Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoe was het op school? Goed! 
Zo kom je echt te weten hoe het op school was...

Zo kom je echt te weten hoe het op school was
Als je schoolgaande kinderen hebt, dan herken je het vast wel; Je kind komt thuis van school en je vraagt hoe het op school was. "Goed" is het antwoord en je kind gaat weer verder met spelen... 

Als ouder wil je natuurlijk liever iets meer weten. Wat hebben ze gedaan op school? En met wie hebben ze gespeeld? Ging die ene toets goed en wat hebben ze precies gedaan met gym? Was het leuk? Etc. etc. 

Over het algemeen kun je aan je kind "zien" of het goed gaat op school. Gaat je kind met plezier naar school, spreken ze regelmatig met vriendjes en vriendinnetjes af, eten en slapen ze goed? Dan gaat het waarschijnlijk gewoon hartstikke goed op school. Maar dan wil je natuurlijk nog steeds weten wat er allemaal gebeurt op school. Ik vertel je vandaag een aantal dingen die je kunt doen en een aantal vragen die je kunt stellen;

1. Geef je kind je volledige aandacht

Vaak wordt de vraag hoe het op school was even tussen neus en lippen door gesteld, maar probeer eens te kletsen met je kind terwijl je je kind de volle aandacht geeft. Dus niet in de auto als je aan het rijden bent, niet met je telefoon in je hand en niet als zij net op een scherm zitten. 

Het "ouderwetse" kopje thee met een koekje na school werkt dan misschien nog wel het best. Neem samen een momentje om te gaan zitten en over de dag te praten, dan komen de verhalen vanzelf! 

Wij doen dit zelf ook vaak onder het avondeten. Als Dustin heeft gewerkt, dan vertelt hij altijd over zijn dag en wat hij allemaal heeft gedaan. De kinderen vertellen dan ook altijd veel over school, zo kan iedereen over zijn of haar dag vertellen en zijn we allemaal weer op de hoogte! 

2. Stel open vragen

Hoe was het op school? Goed! Was de gym leuk? Ja! 
Met gesloten vragen kom je niet heel veel verder. Open vragen helpen goed mee om veel te weten te komen over de belevenissen op school, stel bijvoorbeeld deze vragen;

- Wat heb je geleerd met rekenen?
- Welke letter van de week heb je geleerd? Ken je al woorden met die letter?
- Wat is het leukste wat je vandaag op school hebt gedaan?
- Waar heb je vandaag om gelachen in de klas?
- Wie heeft je geholpen met je werk? Of heb je zelf iemand geholpen en waarmee dan?
- Wie had er vandaag het lekkerste 10 uurtje mee? 
- Wat heb je precies geknutseld?
Hoe was het op school?

3. Hou je mening voor je


Als je kind uitgebreid gaat vertellen over de schooldag, zorg er dan voor dat je je eigen mening niet teveel tentoonspreid. Als je kind vertelt dat een klasgenoot zo grappig deed door nep scheten te laten, dan kun je roepen; Neeeee, dat is vies! Maar de kans dat je kind het dan nog een keer vertelt is klein.


Hou je mening dus een beetje voor jezelf. Een positieve reactie kan juist wel meehelpen om nog meer verhalen te horen; Oh, echt! Nou, wat grappig! Kun jij dat nu ook?


Ook als je kind iets niet leuk vond is het belangrijk om hem of haar daarin te erkennen. Het is juist goed dat ze dat vertellen en ook dat ze dat niet leuk vonden. Als jij dat beaamt, dan is de kans veel groter dat je kind bij echte problemen ook bij jou komt met zijn of haar verhaal.


4. Hou het een beetje kort


Na een hele schooldag (en misschien zelfs nog een tijd BSO) hoeft je kind niet in een verhoor terecht te komen. Stel een aantal vragen en kijk of er dan verhalen los komen. Zo niet, dan is er morgen weer een dag. Als je door blijft vragen, dan kan dat je kind een vervelend gevoel geven en dat wil je natuurlijk voorkomen.


Het kan ook heel goed zijn dat je kind gewoon moe is van de hele dag school. Geef ze dan de rust en laat het voor wat het is.


5. Stel elke dag andere vragen


Probeer een beetje af te willen met de vragen die je stelt. De ene dag vraag je "met wie" de andere dag vraag je "waarom". Als je iedere dag dezelfde reeks vragen stelt, dan zullen de antwoorden er op een gegeven moment ook als vanzelf uitrollen.


Wissel dus een beetje af en laat je kind lekker vertellen. Heb je het gevoel dat het niet goed gaat op school? Zorg dan dat je dat bij school kenbaar maakt. In deze corona tijd hebben we als ouders allemaal veel minder contact met school. Wij komen zelf bijvoorbeeld het gebouw niet meer in en je kunt de juf of meester niet altijd even snel iets vragen. Maar even contact opnemen via de mail of een telefoontje kan natuurlijk wel. Heb je zorgen, zorg dan dat je ze kenbaar maakt.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: