Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Babygebaren, hoe werkt dat?!

Gastblogger Saskia gebruikte bij haar oudste zoon babygebaren. Nu leert ze ze ook aan bij haar jongste zoon. Waarom en hoe? Dat vertelt ze je vandaag! 

Tijdens mijn studie orthopedagogiek heb ik op een orthopedagogisch kinderdagcentrum gewerkt en hier kennis gemaakt met het gebruik van gebaren. Toen ik moeder werd wist ik; ik wil gebaren gaan gebruiken in de communicatie met mijn kind! 

Wat interessante feiten over het gebruik van babygebaren:

- Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van babygebaren bij kinderen van zes maanden oud als resultaat heeft dat het kind vanaf zijn achtste maand in staat is om door middel van gebaren te communiceren. 
 - Kinderen zijn sneller in staat om gebaren te gebruiken dan gesproken woorden omdat de fijne motoriek die spraak mogelijk maakt pas later ontwikkeld wordt en je voor het maken van babygebaren met name de grove motoriek nodig hebt. 
 - Het gebruik van babygebaren is niet in plaats van gesproken taal maar ondersteunt juist de verbale taalontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat bij het gebruik van babygebaren de ontwikkeling van de spraak sneller verloopt. 

De kennis van babygebaren voor je kind heeft als belangrijkste voordeel dat je kind een manier heeft om zich te uiten en om duidelijk te maken wat hij of zij wil. Stel je kind huilt en gebaart dat het pijn heeft en jij kunt als ouder vervolgens in gebaren vragen waar je kind pijn heeft, hoe fijn is het dan dat je kind vervolgens terug kan gebaren dat het zijn of haar buik is? Toen Julian negen maanden oud was zijn we gestart door een lijstje te maken met situaties die we dagelijks tegen komen. Het advies is om te starten met zes tot twaalf gebaren, dit maakt dat wij gestart zijn met de volgende gebaren:

- Papa - (Nog meer) - Mama - Klaar - Melk - Helpen - Slapen - Waar - Eten - Bad - Drinken - Werken
Bron; babygebaren Nederland

We zagen na een paar weken dat Julian de gebaren begreep, hij keek naar het voorwerp van het gebaar of kroop er hard naar toe. Dit is het moment dat je langzaam aan meer gebaren gaat introduceren, gewoon spelenderwijs tijdens het dagelijks leven. Toen Julian 15 maanden oud was zagen we hem terug gebaren, zijn eerste gebaar was ‘melk’. 

Daarna ging het snel en maakte hij het ene na het andere gebaar en kon hij de gebaren ook met elkaar combineren. Ook op het kinderdagverblijf gebruikten ze babygebaren, het was fijn dat ze daar dus ook zijn gebaren herkenden en hier op in konden spelen. Toen hij steeds beter ging praten heeft hij de gebaren soms nog naast het gesproken woord gebruikt, op een gegeven moment liet hij het gebaar achterwege en werd spraak de primaire manier van communiceren. Hoewel we met Julian geen babygebaren meer gebruiken sinds hij goed praat, zien we dat hij de gebaren wel degelijk nog kent. Sinds kort zijn we samen met Lucas gestart met babygebaren. Julian ziet dat wij naar Lucas gebaren en gebruikt ze nu zelf ook naar zijn broertje toe. Iedere keer dat Lucas naar bed gaat gebaart hij zijn broertje ‘slaap lekker’. Hoe mooi is het als zij door de babygebaren met elkaar kunnen communiceren?

Als jullie meer willen weten over babygebaren raad ik het boek Babygebaren van Lissa Zeviar aan. Dit cursus- en activiteitenboek neemt je mee in de wereld van de babygebaren en alle gebaren staan in haar boek uitgelegd. 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: