dat betreft kun je je persoonlijke financiën prima vergelijken met een bedrijf. Weet jij hoe hoog je vaste lasten op dit moment zijn? Wat betaal je bijvoorbeeld aan verschillende verzekeringen? En hoeveel betaal je aan gemeentelijke belastingen? Bijna alle vaste lasten worden tegenwoordig vanzelf afgeschreven. Dat kan ervoor zorgen dat je minder inzicht hebt in de bedragen. Bekijk dus goed hoeveel je eigenlijk betaalt. 

Stap 3; Maak een overzicht

Als je alle bedragen uitzoekt, zorg er dan voor dat je meteen een mooi overzicht maakt. Je hoeft hiervoor niets speciaals te doen. Alles opschrijven in een schrift of in een bestand op je computer is voldoende. Reken ook eens uit hoeveel al je vaste lasten bij elkaar eigenlijk zijn, de meeste mensen schrikken van dat bedrag! Maar wees gerust; daarom gaan we juist besparen. 

Stap 4; Plan 1 avond per week in je agenda in

Het liefst wil je alles tegelijk aanpakken, helemaal als het bedrag bij stap 3 een stuk hoger is dan je eigenlijk dacht. Maar het is best even wat werk, dus we doen het echt stap voor stap. Plan 1 avond in de week in je agenda in en pak 1 vaste last per week aan. Zoek uit hoeveel je betaalt en bij verzekeringen moet je echt even uitzoeken wat de dekking is en wat de voorwaarden zijn. Kijk online of het goedkoper kan en stap meteen over. Juist omdat het veel uitzoekwerk is, is het verstandig om 1 ding per week te doen. Dus begin bijvoorbeeld met je autoverzekering, duik de week daarna in je woonverzekeringen, bekijk je hypotheekpolis en laat je voorlichten welke mogelijkheden er zijn om eventueel over te sluiten en vergeet voor het eind van het jaar zeker de zorgverzekering niet! 

Stap 5; Het resultaat

Door iedere week iets aan te pakken, zul je merken dat je op veel dingen kunt besparen. Op sommige vaste lasten zal dat niet lukken, maar dan heb je in ieder geval een mooi overzicht en heb je je kennis wat bijgespijkerd. 

Langzaam zul je de besparingen terug gaan zien. Het overstappen van verzekeringen kan best even duren. Ook het verwisselen van bijvoorbeeld een energieleverancier kan even duren, maar omdat je iedere keer iets aanpakt, zie je de resultaten langzaamaan binnenstromen. Je zult zien dat je vaste lasten dalen en je meer geld overhoudt iedere maand. 

De laatste stap; Gebruik je besparingen

Nu je lekker hebt bespaard op je vaste lasten zul je aan het eind van de maand geld overhouden. Het handigste is om uit te rekenen hoeveel minder je nu betaalt en hoeveel je dus extra overhoudt. Ik raad je persoonlijk aan om dit bedrag iedere maand automatisch naar je spaarrekening over te maken, dan heb je namelijk echt profijt van die besparingen. Denk terug aan je doel bij stap 1 en het sparen is begonnen! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: