Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Je financiën op orde hebben, zo doe je dat! 

Je eigen geldzaken op orde hebben is voor meerdere dingen belangrijk. Natuurlijk om te weten hoe je ervoor staat, maar ook om ervoor te zorgen dat je alle rekeningen betaald of juist niet teveel betaald voor andere zaken. Het bekijken van je rekeningen en andere papieren is niet ieders favoriete klusje, maar ik raad iedereen zeker aan om dat te doen. Al is het maar om je geldzaken te begrijpen en te weten hoeveel je nu eigenlijk uitgeeft of spaart. Ik heb vandaag 5 handige tips om je financiën op orde te krijgen;

1. Begrijp alles en check!

Niet alle financiële zaken zijn heel erg duidelijk. Hoeveel mensen begrijpen bijvoorbeeld hun eigen hypotheek niet zo goed? Of die verzekeringspolis bestaat uit een hoop kleine lettertjes, dat is toch niet nodig om te lezen? Maar dat is het natuurlijk wel. Ook al ben je niet goed in geldzaken, dan is het nog fijn om alles te begrijpen, het gaat vaak namelijk om flink wat geld (bij je hypotheek helemaal, maar ook bij een verzekering op het moment dat je hem nodig hebt) Zorg er dus voor dat je alles begrijpt en vraag alle dingen na die je niet begrijpt. Zo weet je wat je tekent en waar je eigenlijk JA tegen zegt, heel belangrijk!

Daarnaast is het goed om je bankrekening te checken. Eigenlijk alles wordt tegenwoordig "vanzelf" afgeschreven en dat is natuurlijk fijn, maar ook vervelend als het niet blijkt te kloppen. Bekijk dus regelmatig wat je eigenlijk betaald... verzekeringen kunnen met een jaar "opeens" duurder worden en sommige mensen betalen jaren lang een abonnement dat ze niet meer gebruiken. Zonde! Check daarom alles wat er van je rekening afgaat. 

2. Maak doelen

Op het gebied van geld zijn doelen altijd een mooi streven. Waar sta je nu op financieel gebied en waar wil je naartoe? Vindt je het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn of maakt je dat eigenlijk niet uit. Bekijk ook samen met je partner wat jullie bijvoorbeeld de komende jaren willen bereiken of willen doen. (Die mooie reis, de hypotheek versneld aflossen) en wat moeten jullie daarvoor doen om daar te komen? Maak realistische doelen en hou rekening met tegenslagen en meevallers, want gek genoeg komen die ook altijd langs.


3. Maak budgetten

Wij zijn al jaren met onze financiële zaken bezig, dus wij werken niet met budgetten. Als je alles net aan het uitzoeken bent, dan zijn budgetten wel zeker een aanrader. Je denkt dan vaak weinig uit te geven aan hobby's, etentjes en bijvoorbeeld cadeautjes, maar als je het bijhoudt (bijvoorbeeld in een kasboek) dan blijkt er opeens veel meer geld naartoe te gaan. 

Een budget kan je helpen om na te denken over je uitgaven en ze te verlagen of misschien te verhogen als dat nodig is. Het is daarnaast ook een soort sport om niet over je budget heen te gaan, dus dat is een mooie leerschool... 

4. Bespaar!

Als je al je financiële zaken onder controle hebt, dan kun je ook kijken of er besparingen mogelijk zijn. Ik gaf al heel veel bespaartips; lees ze rustig eens door en pik eruit wat je kunt gebruiken;

5. Hou het bij!

Vaak beginnen mensen heel enthousiast aan hun kasboek en schrijven ze alles op. Totdat ze er even "geen tijd" voor maken of er niet zo enthousiast meer over zijn, dan stoppen ze ermee en gaat alles weer op 1 hoop. Je hoeft echt niet iedere dag je bankrekening te bekijken, maar zorg er in ieder geval voor dat je dit regelmatig doet. Gebruik 1 vast moment in de week of kijk per maand een aantal dingen na. Als je het bijhoudt, dan houdt je het overzicht vast. Stop je ermee, dan moet je helemaal opnieuw beginnen en dat zorgt er vaak voor dat je dat niet meer doet....

Over financiën gesproken; In de rubriek "De portemonnee van" geven lezers een kijkje in hun inkomsten en uitgaven. Wil jij (anoniem) vertellen over jouw financiën? Stuur mij dan even een mailtje, je ontvangt dan de vragenlijst in je mailbox! 
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: