Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Intermittent vasten, wat is het en werkt het echt?

Intermittent fasting heb je vast (!) weleens gehoord. Steeds meer mensen vasten een bepaalde periode om hun lichaam even rust te geven. Altijd maar eten verteren kan soms niet prettig aanvoelen en met vasten zorg je ervoor dat je lichaam even rust heeft. 

Wat is Intermittent vasten eigenlijk?

Het is een verzamelnaam voor het vasten van een bepaalde periode. Voor sommige mensen betekent dit 2 dagen in de week niet meer dan 500 kcal binnen krijgen en anderen eten 12-18 uur per dag niet. 

Toen ik mij hierin ging verdiepen viel ik voornamelijk over de 2 dagen slechts 500 kcal binnen krijgen. Dat vind ik persoonlijk te weinig en ik kan mij niet voorstellen hoe ik die dagen door zou moeten komen met 3 kinderen die hun aandacht willen, naar sport gebracht moeten worden en meer. Ik beweeg hierdoor ontzettend veel en denk niet dat ik op 500 kcal zo'n dag zou volhouden. Dit gedeelte sprak mij dus helemaal niet aan. 

De andere versie sprak mij juist wel aan. Ik kwam erachter dat ik dat al vaker deed zonder dat ik het wist. Wij eten s'avonds meestal rond 18u / 18.30u en als ik s'avonds niets meer eet, eet ik eigenlijk vrij lang niks. Ik ontbijt s'ochtends vaak pas na de ochtendspits, dan kan ik even rustig ontbijten. Dat is meestal rond 9.30u / 10u. Dat betekent dus dat ik 15 uur niets heb gegeten. Ik besloot om de koekjes s'avonds vaker te laten staan en eens uit te proberen wat er zou gebeuren. 

Voordelen van intermittent vasten;

Ik vind het helemaal niet gek klinken dat je lichaam af en toe rust nodig heeft. Ik heb een druk leven, ik eet gezond, maar ik heb weleens last van mijn buik. Dan is hij heel erg opgezet of heb ik buikpijn. Dit is meestal na een grote en / of vetrijke maaltijd, (bijvoorbeeld als ik uit eten ga) Dat eet ik meer dan anders en dan heeft mijn lichaam dus soms toch moeite om het allemaal te verteren. Ik kon mij dus zeker wel vinden in het feit dat je lichaam ook af en toe even een pauze nodig heeft. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt het vasten nog meer voordelen te hebben; Het heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel en kan er zelfs voor zorgen dat je minder kans hebt op verschillende ziektes zoals hart en vaatziekten en alzheimer.


Mijn ervaring;

Ik ben het dus eens uit gaan proberen; En ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet strak iedere dag doe. Ik heb weleens een etentje waardoor ik s'avonds later eet of ik heb weleens dagen dat ik s'avonds toch trek heb ik een koekje oid. Ik drink s'avonds altijd een kopje thee en soms eet ik er dus wel iets bij, maar meestal niet. Ik merk dat ik de volgende dag dan s'ochtends meer trek heb (ik vind het geen hongergevoel) En ook dat mijn buik rustiger voelt. Ik merk echt verschil met dagen waarop ik de avond ervoor wel iets gegeten heb, dus ik doe dat nu liever niet. 

Afvallen?!

Er wordt vaak gezegd dat je gemakkelijk kunt afvallen met intermittent vasten. Ik vind het niet echt een levensstijl om hiervoor te gebruiken. Ik was begin van het jaar een paar kilo aangekomen en die gaan er nu langzaam weer af. Ik denk dat dat niet perse door het vasten komt, maar meer door het feit dat ik overdag ook minder snoep. Afvallen werkt nog steeds het beste met een gezonde levensstijl. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: