Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Zelf merengue maken! 

Vorige week maakte Dustin zelf banketbakkersroom, zo lekker! Omdat je daarbij de eidooiers gebruikt, hadden we nog veel eiwitten over. Ik besloot weer eens merengue te maken, dat deed ik jaren geleden wel vaker, maar had ik alweer een hele tijd niet gedaan. Je kunt kleine merengue maken, maar ook een grote, zoals ik nu heb gedaan. Ik kreeg na het plaatsen op Instagram meteen heel veel berichtjes met de vraag voor het recept..... en natuurlijk deel ik dat graag!

Dit heb je nodig;

* 4 eiwitten
* 240 gram suiker
* 2 theelepels maizena 
* 1 theelepel vanille extract
(eventueel toppings zoals slagroom en rood fruit)

Zo maak je merengue;

* Verwarm de oven voor op 180 graden
* Klop de eiwitten met de suiker, maizena en vanille op. Je kunt alleen mooi eiwitschuim krijgen als alles vetvrij is, dat is heel erg belangrijk! Ik gebruik een metalen kom (plastic krijg je meestal niet vetvrij en dan mislukt het) en zorg ervoor dat ik vlak voordat ik begin alles even afneem met een keukenpapiertje met citroensap, dat maakt het helemaal vetvrij. Je hebt dan de beste kans op succes!
* Het kloppen duurt wel even, heb je een staande mixer, dan is dat handig, maar je kunt dit ook met een handmixer doen, je bent ongeveer 15 minuten bezig en dan heb je als het goed is, eiwitschuim met staande pieken. (als je de mixer eruit haalt, blijven er pieken staan in het schuim) 
* Het eiwitschuim mag nu op een bakplaat met bakpapier. Je kunt met een spuitzak mooie rondjes of andere vormen spuiten, of je doet het zoals ik het deed... het eiwitschuim in 1 berg op de bakplaat.
Zoals je kunt zien is het eiwitschuim hier nog mooi glanzend wit, de kleur verandert straks in de oven tot een beige kleur.
* Als je ervoor kiest om er 1 "berg" van te maken, maak het dan nog iets platter, dan droogt het geleidelijker. 
* Verlaag de temperatuur in de oven naar 150 graden en laat de merengue minimaal een uur in de oven drogen, je wilt het niet bakken, het moet echt drogen.
* Wat ik altijd doe is het volgende; Ik laat de merengue een uur in de oven drogen en zet de oven dan uit, ik laat het dan gerust nog een aantal uur staan. Dat kost inderdaad even tijd, maar dan is hij echt het lekkerste!

Je kunt de Merengue zo eten of nog opleuken, dat kan bijvoorbeeld door er opgeklopte slagroom op te doen en hem te versieren met rood fruit. Wil je de merengue langer bewaren? Breng dan onder de laag slagroom een laagje gesmolten witte chocolade aan, anders wordt de merengue helemaal slap en juist het krokante maakt hem zo lekker! Ik maakte dit vroeger heel vaak als we vrienden of familie te eten kregen, het is makkelijk te maken en super lekker.. een spectaculair toetje, maar eet hem vooral zoals jij dat wilt. 

In de onderstaande video kun je zien hoe wij de merengue maken;
Onze week: Game hal, LEGO, musical Frozen, tulpen en koningsdag
door Doortje 29 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Verkopen op de vrijmarkt? Zo verkoop je (bijna) alles
door Doortje 26 april 2025
Vandaag is het weer koningsdag en natuurlijk vrijmarkt! Ga je verkopen, dan kunnen deze tips je helpen om (bijna) alles kwijt te raken!
Een side hustle; Dit kun je allemaal doen om extra te verdienen
door Doortje 24 april 2025
Met een side hustle kun je (tijdelijk) extra geld verdienen. Maar wat kun je dan zoal doen? Ik geef je vandaag 10 leuke ideeën..
Onze week: Lekker veel buiten, bakken voor Pasen en ganzenbaby's
door Doortje 22 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Van herinnering tot kunstwerk: creatieve ideeën met je eigen foto's
door Doortje 20 april 2025
We maken tegenwoordig heel veel foto's, wij geven tips om de herinneringen echt mooi te bewaren (gesponsord artikel)
De leukste paas activiteiten met kinderen
door Doortje 19 april 2025
Vandaag zetten wij de leukste paas activiteiten met kinderen voor je op een rij!
Minder stress, deze tips gaan je helpen
door Doortje 17 april 2025
Stress is slecht voor je gezondheid en je wordt er zelf ook niet gezelliger van. Zorg dus voor minder stress! Deze handige tips gaan je zeker helpen...
Zit er vitamine C in mandarijnen?
door Doortje 16 april 2025
Vandaag vertellen wij je alles over hoe gezond mandarijnen zijn (gesponsord artikel)
Onze week: Uit eten, Veel bbq en en wedstrijden
door Doortje 15 april 2025
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Goedkope Paasbrunch , dit kun je allemaal maken
door Doortje 14 april 2025
Komend weekend is het Pasen. Wil je de Paasbrunch een beetje betaalbaar houden? Dan help ik je vandaag aan een aantal suggesties...
Show More