Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Leven van 1 inkomen, hoe doe je dat?

Leven van 1 inkomen
Leven van 1 inkomen, dat klinkt als iets uit het verleden. Met de huidige huizenprijzen en alle kosten die maar stijgen en stijgen is vaak gewoon nodig om allebei te werken. Toch kan het heel fijn zijn om van 1 inkomen rond te komen. Je kunt sneller sparen, je hypotheek aflossen, meer tijd voor je gezin hebben etc. Je kunt er voor kiezen om eens per jaar een maand van 1 inkomen te leven en het andere inkomen te sparen. Zo kun je je financiële situatie weer even onder de loep nemen en daar heb je de rest van het jaar ook iets aan... 

Mijn eigen inkomen verschilt iedere maand en over het algemeen sparen we mijn inkomen, niet iedere maand, maar de meeste maanden wel. Dat betekent dus dat wij dan van 1 inkomen rondkomen. Nu is dat voor het ene gezin makkelijker dan het andere gezin, want hoe hoger dat ene inkomen is, hoe makkelijker. 

In 2021 ligt het modale inkomen rond de € 2142,- netto per maand. Het inkomen waar wij rond van komen is lager, onder modaal dus. Maar hoe doen we dat dan? Ik vertel je er vandaag graag iets over. 

Wonen

De hoogste kosten per maand zijn vaak de woonkosten die je maakt. De huur of de hypotheek die je betaald. Wij hebben ervoor gekozen om jong een woning te kopen en hebben vorig jaar de rente aangepast. Dat was een besparing van honderden euro's per maand en dat verschil merk je! Onze woonlasten zijn nu vrij laag en kosten voor het onderhoud sparen wij apart. 

Andere manieren om je woonlasten te verlagen zijn bijvoorbeeld;
- kleiner gaan wonen, een kleinere woning kost minder.
- buiten de randstad gaan wonen, daar liggen de koop en huurprijzen lager. 

Boodschappen

Er zijn heel veel manieren om goedkoop boodschappen te doen. Denk aan Too good to go, het kopen van basisproducten en dingen zelf maken. Goed gebruik maken van aanbiedingen, kiezen voor huismerken, restjes op te maken en gebruik maken van geld terug acties. 

Er zijn veel goedkopere maaltijden die je kunt maken en zo hou je de uitgaven onder controle. Wij zitten nu gemiddeld op € 80,- per week met 5 personen. 
besparen op onnodige uitgaven

Onnodige uitgaven


Ik vind het heerlijk om in de winkels rond te kijken, lekker te shoppen en daarna lekker te lunchen, maar dat doen we niet iedere week. Nu de winkels alleen op afspraak open zijn, kom ik er sowieso bijna niet en dat merk je in de uitgaven.


We doen allemaal wel onnodige uitgaven en dat is helemaal niet erg. Als je iets koopt waar je blij van wordt, dan is dat ook al fijn. Maar de kunst is om kritisch te zijn op je uitgaven. Koop je iets waar na een dag al niks meer mee gedaan wordt, dan was het niet echt nodig. Koop je nieuwe schoenen terwijl je nog 6 paar hebt, dan is dat nieuwe paar natuurlijk ook niet echt nodig...


Wij hebben een mooie balans gevonden in de uitgaven. Soms gaan we een dag winkelen en kopen we veel leuke dingen, dat is dan ook prima. En andere maanden kopen we bijna niets omdat we niets nodig hebben of niets leuks zien.


Kortingen


Wil je met 1 inkomen kunnen rondkomen, dan moet je minder uitgeven. Het is dan handig om even verder te kijken naar de uitgaven die je wel doet. Is er misschien een korting waar je gebruik van kunt maken? Doe je een online aankoop, dan is een rondje google voordat je gaat betalen best interessant, er zijn voor veel webshops die regelmatig kortingen hebben, maak er dan ook gebruik van.


Zo heb ik laatst wat aanvullende lente en zomerkleding voor de kinderen besteld. Met een aanmelding op de nieuwsbrief kreeg ik een kortingscode doorgestuurd... dat was meteen mooi meegenomen.


Tweedehands


Als je minder uit wilt geven, dan is tweedehands een mooie optie. Er zijn veel dingen die prima tweedehands verkrijgbaar zijn; kinderspeelgoed, kleding en bijvoorbeeld fietsen. Je kunt door tweedehands te shoppen veel geld besparen.


En heb je zelf spullen over die weg kunnen? Zet ze op marktplaats of een plaatselijke fb groep en kijk of je er iets voor kunt krijgen.


Extra's


Ik heb het al vaker gezegd, maar veel kleintjes maken veel geld bij elkaar. Door punten te sparen bij de supermarkt gaan wij een paar keer per jaar lekker uit eten. Door enquetes in te vullen sparen we bol.com cadeaubonnen waar we weer kattenbrokjes bestellen en ga zo maar door. Al die beetjes schelen uiteindelijk een heleboel.


En dan?


Leven van 1 inkomen is leuk, maar dan spaar je dus een ander inkomen. Gelukkig hebben we hier ook altijd wel een idee over. De grotere uitgaven zoals vakanties of weekendjes weg. Onderhoud aan het huis en sparen voor later... er zijn genoeg bestemmingen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: