Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 bespaartips om 2021 goed te beginnen

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent ook meteen dat veel mensen an de slag gaan met goede voornemens. 1 van de voornemens die vaak terug komt is het minder uitgeven en meer geld sparen. Hoe minder geld je uitgeeft hoe meer je kunt sparen en het nieuwe jaar is een mooi moment om daar weer extra op te letten. 

De meeste bespaartips kennen we toch al? Ja, dat is waar. Maar ik herhaal ze graag regelmatig. Soms kun je op een ander moment toch weer met een bepaalde bespaar tip aan de slag en de kracht van de herhaling is mooi. Daarom vandaag 10 bespaartips om 2021 goed te beginnen! 

Tip 1; Houd een no-spend maand

Januari is bij uitstek de beste maand om een no-spend maand te doen. Helemaal nu we in een lockdown zitten en er heel veel winkels dicht zijn. Daarnaast zijn de meeste feestelijkheden wel voorbij. Probeer deze maand dus eens alleen geld uit te geven aan de boodschappen. Bedenk bij iedere andere uitgave of het echt wel nodig is. 

Natuurlijk zijn er altijd dingen die je wel nodig hebt. Ik ga zelf deze maand eens bijhouden wat we allemaal kopen naast de boodschappen, dingen die echt nodig zijn. Ik ben benieuwd hoe lang (of liever... hoe kort) het lijstje gaat zijn. 

Tip 2; Maak een low budget weekmenu

Een weekmenu is altijd een goed idee om alle boodschappen die je koopt ook echt op te maken. (Plan ook maar meteen een restjesdag per week in) en kies voor goedkopere maaltijden aan het begin van dit jaar. Duik in de voorraadkast en kijk wat je nog hebt liggen. Maak soep, stamppot, makkelijke pasta's en meer lekkers. Hou het low budget en geef daardoor minder uit aan de boodschappen. 

Tip 3; Geen snaai werk deze maand

Januari is ook de maand om aan je gezondheid te gaan werken. Even wat minder ongezond eten en kiezen voor gezonde maaltijden en tussendoortjes. Spreek af om deze maand ook geen snaai werk in huis te halen, waarschijnlijk heb je (net zoals ik) in December al genoeg gegeten ;) dus even geen chips, zoutjes, chocolade en koekjes. Haal het niet is huis, dan bespaar je geld en kcal. 

Tip 4; Laat de auto staan

Als je tijdens deze lockdown thuis werkt, dan gebruik je de auto misschien al minder. Maar probeer de auto eens de rest van de maand te laten staan. Een auto voor de deur kost veel geld; onderhoud, wegenbelasting, verzekering. Maar ook de benzine kan flink optellen. Pak de fiets, wandel naar de supermarkt en hou het geld van het tanken deze maand in je zak. 

Tip 5; Bekijk je administratie en werk het meteen even bij 

Overzicht... ik roep het al vaker. Het is enorm belangrijk om je financiën goed in de gaten te houden. Ga deze maand aan de slag met je verzekeringen en sluit ze meteen over als je goedkoper uit kunt zijn. Die € 3,- per maand lijkt misschien niet zoveel, maar € 36,- per jaar klinkt alweer een stuk beter. En kun je dit met 2 of 3 verzekeringen doen, dan heb je de. eerste € 100,- dit jaar meteen extra over. 

Tip 6; Spaar zegels of punten bij de supermarkt


Wij sparen nu een jaar punten bij de supermarkt waar wij de meeste boodschappen doen. Over de kooppunten krijgen we 6% rente (dat krijg je bij geen enkele bank meer!) Het is dus ideaal om snel een leuk extraatje te sparen (en je hebt altijd iets achter de hand)


Wij hebben het saldo vorig jaar uit laten betalen voordat we op vakantie gingen en vlak voor de December maand. Het was een leuk extraatje waar we veel mee konden doen, want hoewel wij vaak goedkoop boodschappen doen, was het beiden keren bijna € 200,-! Die 6% spaart gewoon lekker snel door.


Tip 7; Verkopen maar


Ik verkoop nog steeds regelmatig via marktplaats en Facebook groepen. En nog steeds hoor ik veel mensen zeggen dat het niet loont; Het kost teveel tijd en levert te weinig op. Daar ben ik het nog steeds niet mee eens. Ja, soms duurt het even voordat iets verkocht is, maar het levert zeker iets op. Als je kinderen hebt en dus regelmatig kinderspullen (kleding, speelgoed etc.) over hebt, dan kun je lekker verkopen. Vraag geen hoge prijzen en zet gewoon iedere week een paar spullen op marktplaats. Dan verkoopt het (bijna!) vanzelf ;)


Tip 8; 1 (of maximaal 2) is genoeg


We hebben de neiging om veel extra's te kopen, maar vaak is 1 (of 2 dingen) echt genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een dekbedovertrek. Wij hebben er 2, maar gebruiken er 1. 'S ochtends gaat hij in de was en 's avonds is hij weer droog. De tweede gebruiken we alleen in geval van nood.


En dat is met veel dingen zo. Je hoeft geen 60 tassen te hebben (ook al vindt je het nog zo leuk) ;) Je gebruikt er toch maar 1 tegelijk.


Tip 9; Ga voor een wasbare versie


Veel dingen kun je ook als wasbare versie aanschaffen. Denk aan stalen rietjes die je kunt omwassen of wasbare watten schijfjes. Dit zijn producten die niet duur zijn als weggooi versie, maar je moet ze wel iedere keer opnieuw kopen. Kijk dus of je producten kunt vervangen in een wasbare versie, dan hoef je ze namelijk bijna nooit meer te kopen en dat scheelt.


Tip 10; Controleer de bon en vertel het als je niet tevreden bent


In de supermarkt verbaas ik mij er altijd over dat veel mensen de bon niet willen hebben. Natuurlijk is het beter voor het milieu om al die bonnetjes niet uit te printen, maar er gaat in mijn ervaring toch veel te vaak iets fout (en gek genoeg altijd in het voordeel van de supermarkt) Ik controleer dus altijd de bon en laat het even weten als het niet klopt.


Zo stonden de mandarijnen in onze supermarkt laatst 3 weken lang niet goed geprijsd. Ze waren per netje € 1,- duurder dan er bij het vak stond aangegeven. Iedere keer hebben we dat bij de kassa aangegeven en iedere keer kregen we de € 2,- voor 2 netjes terug. Dit heeft een aantal weken geduurd en aangezien er hier zo 4 netjes in de week doorheen gaan, snap je meteen waarom dit loont.


Net zoals het even melden als je fruit koopt waarvan de helft onderop rot blijkt te zijn, zo irritant! Even terug gaan en je ontvangt een nieuw product.




En zo kunnen we allemaal in 2021 ook genoeg besparen. Ik deelde al veel bespaartips, maar zal dat zeker blijven doen. Een mooi bespaarjaar gewenst allemaal ;)

Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: