Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Waarom en hoe maak je een weekmenu?!

Ik maak iedere week een nieuw weekmenu. Met een druk gezin vind ik dit echt een uitkomst. De maaltijden plannen, boodschappen halen en alles is in huis. Als er pasta op het menu staat en we hebben daar die dag geen zin in, dan ruilen we dagen nog makkelijk om. We weten wat we de hele week gaan eten, maar niet precies wanneer, dus helemaal prima! Hoe maak je nou een goed en handig weekmenu? Ik geef je vandaag een aantal handige tips....

1. Zorg voor een aantal makkelijke gerechten;

Als ik mijn weekmenu maak, dan pak ik altijd even de agenda erbij. Welke dagen hebben de kinderen sport of hebben we andere afspraken? Als we dan later thuis zijn, dan zorg ik voor een maaltijd die snel gemaakt kan worden of we plannen dan een restjesdag in. Zou ik dit niet doen, dan komen we laat thuis, heeft iedereen honger en is de kans groot dat we een pizza bestellen veel aantrekkelijker vinden... 

2. Kijkje in je kasten;

We hebben allemaal producten in de voorraadkast staan die daar al langer achterblijven. Een potje dat in de aanbieding was en ons wel handig leek of producten uit je kerstpakket... Met een weekmenu kun je ervoor zorgen dat je die producten ook echt een keer opmaakt. Zoek naar lekkere recepten en plan de maaltijd in, dan zorg je ervoor dat je die handige producten niet over een tijdje nog weg hoeft te gooien! 

3. Laat de kinderen meebeslissen;

Als ik een weekmenu maak, dan laat ik de kinderen ook vaak een maaltijd kiezen... dat is in ons geval alweer 3 maaltijden in de week, haha! Nou moet je wel even opletten dat je niet de hele week poffertjes, pizza's en patat eet, maar onze kinderen komen vaak met de meest interessante ideeën. Ze zijn dol op soep, dus denk aan broccoli soep, uiensoep of linzensoep. En de plaattaartjes met spinazie en geitenkaas komen ook vaak voorbij. Ik zorg dat we over het algemeen gezond eten, dan is het des te leuker als ze een keer patat roepen en dat ook gewoon op het weekmenu komt. 

4. Plan handig met verse producten;

Plan je je weekmenu echt per dag en doe je je boodschappen 1 keer in de week, hou dan rekening met de verse groenten die je gebruikt. Je kunt champignons vaak niet de hele week in de koelkast bewaren voor de laatste maaltijd, dan zijn ze niet echt lekker meer. Plan dus maaltijden met verse groenten aan het begin van de week en maaltijden met bijvoorbeeld diepvriesgroenten aan het eind van de week. 

5. Plan een restjes dag in;

Het meest lastige om maaltijden te plannen voor je gezin vind ik dat je niet weet hoeveel je kinderen gaan eten. De ene dag eten ze de hele pan pasta leeg en scheppen ze 3 keer op en de andere dag eten ze met moeite hun eerste bord leeg. Omdat ik niet van voedselverspilling hou, plan ik altijd een restjes dag in. Restjes bewaar ik maximaal 2 dagen in de koelkast of ik doe ze meteen in de vriezer. Op een restjes dag komt alles op tafel te staan en maken we alles op, ik vind het ideaal! 

Dit zijn wat mij betreft de meest handige tips om een weekmenu te maken, maar wat zijn nou de voordelen van een weekmenu? Ook dat vertel ik je graag! 
De grootste voordelen van een weekmenu;

* Je hoeft maar 1 keer per week even te zitten en alles te plannen!

Met een druk gezin vind ik dat echt heel erg fijn. Ik vind het soms lastig om te variëren en juist door een weekmenu kun je nieuwe gerechten plannen en eet je ook eens iets anders. 

* Het scheelt tijd!

Omdat je maar 1 keer in de week alles plant en daardoor ook 1 keer in de week alle boodschappen kunt doen, scheelt het veel tijd. Iedere dag in de supermarkt pas bedenken wat je gaat eten vind ik met kinderen in huis ook niet handig. 

* Het bespaart geld!

Vooral als je 1 keer per week boodschappen doet, dan scheelt het veel impulsaankopen of "handige" aanbiedingen die je even snel meepakt. 

* Je bent flexibel!

Als ik vertel over een weekmenu, dan hoor ik vaak dat mensen het niets vinden om van tevoren te weten wat ze de hele week eten. Ik vind dat je met een weekmenu juist flexibel bent. Je kunt dagen omwisselen en als je een restjes dag plant en de hele week loopt anders, dan kun je dingen nog doorschuiven naar de week daarna, dat is geen probleem! 
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: