Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoeveel kinderkleding heb je eigenlijk nodig?

Nog eventjes geduld en dan komt de lente er weer aan! Het moment waarop ik weer eens de kledingkasten van de kinderen door ga. Ik doe dat 2 keer per jaar... 1 keer in de lente en 1 keer in de herfst. Ik kijk wat er nog is, wat ze nog passen en wat ze nog nodig hebben voor de komende seizoenen. Wij krijgen regelmatig kinderkleding doorgeschoven, dus we zoeken uit of we alles hebben en zo niet, dan wordt er geshopt

Hoeveel kleding hebben onze kinderen en wat heb je eigenlijk nodig? Ik vertel je er vandaag over.... 

2 seizoenen;

Ik verdeel het jaar dus in 2 seizoenen. Dat komt vooral omdat spijkerbroeken het hele jaar door gedragen kunnen worden en de lente - zomer en de herfst - winter qua weertype de laatste jaren best wel op elkaar lijken. Een shirt kan gedragen worden met een vestje en een legging kan onder een rok of jurk. 

Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat je kind graag draagt. Ik kocht voor Thijs bijvoorbeeld altijd een stapel hemden en lekker warme pyjama's voor de winter, maar hij heeft het nooit koud. Daarom draagt hij zelfs in de winter geen hemden en heeft hij het veel te warm in een dikke pyjama. 

Sommige meiden dragen juist graag jurkjes en rokjes. En andere meiden houden van spijkerbroeken en gympen. Bedenk dus goed wat je kind graag draagt en pas daar de garderobe op aan, dan weet je zeker dat de kleding die er ligt ook gedragen wordt. 

Capsule wardrobe;

Je hoort tegenwoordig veel over de "capsule wardrobe" bijvoorbeeld maximaal 30 kledingstuks. Ik heb zeker de kasten niet vol liggen, want ze hebben gewoon wat ze nodig hebben, maar ik ga niet alles tellen.

Met ons gezin van 5 staat de wasmachine natuurlijk regelmatig aan. Daardoor ligt de kleding ook snel weer schoon en droog in de kast. Ik hou daarom ongeveer 10 setjes aan. Ik probeer setjes te hebben die ook weer onderling te combineren zijn. Ik laat de kinderen ook zelf kiezen, dat kan betekenen dat de meiden bijvoorbeeld een paars shirt met een roze spijkerbroek aan hebben, maar dat is dan maar even zo... haha! 

Als je veel kleding krijgt doorgeschoven, dan is het verleidelijk om alles in de kast te leggen. Maar ik ga er zelf redelijk selectief doorheen. Past de kleding goed? Vinden de kinderen het mooi? Gaan ze het echt dragen? Is de kleur goed te combineren? Alles wat nog niet past bewaren we voor het volgende uitzoek moment. Kleding die al te klein is of die niet onze smaak is (of alles wat teveel is) geven we zelf weer door. 

Zelf doen;

Onze kinderen doen veel dingen zelf. Ook het uitzoeken van kleding en zoals ik al zei; dat gaat qua combineren niet altijd goed, maar als 1 van de meiden ontzettend trots naar beneden komt met een kleurencombinatie waar je ogen pijn van doen en ze zegt; wat ben ik mooi he? Zelf uitgezocht! Dan prijs ik de outfit lekker de hemel in... zij moeten er uiteindelijk mee lopen ;) 

Ik merk wel dat als de kast overzichtelijk is en je dus al onderscheid maakt in setjes die ook weer goed met elkaar te combineren zijn, dat ze makkelijker keuzes maken. Thijs is wat dat betreft echt een jongen; die pakt gewoon wat er bovenop ligt... de meiden kiezen wel echt dingen bij elkaar. Maar een kast die niet uitpuilt helpt sowieso! 

Hoe hou je het betaalbaar?


Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel ik uitgeef aan kinderkleding. En dat is vrij weinig. Het helpt enorm als je de kasten niet volstouwt.... ook al koop ik zeker weleens iets extra's als ik iets leuks tegenkom!


Wij hebben inmiddels ook een mooi kleding doorgeef systeem... we krijgen regelmatig kleding doorgegeven en geven zelf ook weer dingen door. Er is veel leuks te vinden! Daarnaast kun je op marktplaats ook mooie dingen scoren voor weinig. Koop dan bijvoorbeeld liever een pakket ipv dingen los, dan kun je mooie dingen uitzoeken en de rest weer doorgeven.


Houd als leidraad dus ongeveer 10 setjes aan. Heb je een kind wat iedere dag in de modder springt? Dan kun je wel wat extra broeken gebruiken. Daarnaast nog een aantal pyjama's en ondergoed. Vergeet ook de zwemkleding en de schoenen niet. Hier hebben ze altijd 2 paar schoenen (om af te wisselen) en nog regenlaarzen (in de herfst en winter)  en slippers (in de zomer). Ik koop schoeisel wel altijd nieuw en ik let dan erg op de uitverkoop. Ik koop liever echt leren laarsjes omdat ze langer meegaan en die zijn in de sale voor € 25,- te krijgen. Thijs loopt altijd op sneakers en hij heeft ook altijd minimaal 2 paar. Die koop ik in de uitverkoop rond de € 30,- Zo blijft het allemaal heel betaalbaar.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: