Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn 10 favoriete basis producten voor in de keuken

basis producten in de keuken
Iedereen heeft wel een aantal basisproducten die favoriet zijn. Denk aan producten die (bijna) altijd op het boodschappenlijstje staan en die altijd in huis zijn. Voor het maken van een snelle avondmaaltijd of die gewoon handig zijn om te hebben en veel gebruikt worden. Vandaag vertel ik je over mijn 10 favoriete basis producten voor in de keuken.

1. Olijfolie 

Ik heb natuurlijk familie in Italië wonen, dus ik heb inmiddels kennis gemaakt met de lekkerste olijfolie! Om te bakken kies ik een goedkoper product, maar door salades kies ik de echt goede extra vergine. Die is ook heerlijk om een beetje "op te pimpen" met zout en daar versgebakken brood in te dippen... echt te lekker!

2. Eieren 

Eieren zijn altijd handig om in huis te hebben. Voor een lekkere omelet als lunch tot aan baksels zoals merengue. Laatst had Dustin macarons gemaakt en daar gaat flink wat eiwit in, het eigeel gebruiken we dan weer om banketbakkersroom te maken.... we gooien niets weg. Wist je dat je zelfs eiwitten in kunt vriezen? Handig als je ze een keer over hebt en geen tijd hebt om ze te verwerken. 

3. Uien 

Uien mogen niet ontbreken in mijn favorieten lijstje. We kopen ze het liefst met 2 of zelfs 5 kg. tegelijk. Uien zijn voor mij echt een basisingrediënt in de keuken. Ze gaan in de soep, door de pasta saus, ik gebruik ze op plaattaartjes en in hartige taarten. Als we hamburgers bakken of hutspot eten, dan bakken we flink wat uienringen om eroverheen te doen... 

4. Knoflook 

Dit is een beetje hetzelfde als het "uienverhaal" al ben ik hierbij toch degene die dit het meest eet. Knoflook is wat mij betreft ook handig als basis, maar ik rooster altijd een paar tenen bij de gebakken aardappels. 

5. Kruiden 

In de tuin hebben we een aantal verse kruiden staan... zoals basilicum, rozemarijn en tijm. Maar we hebben natuurlijk ook een kastje vol met gedroogde kruiden. De Italiaanse kruiden gaan er hier rap doorheen, maar ook de komijn en bijvoorbeeld kaneel.... ik drink regelmatig cappuccino met kaneel eroverheen, zo lekker!  
basics in de keuken; kaneel

6. Bouillon


Omdat wij wekelijks soep maken (voor de lunch of het avondeten) gaat er hier ook flink wat bouillon doorheen. Ik koop meestal een pot met bouillonpoeder, zodat ik zelf de juiste hoeveelheid eruit kan scheppen.


Ik kies dan ook altijd voor de vegetarische variant, die vinden wij erg lekker, dus die gebruiken we graag.


7. Bloem / Zelfrijzend bakmeel


Er staat hier altijd wel een pak bloem in de kast. Ik vond het vorig jaar ook best een "ding" dat het opeens overal uitverkocht was! (Toen iedereen ging hamsteren) Ik gebruik bloem regelmatig. Voor het bakken van wafels voor het ontbijt in het weekend tot het bakken van makkelijk brood.


En natuurlijk bakken we op een regenachtige middag graag koekjes of een cake.


8. Boter


Hetzelfde verhaal als hierboven, om te bakken is het handig om altijd boter in huis te hebben. Ik kies meestal voor margarine, dat is iets minder lekker dan roomboter, maar het ligt er ook aan welk baksel je maakt.


Als er een goede aanbieding is voor roomboter, dan sla ik wel in en vries de pakjes boter in, ideaal!


9. BBQ saus


Aangezien de BBQ hier inmiddels in de zomer en de winter aanstaat (gewoon het hele jaar dus) hebben we een aantal favorieten die niet mogen ontbreken. BBQ saus wordt hier gebruikt bij de BBQ, maar ook om te marineren en zelfs als saus op de pizza.


10. Bladerdeeg


Ik vind bladerdeeg geweldig! Om het zelf te maken ben je enorm lang bezig, maar gelukkig liggen er genoeg pakjes in de vriezer in de winkel voor nog geen € 1,-


Wij gebruiken bladerdeeg voor hartige taarten, maken er met de kinderen kaas en worstenbroodjes van en ik maak er tijdens de feestdagen graag een leuke bladerdeeg ster van bij de soep of een Nutella kerstboom. Je kunt er alle kanten mee op van zoet tot hartig, daarom hebben wij altijd een pakje in de vriezer liggen.

Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)
door Doortje 30 oktober 2025
Zelf doen of maken kan veel geld besparen. Je hebt alleen vaak iets meer tijd nodig... vandaag vertellen we over de 10 dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen.
Onze week: Herfstvakantie
door Doortje 28 oktober 2025
Een nieuw (en heel vol!) weekoverzicht,. Kijk je mee?!
5 tips om makkelijk je weerstand te verhogen!
door Doortje 25 oktober 2025
De herfst is al goed bezig, dus het is belangrijk om je weerstand hoog te houden!
Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat
door Doortje 23 oktober 2025
Een druk gezin en toch een relatief rustig leven? Dat kan.. ik vertel je vandaag hoe wij dat doen.
Onze week: Wandelen, koffie, weer bakken en echt de laatste honkbalwedstrijd
door Doortje 21 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Appeltaart
door Doortje 18 oktober 2025
Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept; namelijk voor appeltaart! Deze wordt hier in huis regelmatig gebakken als het herfst is...
5 x ontbijten zonder brood
door Doortje 16 oktober 2025
Ik ben dol op brood, maar kies voor het ontbijt vaak voor een ontbijtje zonder brood. Gelukkig zijn daar ook genoeg variaties in te vinden, lees maar mee...
Onze week: Koffie, taart, Bobby jarig en tuinieren
door Doortje 14 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
door Doortje 11 oktober 2025
Ik ben gek op lezen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
10 mooie voordelen van wandelen
door Doortje 9 oktober 2025
Een paar jaar terug ben ik gaan wandelen en ik ben niet meer gestopt ;) Ik vertel je vandaag alle voordelen en waarom ik er zo'n fan van ben...
Show More