Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wordt alles duurder? 
En wat kun je daaraan doen?

Wordt alles duurder? En wat kun je daaraan doen?
Ik weet niet of het jullie opvalt, maar alles lijkt in rap tempo duurder te worden. Als ik de tank van de auto vol gooi, dan schrik ik soms best even van het bedrag. Als ik een blikje mais koop waarvan de prijs in mij hoofd nog op zo'n € 0,60 staat en ik betaal er € 1,49 voor, dan vind ik dat best raar. En het valt op. Veel prijzen gaan sneller omhoog dan dat wij het geld kunnen verdienen, kleine bedragen, maar ook grote bedragen en alles bij elkaar betalen we dus meer voor veel dingen. 

Wat is er aan de hand? 

Het heeft allemaal te maken met 2 dingen. Ten eerste inflatie; simpel uitgelegd; een stijging van het algemeen prijspijl. Huh? Ja, dat was misschien nog steeds niet simpel, maar je moet het als volgt zien; Je geld wordt eigenlijk steeds minder waard. Als je op dit moment een brood koopt voor € 2,- Dan kan het zomaar zijn dan het brood over een jaar € 4,- kost. Dat betekent dat je met hetzelfde geld (bijvoorbeeld € 10,-) Geen 5 maar 2,5 brood kunt kopen. Je kunt dus minder goederen kopen met hetzelfde geld. 

Daarnaast hebben we te maken met een tekort aan grondstoffen. Door de corona crisis zijn fabrieken dicht geweest, zijn er bijvoorbeeld te weinig chips voor laptops en auto's en kost het verschepen van een container vanuit China (met goederen die hier verkocht worden) veel meer dan bijvoorbeeld 2 jaar terug. Die kosten worden doorberekend. Want als er schaarste is, dan gaat de prijs omhoog. 

Wordt het dan alleen maar erger? 

Nou, prijzen stijgen altijd wel. Vroeger kochten er mensen een huis voor 30.000 gulden. Of was een fles melk van de melkboer een gulden. Inmiddels kost alles natuurlijk steeds meer, dus ja, prijzen die stijgen vaak. Over de jaren heen worden producten duurder, maar gelukkig stijgt het gemiddelde salaris ook mee. 

Het is nu wel een bijzondere tijd. Door de corona lockdowns is de economie tijdelijk tot bijna stilstand gebracht. Nu alles weer een beetje normaler wordt, leeft de economie weer op. (Maar wat gaat het virus bijvoorbeeld doen in het najaar, in de winter? We moeten dat nog allemaal afwachten) En daarom is het ook lastig te zeggen hoeveel duurder alles wordt. Zijn deze prijsstijgingen een begin van nog veel meer prijsstijgingen? Of gaat het wel meevallen. Verschillende economen hebben verschillende meningen. 
Wordt alles duurder?

Wat kun je zelf doen?


Natuurlijk kunnen we er niet eigenhandig voor zorgen dat de prijzen weer naar beneden gaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er minder last van hebt... Je kunt iedere euro maar 1 keer uitgeven, zorg dus dat je die euro uitgeeft aan de dingen die jij belangrijk vindt. Denk dus aan kleine dingen, die er allemaal bij elkaar voor kunnen zorgen dat je uiteindelijk vrij weinig merkt van al die duurdere producten en diensten;


- Pak vaker de fiets of ga lopen, zodat je minder hoeft te tanken.


- Neem minder diensten af. Maak zelf je huis schoon, knip zelf je haar en pak zelf de verfkwast om de kozijnen te schilderen.


- Doe langer met wat je hebt. Wil je een nieuwe auto? Of gaat de droger kapot? Probeer eens zonder te doen en stel je nieuwe aankoop uit. (Of kom erachter dat je een droger dus eigenlijk niet nodig hebt.)


- Koop minder. Zo hou je natuurlijk altijd meer over. Koop geen 6 paar schoenen, maar zorg voor 2 paar die lekker zitten en waar je heerlijk op loopt. Koop geen kleding als je eigenlijk genoeg hebt en ga zo maar door. Bedenk bij iedere aankoop even of je het echt wilt hebben en koop minder.


- Eet goedkoper. Als de boodschappen duurder worden, dan is het zaak om goedkoper te eten, waardoor je bij de kassa alsnog niet veel te veel kwijt bent. Eet mee met het seizoen, kies een aantal goedkopere gerechten voor in je weekmenu en laat de snacks en andere producten die je niet echt nodig hebt even lekker liggen.


- Breng je vaste lasten omlaag, zo hou je meer van je inkomsten over. Bekijk welke abonnementen je hebt (ook op al die streaming diensten) en zeg eens wat op. Al die abonnementen kosten misschien maar een tientje per maand, maar alles bij elkaar... je begrijpt het!


- Als de herfst straks weer begint, zet dan niet meteen de verwarming aan. Trek een trui aan en stel die verwarming nog maar even uit totdat het echt koud wordt.


- Vermaak je in huis. We zijn allemaal veel thuis geweest en weten inmiddels dat het ook leuk is om thuis popcorn te maken en een film te huren of te kijken via Netflix. Met ons gezin scheelt dat met een bezoekje aan de bioscoop zo'n

€ 50,- En wij houden echt wel van uitstapjes hoor, maar doen die nu een stuk minder.


- Koop tweedehands. Ik heb al vaker verteld dat wij verkopen, maar ook tweedehands kopen. Het scheelt in de portemonnee.


- Gebruik alles wat je hebt. Dus gooi geen eten weg, maar eet het op of vries het in. Doe de spelletjes die je in de kast hebt staan (of verkoop ze als je er niks meer mee doet) en draag de kleding die je hebt. Heb je kleding met kaartjes eraan nog in de kast hangen of kleding die je maar een paar keer hebt gedragen? Dan heb je dus niets nieuws nodig.


- Bereidt je voor; bijvoorbeeld op een dure maand met veel verjaardagen... (zorg ervoor dat je niet lastminute nog cadeautjes moet kopen, maar begin daar op tijd mee, dan ben je minder geneigd om toch snel iets duurs te kopen) en op de Decembermaand... het lijkt nog lang te duren, maar echt hoor; nog 4 maanden! Dan is de kerst alweer voorbij. Dus ga alvast op zoek naar leuke low budget cadeautjes, vraag aan je kinderen wat ze echt willen hebben (in plaats van alles wat ze in het speelgoedboek straks zien) en neem met de boodschappen alvast die lekkere wijn mee als hij in de aanbieding is. Vooruitkijken is een must als je meer met je geld wilt doen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: