Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Bladerdeeg met ragout, voorgerecht voor de kerst! 

Gisteren vertelde ik al over een low budget kerstdiner, want het hoeft allemaal niet veel te kosten! Gastblogger Gertien deelt vandaag een low budget recept met jullie, ideaal als voorgerecht voor het kerstdiner; bladerdeeg met ragout, helemaal zelf te maken en niet moeilijk! 

Bij Luuk in de familie eten ze ieder jaar hetzelfde voorgerecht met kerst. Een bladerdeegpasteitje met ragout. Lekker, niks mis mee! Toch heb ik wel vrij snel laten weten dat ik het liever met champignonragout at. Toen ik Luuk leerde kunnen, bijna 16 jaar gelden!, was ik vegetariër. Op dit moment ben ik eigenlijk flexitariër, ik eet heel weinig vlees, omdat ik het gewoon niet echt lekker vind. En het hele idee van dieren eten spreekt me nog steeds niet echt aan…

Terug naar de pasteitjes met kerst. Al een tijd geleden wilde ik die pasteitjes en de ragout zelf een keer maken. Ik vind het altijd leuk om dingen ‘from scatch’ te maken. Oké het bladerdeeg in dat geval dan net niet. ;) Dit was een makkelijk en geslaagd experiment!

Wat je nodig hebt voor vier bladerdeeg pasteitjes:
- 4 plakjes bladerdeeg

Wat je moet doen:
Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien, niet te lang dan wordt het deeg te plakkerig. Snij op ongeveer 2 centimeter afstand van de rand een vierkant dat op twee hoeken niet helemaal door is gesneden. Zie foto zou ik zeggen, dat maakt het denk ik wel duidelijker. :) Vouw de ene hoek naar de andere kant en druk hem daar vast. Druk de andere kant ook weer naar de kant en druk hem daar vast, zei ook weer foto. Bak de pasteitjes ongeveer 20-25 minuten.
Wat je nodig hebt voor de champignonragout:
- 250 gram champignons
- 75 gram roomboter
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gram bloem
- 500 milliliter bouillon 
- peper en zout

Wat je moet doen:
- Snij de champignons in kleine stukjes. Smelt 25 gram boter in de pan en bak de champignons hierin 3 minuten. 
- Schep de champignons uit pan.
- Smelt de rest van de boter in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook. 
-Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde. Bak ongeveer 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig wordt.
- Voeg de helft van de bouillon toe en roer goed door.
- Voeg de rest van de bouillon toe en blijf goed roeren tot de ragout mooi glad is.
- Voeg de champignon toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Makkelijk, snel en goedkoop een lekker voorgerecht voor de kerst! Waarbij Tijs en Sara hier natuurlijk ook weer graag hielpen. 

Eet smakelijk!
Onze week: Weer een beetje
door Doortje 29 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Onze boodschappen... Als de kinderen koken
door Doortje 26 juli 2025
Onze kinderen koken eens per week.. ik laat je vandaag het bonnetje zien van een heus 3 gangen menu ;)
Meer sparen? Met deze 5 tips gaat het (bijna) vanzelf
door Doortje 24 juli 2025
Wij geven je vandaag 5 tips waarbij sparen (bijna) vanzelf gaat!
Onze weken....
door Doortje 22 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
10 lekkere en gezonde zomersnacks
door Doortje 19 juli 2025
De zomer is begonnen! Tijd voor lange zomeravonden of middagen in de tuin. En daar hoort natuurlijk een lekkere snack bij.
De beste boodschappen scoren, zo doe je dat!
door Doortje 18 juli 2025
Wil jij ook de beste boodschappen scoren? Zo doe je dat! (gesponsord artikel)
Houdbaarheidsdatum, hoe zit het ook alweer?
door Doortje 17 juli 2025
De houdbaarheidsdatums... hoe zit dat ook alweer? En hoe kunnen we minder voedsel verspillen?
Geen weekoverzicht
door Doortje 15 juli 2025
Deze week staat er geen weekoverzicht klaar, ik praat je in deze blog kort bij.
Recept: S'mores met frambozen van de bbq
door Doortje 12 juli 2025
Vandaag delen wij dit heerlijke dessert van de bbq: S'mores met frambozen!
Financiële extra's voor de zomervakantie (2025)
door Doortje 10 juli 2025
De zomervakantie staat voor de deur, ik zet de financiële extraatjes even op een rij...
Show More