Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

In 3 stappen een goed financieel overzicht maken

In 3 stappen een goed financieel overzicht maken

Het belangrijkste bij je financiën is overzicht. Dat lees je bij alle financebloggers, je financieel adviseur zal het je zeggen en als je wilt besparen, dan is dat de eerste stap. 


Maar overzicht hebben (en vooral houden) is niet altijd even makkelijk. Ik betaal tegenwoordig altijd met mijn telefoon en voor je het weet ben je € 50,- verder. Betalen gaat snel en makkelijk en daardoor juist soms te snel en makkelijk. Daarnaast kun je het overzicht kwijtraken als je leven verandert. Wij hadden altijd een goed overzicht, maar zijn het financieel ook even kwijtgeraakt toen de meiden geboren waren. We hadden het druk met Thijs (die toen net 3 jaar was) en 2 baby’s. We schakelden oppas in en iemand die wekelijks kwam schoonmaken. De boodschappen werden bezorgd en er werd regelmatig iets van de spaarrekening afgehaald, want het was allemaal duur. Na een half jaar was de spaarrekening wel erg gedaald… toen besloten we om er weer eens voor te gaan zitten. 


Natuurlijk hadden we alles in de gaten kunnen houden, dat was ook de bedoeling, maar we waren druk met andere dingen en daardoor vloog dat overzicht zomaar de deur uit. Achteraf denk ik nog weleens; hoe kon dat toch gebeuren? En ik schaamde mij er soms zelfs voor. We kregen geen schulden, er was uiteindelijk niets aan de hand, maar toch voelde het als falen. Ik denk er soms nog aan terug en ben ervan overtuigd dat je het overzicht makkelijk kunt verliezen, ook als je het goed voor elkaar hebt of er financieel goed bijzit. Hou je financiën in de gaten, lees ook alle artikelen over financiën, voor extra inspiratie.


Een financieel overzicht maken wij nu eens per jaar. Het is altijd even een moment om te kijken hoe het gaat en hoe wij ervoor staan. Vandaag vertel ik je in 3 stappen hoe je een goed financieel overzicht kunt maken;


1. Wat zijn je inkomsten? 


Het is goed om een overzicht te maken van alle inkomsten. Wat krijg je aan salaris? Aan bonussen, vakantiegeld of wellicht een 13e maand? Vergeet ook de kinderbijslag niet, die krijg je, als je kinderen hebt, per kwartaal. 

Het is ook altijd goed om even na te kijken of je wel krijgt waar je recht op hebt. Heb je recht op toeslagen? En hoeveel dan? Dit bedrag kan per jaar verschillen, hou goed in de gaten of die berekeningen kloppen. 


Ben je ondernemer en heb je iedere maand een ander inkomen? Ik kijk zelf naar mijn inkomen van het afgelopen jaar en reken dat terug naar een maandsalaris. Dan kijk ik wat ik dit jaar heb verdiend en deel dat door de maanden die zijn geweest. Van beiden neem ik een gemiddelde, dan weet ik wat ik gemiddeld verdien. 


Zet al je inkomsten op een rij. Hoeveel is het bij elkaar? Zo kun je het per maand uitrekenen. (Kinderbijslag deel je bijvoorbeeld door 3 om er een maandbedrag voor uit te rekenen) 


2. Wat zijn je uitgaven? 


Als tweede stap moet je bekijken wat je uitgeeft. En dat is soms even moeilijker te berekenen dan je denkt, want de ene maand is nu eenmaal duurder dan de andere maand. 

Bekijk eerst je vaste lasten, wat gaat er iedere maand uit? (Er zijn ook altijd dingen die je per kwartaal of een aantal maanden per jaar betaald, die deel je door het aantal maanden), daarna kijk je naar de variabele lasten en dat kun je het beste doen door je bank app er even bij te pakken. 


Kijk naar alle uitgaven van de afgelopen maanden. Wat gaf je uit in de supermarkt? En in andere winkels? Is tanken duurder geworden? (JA) en hoeveel kost je dat per maand? Tel alle uitgaven van de afgelopen 3 maanden bij elkaar op en deel door 3. Dan heb je een gemiddeld bedrag wat je per maand uitgeeft. 


Zet alle uitgaven onder elkaar. Je vaste lasten en je variabele lasten. Hoeveel is dat bij elkaar? 


Vergeet vooral niet om te kijken of je misschien kunt besparen; dit is een ideaal moment, omdat je alle lasten bij elkaar hebt staan. Bekijk of je verzekeringen kunt oversluiten, abonnementen kunt opzeggen of een boodschappenbudget kunt instellen. Loop alles even langs en bekijk of het goedkoper kan, dat is fijn voor je financiële overzicht de volgende keer. 


3. Berekenen maar! 


Nu je alles op een rij hebt, kun je berekenen of je goed rondkomt. Je inkomsten - je uitgaven. Wat komt daaruit? Heb je iedere maand te weinig? Dan is er werk aan de winkel, dat betekent dat je eigenlijk niet rondkomt en je, als het zo doorgaat een keer in de problemen komt. 


Heb je een bedrag over? Dat betekent dat je kunt sparen! Dit bedrag zou je iedere maand op je spaarrekening kunnen zetten en dan kun je dus nog steeds prima rondkomen. 


Je conclusie; 


Een financieel overzicht zorgt ervoor dat je weet hoe je ervoor staat. Dit kan per jaar verschillen, omdat het leven, je inkomen en uitgaven nu eenmaal veranderen. Trek je conclusie uit je berekeningen. Kom je goed rond, dan is het prima. Kom je eigenlijk te kort of hou je te weinig over? (Wat dat bedrag is, bepaald ieder voor zich) Dan moet je je financiën aanpakken. Als je het laat gaan, dan help je jezelf niet verder. 


Zorg dus dat je ieder jaar even een avondje plant om je financiën te bekijken. Plan een avond in je agenda en aan de slag, succes! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: