Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Jullie beste bespaartips voor gezinnen

bespaartips voor gezinnen
Ik deel regelmatig handige bespaartips en ik weet dat er ook veel lezers zijn die van een leuke besparing houden... daarom besloot ik op Instagram eens te vragen wat jullie beste bespaartips zijn, en dan specifiek voor gezinnen. Hoe zorg je ervoor dat je geld overhoudt? En zijn kinderen echt zo "duur"? 

Ik kreeg ruim 300 antwoorden op mijn vraag, dus jullie kennen heel wat bespaartips! :D Ik deel vandaag de beste bespaartips graag met je; 

- Capsule wardrobe voor het hele gezin

Ik vind dit echt een top tip, want we hebben allemaal vaak kasten vol (en niks om te dragen), maar hoeveel kleding heb je eigenlijk nodig? Ik besloot daar zelf een tijdje terug mee aan de slag te gaan en ik merk dat minder kleding echt helpt... het helpt om niet uren voor de kast te staan en het helpt om snel een keuze te maken. De kleding die het lekkerste zit en die je kind bijvoorbeeld het leukste vindt, die dragen ze toch vaak. 

Onze kinderen kleden zichzelf 's ochtends altijd aan (en daar komen soms hele mooie combinaties tevoorschijn, haha!) en ik merk dat, als er minder kleding in de kast ligt, ze minder snel zijn afgeleid en sneller aankleden. Daarnaast scheelt een capsule wardrobe veel geld. Niet alleen bij kinderkleding, maar ook bij jezelf. 

Probeer dus eens met minder kleding te doen, kijk welke combinaties en setjes je kunt maken en zorg dat je gemakkelijk kunt combineren. In ons gezin van 5 staat de wasmachine regelmatig aan, dus de kasten zijn nooit leeg. 

- Kleding doorgeven / krijgen 

Kinderkleding kan een flinke kostenpost zijn, maar er zijn ook altijd veel mensen die kleding over hebben. Kinderen groeien er vaak snel uit en dan is het nog niet versleten. 

Soms moet je even geluk hebben, maar als je eenmaal in de cirkel zit van "krijgen en doorgeven" dan kan het veel schelen. Voor de meiden krijg ik bijvoorbeeld veel kleding van een oud collega van mijn moeder. En van een moeder van een vriendinnetje van Thijs. Ik koop zelf nog wat aanvullingen en ze kunnen weer vooruit. 

Voor Thijs krijg ik geen kleding meer. Hij krijgt een grotere maat en doet langer met zijn kleding, daardoor is het bij grotere maten lastiger. Maar alsnog heeft hij genoeg. 

De kleding die de kinderen niet meer passen, geef ik weer door. Ook aan moeders via school of ik leg het in een weggeef kast die hier verderop in de buurt staat. 
Besparen op kinderkleding

- Boodschappen bestellen


Wij bestellen regelmatig boodschappen en ik vind het vaak meevallen hoeveel ik er dan aan kwijt ben. Als je in de supermarkt loopt, dan zie je toch "handige" dingen om toch mee te nemen. Hoewel wij niet heel veel impulsaankopen meer hebben, kan het toch best aantikken. Ik vind het daarom een goede tip om met een gezin boodschappen te bestellen.


Een groot voordeel is dat je niet de supermarkt in hoeft (met kinderen die misschien ook weer van alles zien) Maar ook dat je meteen kunt zien hoeveel je kwijt bent en het thuis bezorgd wordt, ideaal!


- 1 keer in de week boodschappen doen


Ook deze tip ben ik helemaal voor (al gaan wij meestal 2 keer per week, anders is het zo'n gesjouw.... luxeproblemen hoor, haha!) Iemand vertelde mij dat het handig is met pubers, want ze eten dan niet alle kasten iedere dag leeg. Maar met kleinere kinderen is het ook handig.


Je doet 1 keer boodschappen en op is op. Ik merk dat onze kinderen soms veel bananen eten, dan weer appels etc. Als ik iedere keer bij blijf kopen, dan blijft er weer ander fruit liggen... eigenlijk best stom. Daarom kopen wij nu gewoon wat er nodig is en op is op. Een mooie les, want als iets op is, dan nemen ze wel gerust iets anders.


Daarnaast merk ik dat je minder uitgeeft als je minder in de supermarkt komt. Het is toch verleidelijk om iedere keer nog even wat koekjes of een chocoladereep mee te nemen, want het is zo lekker! En wat lekkere broodjes voor de lunch... met 1 (of 2) keer per week boodschappen doen heb je dat probleem niet.


- Afgeprijsde artikelen meenemen


Als wij boodschappen doen, kijken we eigenlijk altijd wel even of er interessante afgeprijsde artikelen zijn. Denk aan vlees, vers pakketten of zuivel. De 35% korting is mooi meegenomen en de meeste dingen gaan wel op.


Dustin had laatst 2 pakken roti vellen met korting toen we roti gingen eten, dat scheelt ook meteen. Het is soms even aanpassen (het weekmenu wordt hier regelmatig omgegooid als er iets anders sneller op moet) maar het scheelt veel.


- Gebruik maken van aanbiedingen


Veel dingen zijn regelmatig in de aanbieding. Denk aan tandpasta, deodorant, haarmousse, gel oid... deze producten koop ik alleen als ze 1 + 1 gratis zijn.


Maar in de supermarkt kun je ook goed gebruik maken van aanbiedingen, dat kan enorm veel schelen. Laatst waren de wraps en taco's in de aanbieding, ook 1 + 1 gratis. Wij eten ze regelmatig, dus we namen van beiden 4 pakken mee... het gaat toch wel op.


Deze week is de broccoli goedkoop bij onze supermarkt. We nemen dan 4 stronken mee. 2 voor bij de aardappels, groenten, vlees en de andere 2 snijd ik in roosjes en vries ik in, daar maak ik volgende week broccoli soep van.


- Maak een budget


Een budget is altijd een goed idee als je wilt besparen, of je nu een gezin hebt of niet. Overzicht in je financiële situatie is een must! Het is handig om overal budgetten voor te hebben, dan weet je precies wat je nog uit kunt geven. De ene maand heb je misschien meer nodig dan een andere maand, maar als je een goed overzicht hebt, dan weet je dan van tevoren en kun je daar rekening mee houden.


- Boeken uit de bibliotheek of de mini bieb


Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Als kinderen leren lezen dan is het belangrijk om veel leeskilometers te maken en dat gaat het beste met boekjes die ze leuk vinden. De bieb is daarvoor ideaal, want je kunt steeds iets nieuws lenen.


Ik ben zelf ook groot fan van de mini biebs die je tegenwoordig op steeds meer plekken ziet. Vooral het feit dat de boeken niet op een bepaalde datum terug moeten, scheelt veel...

Je kunt gelezen boeken er in kwijt en je kunt ook altijd weer iets nieuws uitzoeken. Onze kinderen vinden dat altijd geweldig. Ik heb voor de meiden al veel eerste leesboekjes gescoord en voor Thijs wat leuke boeken voor zijn leeftijd. Voor mijzelf kijk ik ook altijd even, er is altijd wel een leuk boek te vinden!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: