Wordt alles duurder? En wat kun je daaraan doen?

Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk kunnen we er niet eigenhandig voor zorgen dat de prijzen weer naar beneden gaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er minder last van hebt... Je kunt iedere euro maar 1 keer uitgeven, zorg dus dat je die euro uitgeeft aan de dingen die jij belangrijk vindt. Denk dus aan kleine dingen, die er allemaal bij elkaar voor kunnen zorgen dat je uiteindelijk vrij weinig merkt van al die duurdere producten en diensten;
- Pak vaker de fiets of ga lopen, zodat je minder hoeft te tanken.
- Neem minder diensten af. Maak zelf je huis schoon, knip zelf je haar en pak zelf de verfkwast om de kozijnen te schilderen.
- Doe langer met wat je hebt. Wil je een nieuwe auto? Of gaat de droger kapot? Probeer eens zonder te doen en stel je nieuwe aankoop uit. (Of kom erachter dat je een droger dus eigenlijk niet nodig hebt.)
- Koop minder. Zo hou je natuurlijk altijd meer over. Koop geen 6 paar schoenen, maar zorg voor 2 paar die lekker zitten en waar je heerlijk op loopt. Koop geen kleding als je eigenlijk genoeg hebt en ga zo maar door. Bedenk bij iedere aankoop even of je het echt wilt hebben en koop minder.
- Eet goedkoper. Als de boodschappen duurder worden, dan is het zaak om goedkoper te eten, waardoor je bij de kassa alsnog niet veel te veel kwijt bent. Eet mee met het seizoen, kies een aantal goedkopere gerechten voor in je weekmenu en laat de snacks en andere producten die je niet echt nodig hebt even lekker liggen.
- Breng je vaste lasten omlaag, zo hou je meer van je inkomsten over. Bekijk welke abonnementen je hebt (ook op al die streaming diensten) en zeg eens wat op. Al die abonnementen kosten misschien maar een tientje per maand, maar alles bij elkaar... je begrijpt het!
- Als de herfst straks weer begint, zet dan niet meteen de verwarming aan. Trek een trui aan en stel die verwarming nog maar even uit totdat het echt koud wordt.
- Vermaak je in huis. We zijn allemaal veel thuis geweest en weten inmiddels dat het ook leuk is om thuis popcorn te maken en een film te huren of te kijken via Netflix. Met ons gezin scheelt dat met een bezoekje aan de bioscoop zo'n
€ 50,- En wij houden echt wel van uitstapjes hoor, maar doen die nu een stuk minder.
- Koop tweedehands. Ik heb al vaker verteld dat wij verkopen, maar ook tweedehands kopen. Het scheelt in de portemonnee.
- Gebruik alles wat je hebt. Dus gooi geen eten weg, maar eet het op of vries het in. Doe de spelletjes die je in de kast hebt staan (of verkoop ze als je er niks meer mee doet) en draag de kleding die je hebt. Heb je kleding met kaartjes eraan nog in de kast hangen of kleding die je maar een paar keer hebt gedragen? Dan heb je dus niets nieuws nodig.
- Bereidt je voor; bijvoorbeeld op een dure maand met veel verjaardagen... (zorg ervoor dat je niet lastminute nog cadeautjes moet kopen, maar begin daar op tijd mee, dan ben je minder geneigd om toch snel iets duurs te kopen) en op de Decembermaand... het lijkt nog lang te duren, maar echt hoor; nog 4 maanden! Dan is de kerst alweer voorbij. Dus ga alvast op zoek naar leuke low budget cadeautjes, vraag aan je kinderen wat ze echt willen hebben (in plaats van alles wat ze in het speelgoedboek straks zien) en neem met de boodschappen alvast die lekkere wijn mee als hij in de aanbieding is. Vooruitkijken is een must als je meer met je geld wilt doen.