Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn favoriete low budget kerst gerechten

Over een paar dagen is het kerst! 2 feestelijke dagen waarbij we altijd lekker en uitgebreider eten. Ik wil je vandaag graag laten zien dat een goede maaltijd niet duur hoef te zijn. Natuurlijk leuken we veel gerechten iets op met de kerst, maar het gaat om de gezelligheid.

Mooie aankleding is het halve werk en met mijn favoriete kerst gerechten zet je een mooi en betaalbaar kerstmenu op tafel! 

Vooraf;

Als voorgerecht kun je prima kiezen voor soep. Denk aan een lekkere broccoli soep of pompoensoep. Met kerst kleed ik het gerecht wel wat aan. Van bladerdeeg kun je gemakkelijk sterren uitsteken en afbakken, dan staat meteen al feestlijk. (En je kunt het bladerdeeg gewoon zo laten, maar ook beleggen met kaas) Om de soep verder nog luxer te maken, kun je spekjes uitbakken en over de soep strooien, of een scheutje room om het helemaal af te maken. 

Herinneren jullie je nog het voorgerecht van gastblogger Gertien van vorig jaar? Je kunt zelf heel makkelijk ragout maken. Met bladerdeeg of een pasteitje is dat het ultieme voorgerecht, ouderwets lekker! Je kunt champignon ragout maken (zoals in het recept staat) Maar je kunt ook kip plukken en kippenragout maken of eitjes koken en de eitjes in stukjes erdoorheen doen, dan maak je heel simpel eierragout! 

Waar wij ook heel erg blij van worden is een heuse borrelplank. Een plank (of groot bord) met allerlei lekkers! En ook dat hoeft niet veel te kosten. Kies voor verschillende toastjes en stokbrood. Zet daarbij verschillende smeersels zoals kruidenboter, aioli en tapenade. Vul de plank aan met plakjes salami, olijven, brie en bijvoorbeeld hummus. Je kunt alles kiezen wat je wilt en als je voor huismerken gaat heb je een plank vol voor nog geen € 10,- (Ook een goed idee voor oudjaarsavond!)

Hoofdgerecht;


Het ultieme hoofdgerecht voor de feestdagen is natuurlijk gourmetten! Wij zetten het gourmetstel dit jaar ook weer een keer neer. Vlees is vaak best prijzig, maar je hebt vaak gourmet mini's voor € 1,- per verpakking. Begin je van tevoren, neem dan wat leuke aanbiedingen mee uit de supermarkt en vries het vlees in stukjes in. Zo heb je heel veel keus.


Om de gourmet low budget aan te vullen, kun je schaaltjes neerzetten met gesneden uienringen, champignons, knakworstjes voor de kinderen en pannenkoekenbeslag! Dan kan iedereen ook zelf pannenkoekjes bakken, erg lekker!


Wil je echt een gerecht uitserveren kies dan bijvoorbeeld voor beenham, heel betaalbaar en gemakkelijk in de oven te bereiden. Serveer er gegrilde groenten bij (in een ovenschaal doe je ui, paprika, champignons en bijvoorbeeld courgette. Wat olijfolie en knoflook eroverheen en lekker in de oven grillen. Als extra kun je er als het bijna klaar is nog wat feta of geitenkaas over verbrokkelen. Daarbij maak je aardappeltjes (die kunnen eventueel ook gewoon in de oven) en dan heb je een heerlijk uitgebreid hoofdgerecht voor alle gasten.


Wat ook altijd heel betaalbaar is, is een ovenschotel. 1 gerecht die je in een grote schaal op tafel zet. Denk aan een lekkere lasagne. Als je hem helemaal zelf maakt, is dat een heerlijk gerecht voor allemaal.

Nagerecht;


Tijd voor toetjes! Ik ben echt een zoetekauw, dus ik ben dol op desserts. En die hoeven gelukkig ook niet veel te kosten. Ik zag vorige week een vienetta ijstaart (maar dan van een huismerk) voor € 1,12 per stuk! Dan zet je gemakkelijk een "old school" dessert op tafel.


Natuurlijk kun je ook zelf de keuken in gaan... Denk aan versgebakken wafels met een bol ijs en chocoladesaus eroverheen... dat is toch een heerlijk dessert!


Wat ik zelf ook heel feestelijk vind, is een grote merengue, je kunt ook voor iedere persoon een kleinere maken, je maakt hem daarna af door hem in te smeren met witte chocolade, er slagroom overheen te smeren en te versieren met vers fruit. Denk aan betaalbare fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn zoals mandarijnen partjes. Heb je iets meer budget? Dan kun je kiezen voor rood fruit.


Of maak een lekkere arretjescake en snijd die in stukjes. Lekker voor bij de koffie of als dessert op zich.


Volgens mij kun je dus heel veel kanten op, ook met een lager budget. Maak er iets gezelligs en moois van... dan kun je met deze gerechten een prachtig menu op tafel zetten.


Eet smakelijk!

10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
3 lekkere recepten voor pakjesavond
door Doortje 29 november 2025
Wij delen 3 heerlijke en verrassende recepten voor Sinterklaasavond
Hoe maak jij je dromen waar?
door Doortje 28 november 2025
Vandaag geven wij tips & tricks om je dromen financieel waar te maken (Gesponsord artikel)
Show More