Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Bladerdeeg met ragout, voorgerecht voor de kerst! 

Gisteren vertelde ik al over een low budget kerstdiner, want het hoeft allemaal niet veel te kosten! Gastblogger Gertien deelt vandaag een low budget recept met jullie, ideaal als voorgerecht voor het kerstdiner; bladerdeeg met ragout, helemaal zelf te maken en niet moeilijk! 

Bij Luuk in de familie eten ze ieder jaar hetzelfde voorgerecht met kerst. Een bladerdeegpasteitje met ragout. Lekker, niks mis mee! Toch heb ik wel vrij snel laten weten dat ik het liever met champignonragout at. Toen ik Luuk leerde kunnen, bijna 16 jaar gelden!, was ik vegetariër. Op dit moment ben ik eigenlijk flexitariër, ik eet heel weinig vlees, omdat ik het gewoon niet echt lekker vind. En het hele idee van dieren eten spreekt me nog steeds niet echt aan…

Terug naar de pasteitjes met kerst. Al een tijd geleden wilde ik die pasteitjes en de ragout zelf een keer maken. Ik vind het altijd leuk om dingen ‘from scatch’ te maken. Oké het bladerdeeg in dat geval dan net niet. ;) Dit was een makkelijk en geslaagd experiment!

Wat je nodig hebt voor vier bladerdeeg pasteitjes:
- 4 plakjes bladerdeeg

Wat je moet doen:
Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien, niet te lang dan wordt het deeg te plakkerig. Snij op ongeveer 2 centimeter afstand van de rand een vierkant dat op twee hoeken niet helemaal door is gesneden. Zie foto zou ik zeggen, dat maakt het denk ik wel duidelijker. :) Vouw de ene hoek naar de andere kant en druk hem daar vast. Druk de andere kant ook weer naar de kant en druk hem daar vast, zei ook weer foto. Bak de pasteitjes ongeveer 20-25 minuten.
Wat je nodig hebt voor de champignonragout:
- 250 gram champignons
- 75 gram roomboter
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gram bloem
- 500 milliliter bouillon 
- peper en zout

Wat je moet doen:
- Snij de champignons in kleine stukjes. Smelt 25 gram boter in de pan en bak de champignons hierin 3 minuten. 
- Schep de champignons uit pan.
- Smelt de rest van de boter in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook. 
-Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde. Bak ongeveer 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig wordt.
- Voeg de helft van de bouillon toe en roer goed door.
- Voeg de rest van de bouillon toe en blijf goed roeren tot de ragout mooi glad is.
- Voeg de champignon toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Makkelijk, snel en goedkoop een lekker voorgerecht voor de kerst! Waarbij Tijs en Sara hier natuurlijk ook weer graag hielpen. 

Eet smakelijk!
Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)
door Doortje 30 oktober 2025
Zelf doen of maken kan veel geld besparen. Je hebt alleen vaak iets meer tijd nodig... vandaag vertellen we over de 10 dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen.
Onze week: Herfstvakantie
door Doortje 28 oktober 2025
Een nieuw (en heel vol!) weekoverzicht,. Kijk je mee?!
5 tips om makkelijk je weerstand te verhogen!
door Doortje 25 oktober 2025
De herfst is al goed bezig, dus het is belangrijk om je weerstand hoog te houden!
Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat
door Doortje 23 oktober 2025
Een druk gezin en toch een relatief rustig leven? Dat kan.. ik vertel je vandaag hoe wij dat doen.
Onze week: Wandelen, koffie, weer bakken en echt de laatste honkbalwedstrijd
door Doortje 21 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Appeltaart
door Doortje 18 oktober 2025
Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept; namelijk voor appeltaart! Deze wordt hier in huis regelmatig gebakken als het herfst is...
5 x ontbijten zonder brood
door Doortje 16 oktober 2025
Ik ben dol op brood, maar kies voor het ontbijt vaak voor een ontbijtje zonder brood. Gelukkig zijn daar ook genoeg variaties in te vinden, lees maar mee...
Onze week: Koffie, taart, Bobby jarig en tuinieren
door Doortje 14 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
door Doortje 11 oktober 2025
Ik ben gek op lezen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
10 mooie voordelen van wandelen
door Doortje 9 oktober 2025
Een paar jaar terug ben ik gaan wandelen en ik ben niet meer gestopt ;) Ik vertel je vandaag alle voordelen en waarom ik er zo'n fan van ben...
Show More