Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn favoriete low budget kerst gerechten

Over een paar dagen is het kerst! 2 feestelijke dagen waarbij we altijd lekker en uitgebreider eten. Ik wil je vandaag graag laten zien dat een goede maaltijd niet duur hoef te zijn. Natuurlijk leuken we veel gerechten iets op met de kerst, maar het gaat om de gezelligheid.

Mooie aankleding is het halve werk en met mijn favoriete kerst gerechten zet je een mooi en betaalbaar kerstmenu op tafel! 

Vooraf;

Als voorgerecht kun je prima kiezen voor soep. Denk aan een lekkere broccoli soep of pompoensoep. Met kerst kleed ik het gerecht wel wat aan. Van bladerdeeg kun je gemakkelijk sterren uitsteken en afbakken, dan staat meteen al feestlijk. (En je kunt het bladerdeeg gewoon zo laten, maar ook beleggen met kaas) Om de soep verder nog luxer te maken, kun je spekjes uitbakken en over de soep strooien, of een scheutje room om het helemaal af te maken. 

Herinneren jullie je nog het voorgerecht van gastblogger Gertien van vorig jaar? Je kunt zelf heel makkelijk ragout maken. Met bladerdeeg of een pasteitje is dat het ultieme voorgerecht, ouderwets lekker! Je kunt champignon ragout maken (zoals in het recept staat) Maar je kunt ook kip plukken en kippenragout maken of eitjes koken en de eitjes in stukjes erdoorheen doen, dan maak je heel simpel eierragout! 

Waar wij ook heel erg blij van worden is een heuse borrelplank. Een plank (of groot bord) met allerlei lekkers! En ook dat hoeft niet veel te kosten. Kies voor verschillende toastjes en stokbrood. Zet daarbij verschillende smeersels zoals kruidenboter, aioli en tapenade. Vul de plank aan met plakjes salami, olijven, brie en bijvoorbeeld hummus. Je kunt alles kiezen wat je wilt en als je voor huismerken gaat heb je een plank vol voor nog geen € 10,- (Ook een goed idee voor oudjaarsavond!)

Hoofdgerecht;


Het ultieme hoofdgerecht voor de feestdagen is natuurlijk gourmetten! Wij zetten het gourmetstel dit jaar ook weer een keer neer. Vlees is vaak best prijzig, maar je hebt vaak gourmet mini's voor € 1,- per verpakking. Begin je van tevoren, neem dan wat leuke aanbiedingen mee uit de supermarkt en vries het vlees in stukjes in. Zo heb je heel veel keus.


Om de gourmet low budget aan te vullen, kun je schaaltjes neerzetten met gesneden uienringen, champignons, knakworstjes voor de kinderen en pannenkoekenbeslag! Dan kan iedereen ook zelf pannenkoekjes bakken, erg lekker!


Wil je echt een gerecht uitserveren kies dan bijvoorbeeld voor beenham, heel betaalbaar en gemakkelijk in de oven te bereiden. Serveer er gegrilde groenten bij (in een ovenschaal doe je ui, paprika, champignons en bijvoorbeeld courgette. Wat olijfolie en knoflook eroverheen en lekker in de oven grillen. Als extra kun je er als het bijna klaar is nog wat feta of geitenkaas over verbrokkelen. Daarbij maak je aardappeltjes (die kunnen eventueel ook gewoon in de oven) en dan heb je een heerlijk uitgebreid hoofdgerecht voor alle gasten.


Wat ook altijd heel betaalbaar is, is een ovenschotel. 1 gerecht die je in een grote schaal op tafel zet. Denk aan een lekkere lasagne. Als je hem helemaal zelf maakt, is dat een heerlijk gerecht voor allemaal.

Nagerecht;


Tijd voor toetjes! Ik ben echt een zoetekauw, dus ik ben dol op desserts. En die hoeven gelukkig ook niet veel te kosten. Ik zag vorige week een vienetta ijstaart (maar dan van een huismerk) voor € 1,12 per stuk! Dan zet je gemakkelijk een "old school" dessert op tafel.


Natuurlijk kun je ook zelf de keuken in gaan... Denk aan versgebakken wafels met een bol ijs en chocoladesaus eroverheen... dat is toch een heerlijk dessert!


Wat ik zelf ook heel feestelijk vind, is een grote merengue, je kunt ook voor iedere persoon een kleinere maken, je maakt hem daarna af door hem in te smeren met witte chocolade, er slagroom overheen te smeren en te versieren met vers fruit. Denk aan betaalbare fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn zoals mandarijnen partjes. Heb je iets meer budget? Dan kun je kiezen voor rood fruit.


Of maak een lekkere arretjescake en snijd die in stukjes. Lekker voor bij de koffie of als dessert op zich.


Volgens mij kun je dus heel veel kanten op, ook met een lager budget. Maak er iets gezelligs en moois van... dan kun je met deze gerechten een prachtig menu op tafel zetten.


Eet smakelijk!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: