Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Balans in je eetpatroon... tips en tricks!

Vorige week was het voor ons een flinke ongezonde week. Eigenlijk is dat ieder jaar hetzelfde; in de week dat de kinderen allemaal jarig zijn, dan mogen zij kiezen wat ze willen eten. Vaak kiezen ze voor friet, pizza of bijvoorbeeld pannenkoeken. Daarnaast is er natuurlijk taart, lekkere hapjes en aangezien de visite dit jaar door de hele week heen verdeeld was, aten we zo ongeveer de hele week allerlei ongezonde dingen. 

Gelukkig komt zo'n week niet vaak voor, want af en toe maakt het natuurlijk niets uit. Je kunt het ook vergelijken met een avond uit eten gaan of een week vakantie (wanneer mogen we weer?!)  dan eet je ook meer en ongezonder dan normaal. Of een pyjamadag met snacks, een filmmiddag met bestelde pizza en zo meer... zo lang je je eetpatroon in balans houdt, is dat helemaal prima en blijft je kleding lekker zitten. Ik vertel je vandaag graag over de dingen die ik doe na zo'n week of na een etentje en hoe ik de balans houd. 

Lichter ontbijten en lunchen;

Na een dag (of week) met veel eten, merk ik dat het fijn is om even iets lichters te eten. Voor een ontbijt kun je denken aan een bakje yoghurt met kaneel of fruit of bijvoorbeeld een lekkere smoothie met havermout. Vullend en lekker licht, niet zo zwaar op de maag als bijvoorbeeld brood. 

Qua lunch kies ik dan vaak voor een lekker soepje (er ligt hier altijd wel een lekker soepje in de vriezer) of een salade. 

Het is wel belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, anders krijg je op een ander moment trek. Als je bijvoorbeeld kiest om het ontbijt over te slaan, dan krijg je geheid aan het eind van de middag trek in zoet en vet. Kies er liever voor om alleen een stuk fruit als ontbijt te eten dan het ontbijt over te slaan. 

Lichte tussendoortjes;

Ik eet naast de hoofdmaaltijden altijd wel een paar tussendoortjes. Ik kies deze week vooral voor lichte tussendoortjes zoals fruit en snack groenten. Even geen crackers, koek en snoep, maar lekker veel vitamines. 

Ik heb overigens ook vorige week iedere dag een monkey platter op tafel gezet. Niet alleen voor de kinderen, maar wij aten er ook van mee. Zo kregen we iedere dag toch onze hoeveelheid groenten en fruit binnen, naast al het ongezonde lekkers.

'S avonds niet meer eten;


Ik heb wel vaker verteld dat ik na het avondeten meestal niet meer eet. Ik drink vaak alleen nog een kopje thee en gun mijn lichaam een periode van rust na al het eten overdag. Soms neem ik toch een koekje als ik daar trek in heb, maar deze week even helemaal niet. Ik merk dat mijn lichaam de volgende ochtend dan weer klaar is voor het ontbijt en ik zelfs met een licht ontbijtje echt geen honger heb.


Meer water drinken;


Water drinken is ontzettend belangrijk, ook om afvalstoffen af te voeren. Ik let er altijd erg goed op, maar ook ik heb regelmatig moeite om 1,5-2 liter water op een dag te drinken. Als ik 's ochtends al te weinig drink, dan heb ik 's middags al hoofdpijn, dus ik merk de gevolgen altijd snel.


Ik vind het prettig om nu even meer water te drinken, er goed op te letten dat die fles echt leeg gaat en dorst niet te verwarren met trek of honger.


Geen alcohol drinken;


Als we het toch over drinken hebben... met een feestje neem ik nog weleens een glas wijn. Ik drink niet veel, maar met een feestje, een lekkere maaltijd of verjaardag kan ik een lekker glas wijn wel waarderen.


Ik vind het persoonlijk belangrijk om daarna dan weer even niet te drinken. Niet dat ik er anders niet zonder kan, want ik drink soms weken geen alcohol, maar gewoon omdat het dan weer even lekker voelt om de fles wijn te laten staan.

Meer bewegen;


Ik probeer altijd meer dan genoeg te bewegen, mijn horloge houdt mijn stappen bij en ik zit vaak boven de 10.000 stappen per dag. Na zo'n lekkere eetweek krik ik mijn stappen wat op. Ik probeer dagelijks rond de 11.000 of meer te komen door lekker te wandelen, thuis een work-out te doen, door gewoon het huishouden te doen of in de kamer rond te dansen. Die extra stappen helpen weer lekker mee voor de gezondheid.


Compenseren?


Je hoeft natuurlijk niet alles te compenseren na een ongezondere maaltijd of week waarin je meer eet, dat is voor iedereen persoonlijk. Ik vind het zelf prettig om de balans te houden en daardoor blijf ik op gewicht, maar eet ik ook regelmatig ongezondere dingen. Juist die balans zorgt ervoor dat ik mij fijn voel.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: