Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zo maak je een lekkere "monkey platter" voor de kinderen

Vrijwel dagelijks komt er hier wel een monkey platter op tafel. De kinderen zijn er dol op en ik snack meestal zelf ook lekker mee. Nog voordat we aan tafel zitten voor het avondeten hebben we allemaal dan al lekker wat groenten en fruit binnen. Een Monkey platter is misschien een wat vreemde naam, maar je kunt het vergelijken met de maaltijden die apen krijgen ;) Allemaal verschillende dingen op een bord of mooie schaal. En het grote voordeel is dat het gemakkelijk weg eet. Vandaag geef ik je een aantal handige tips om een lekkere monkey platter voor de kinderen (of voor jezelf) te maken. 

Groenten en fruit 

We hebben allemaal 5 porties groenten e n fruit per dag nodig. Bij kinderen is dat iets minder, maar goed... hoe meer ze groenten en fruit eten op jonge leeftijd, hoe meer groenten en fruit ze eten als ze straks volwassen zijn. Ik zou mij daar dus niet heel erg druk over maken. Toch halen veel mensen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet. Een monkey platter kan daarbij helpen. Je kunt het groenten en fruit aanvullen met bijvoorbeeld nootjes, pompoenpitten of zonnebloempitten, rozijntjes en meer... 

Zelf kiezen

Kinderen kunnen nogal kieskeurig zijn als het om eten gaat en het grote voordeel van een monkey platter, is dat ze zelf kunnen kiezen wat ze eten. Het is aan te raden om er regelmatig nieuwe onbekende dingen bij te leggen. Misschien proberen ze dat niet meteen, maar als ze iets een aantal keer zien liggen, is de kans groot dat ze het vanzelf eens proberen. 

We denken vaak dat sommige smaken voor kinderen "te heftig" of niet lekker zijn, maar het is echt een kwestie van proberen. Zo zijn onze kinderen dol op olijven, augurken en geitenkaas. Dat staat bij ons regelmatig op tafel en ze wilden vanzelf wel een hapje proberen. Natuurlijk zijn er ook nog dingen die wel geproefd zijn, maar waar ze niet enthousiast over zijn. Dat is ook prima. 

Variatie


Een monkey platter leent zich ook uitstekend om heel veel variatie aan te brengen in je eetpatroon. Je hebt vast weleens gelezen dat het verstandig is om de "regenboog" te eten. En daar wordt mee bedoeld dat je van alle kleuren groenten en fruit regelmatig iets meepikt.


Variatie is zo belangrijk omdat iedere kleur weer andere vitamines en mineralen bevat, zo krijg je die dus allemaal binnen en heb je optimaal voordeel van je eetpatroon. Dus kies van iedere kleur iets lekkers en je hebt meteen een heel kleurrijk bord;


Geel; Ananas, banaan, meloen en gele wortel

Rood; Tomaten, appels, watermeloen, frambozen, aardbeien, kersen

Oranje; wortels, sinaasappels, mandarijnen

Groen; Komkommer, appels, avocado, kiwi, paprika

Blauw; blauwe bessen, druiven, pruimen, bramen


Dit zijn allemaal dingen die je gemakkelijk in stukjes kunt snijden en op een mooi bord kunt presenteren.


Onze favorieten


Ik maak zelf vaak een monkey platter als ik ga koken. Omdat Dustin meestal rond 18.30u thuis is, eten wij vrij laat, ook op doordeweekse dagen. De kinderen hebben als ik ga koken vaak al wat honger. Dat is ook de reden waarom ik voor groenten en fruit kies, ik heb er niets aan als ze zich vlak voor het eten volstoppen met bijvoorbeeld rozijntjes. We hebben veel goedkopere favorieten hier in huis. Denk aan wortels, tomaten, komkommer en appels. In de zomer hebben we frambozen en aardbeien uit de tuin, in de herfst bramen. Dus die gaan dan ook snel op.


Restjes


Nog een kleine laatste tip; je kunt op een monkey platter alle restjes kwijt. Denk aan dat stukje komkommer dat is blijven liggen of die halve avocado in de koelkast. Op zichzelf niet iets om 3 kinderen tegelijk heel blij mee te maken, maar als alles gesneden is en op een bord ligt, heb je toch veel om lekker op te eten. Zo maak je meteen de restjes op uit de koelkast en gooi je niets weg.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: