Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De gemeentelijke belastingen moeten weer betaald worden! Waar betaal je eigenlijk voor?

Vlak voor het weekend was het zo ver... we kregen een bericht in "Mijn overheid". Sinds wij een aantal jaar geleden gedoe hebben gehad ivm de kinderopvangtoeslag (ik noem het maar even gedoe...) word ik altijd nog een beetje zenuwachtig als er een nieuw bericht is. Maar, deze keer ging het om de gemeentelijke belastingen. De belastingaanslag is binnen en we mogen weer betalen. Maar waar betaal je eigenlijk voor? Vandaag vertel ik je meer over de gemeentelijke belastingen. 

Hoeveel betaal je eigenlijk? 

De tarieven verschillen per gemeente, dus iedereen betaald iets anders. Daarnaast zijn er belastingen die te maken hebben met de waarde van je woning (als je een eigen woning bezit) dus daar zit ook verschil in. Onze woning is sinds de vorige aanslag bijna € 30.000 meer waard geworden. Dat klinkt heel mooi, maar je WOZ waarde bepaald de hoogte van een aantal belastingen. Nou klopt het wel aardig, er is hier zelfs laatst een woning verkocht voor bijna €100.000 meer dan deze WOZ waarde, dus we klagen niet. 

De gemeentelijke belastingen kun je in onze gemeente in termijnen betalen. Als dat kan, is het altijd verstandig om dat te doen. Je betaald dan 10 maanden in het jaar en 2 maanden niet. Dan gaat het dus gemakkelijk mee met de vaste lasten, wij vinden dat wel zo prettig. Dit jaar betalen we een bedrag van € 877,27. Wij wonen nu 12 jaar samen in deze gemeente en de gemeentelijke belastingen worden ieder jaar hoger. 

Rioolheffing; 

De eerste belasting op onze aanslag is de rioolheffing. De gemeente gebruikt deze heffing om het riool te onderhouden, wel zo prettig! In veel gemeenten hangt het bedrag af van het aantal personen die in de woning woont, maar in onze gemeente is het bedrag voor iedereen hetzelfde. 

Afvalstoffenheffing;

Deze heffing wordt gebruikt voor het ophalen en verwerken van afval in de gemeente. Wij scheiden vrijwel alles hier... we hebben een papierbak, een plastic bak en een duo bak voor gft en restafval. Ook dit bedrag wordt vaak hoger als je met meer mensen in de woning woont, maar in onze gemeente is dit ook voor iedereen hetzelfde bedrag. 

Ik vind het persoonlijk jammer dat er in onze gemeente niet gekeken wordt naar de hoeveelheid afval. Wij letten vaak op verpakkingen en proberen er op te letten dat we minder plastic gebruiken. Onze duo bak en plastic bak wordt eens per 2 weken geleegd, maar wij zetten hem vaak maar eens per maand aan de weg. (Behalve in de zomer) omdat de bak nog lang niet vol zit. Wij zouden zelfs met 5 personen een extra duobak kunnen aanvragen, maar aangezien we deze niet eens vol krijgen, hebben wij dat nooit gedaan. 

De papierbak werd altijd eens per 2 weken geleegd, maar sinds vorig jaar is dat naar eens per maand gegaan. Dat vind ik lastiger. Ik ontvang voor mijn werk regelmatig pakketten en die zijn vaak goed ingepakt. Dozen proberen we zoveel mogelijk nog een keer te gebruiken (bijvoorbeeld als we iets verkopen via marktplaats en het verstuurd moet worden) maar niet al het verpakkingsmateriaal kunnen we gebruiken, dus deze bak zit vaak sneller vol. 
Tot nu toe redden we het redelijk zo eens per maand, maar als we echt veel karton hebben, dan neem ik dat mee naar mijn ouders. Zij zijn met zijn tweeën en hun bak zit nooit vol, dus dan kan ik daar nog wat kwijt. 

Onroerendezaakbelasting;

De OZB is een percentage van de WOZ waarde van je woning (bij ons 0,1127 %) dus hoe hoger de WOZ waarde, hoe meer je betaald. Het percentage wordt nogal eens aangepast en de WOZ waarde ook, daarom wordt deze belasting ook ieder jaar hoger. 

Deze belasting wordt algemeen ingezet. Hiermee betaal de gemeente bijvoorbeeld onderwijs, groenvoorziening, openbare verlichting en bijvoorbeeld de brandweer. Allemaal dingen die ook gewoon nodig zijn. 

Bezwaar maken of kwijtschelding aanvragen;

Je kunt altijd bezwaar maken. Onze gemeente roept altijd op om dit niet te doen (logischerwijs) maar het kan zeker interessant zijn. Toen wij hier kwamen wonen werd onze WOZ waarde veel te hoog ingeschat (doordat er bij aankoop van de woning een waardebepaling plaatsvond konden we dit makkelijk laten aanpassen) hierdoor ging het te betalen bedrag omlaag. 

Moet je nou zelf een waardebepaling laten doen, dan heeft het meestal geen nut. 

Heb je een lager inkomen dan kun je kwijtschelding aanvragen bij de gemeente. Je moet dan bewijsstukken aanleveren en als de kwijtschelding is goedgekeurd, dan hoef je niet te betalen. Dit geldt in onze gemeente overigens niet voor alle belastingen. Sommige kunnen helemaal niet kwijtgescholden worden. 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: