Babygebaren, hoe werkt dat?!

Gastblogger Saskia
gebruikte bij haar oudste zoon babygebaren. Nu leert ze ze ook aan bij haar jongste zoon. Waarom en hoe? Dat vertelt ze je vandaag!
Tijdens mijn studie orthopedagogiek heb ik op een orthopedagogisch kinderdagcentrum gewerkt en hier kennis gemaakt met het gebruik van gebaren. Toen ik moeder werd wist ik; ik wil gebaren gaan gebruiken in de communicatie met mijn kind!
Wat interessante feiten over het gebruik van babygebaren:
- Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van babygebaren bij kinderen van zes maanden oud als resultaat heeft dat het kind vanaf zijn achtste maand in staat is om door middel van gebaren te communiceren.
- Kinderen zijn sneller in staat om gebaren te gebruiken dan gesproken woorden omdat de fijne motoriek die spraak mogelijk maakt pas later ontwikkeld wordt en je voor het maken van babygebaren met name de grove motoriek nodig hebt.
- Het gebruik van babygebaren is niet in plaats van gesproken taal maar ondersteunt juist de verbale taalontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat bij het gebruik van babygebaren de ontwikkeling van de spraak sneller verloopt.
De kennis van babygebaren voor je kind heeft als belangrijkste voordeel dat je kind een manier heeft om zich te uiten en om duidelijk te maken wat hij of zij wil. Stel je kind huilt en gebaart dat het pijn heeft en jij kunt als ouder vervolgens in gebaren vragen waar je kind pijn heeft, hoe fijn is het dan dat je kind vervolgens terug kan gebaren dat het zijn of haar buik is? Toen Julian negen maanden oud was zijn we gestart door een lijstje te maken met situaties die we dagelijks tegen komen. Het advies is om te starten met zes tot twaalf gebaren, dit maakt dat wij gestart zijn met de volgende gebaren:
- Papa - (Nog meer)
- Mama - Klaar
- Melk - Helpen
- Slapen - Waar
- Eten - Bad
- Drinken - Werken
Bron; babygebaren Nederland
We zagen na een paar weken dat Julian de gebaren begreep, hij keek naar het voorwerp van het gebaar of kroop er hard naar toe. Dit is het moment dat je langzaam aan meer gebaren gaat introduceren, gewoon spelenderwijs tijdens het dagelijks leven. Toen Julian 15 maanden oud was zagen we hem terug gebaren, zijn eerste gebaar was ‘melk’.
Daarna ging het snel en maakte hij het ene na het andere gebaar en kon hij de gebaren ook met elkaar combineren. Ook op het kinderdagverblijf gebruikten ze babygebaren, het was fijn dat ze daar dus ook zijn gebaren herkenden en hier op in konden spelen. Toen hij steeds beter ging praten heeft hij de gebaren soms nog naast het gesproken woord gebruikt, op een gegeven moment liet hij het gebaar achterwege en werd spraak de primaire manier van communiceren. Hoewel we met Julian geen babygebaren meer gebruiken sinds hij goed praat, zien we dat hij de gebaren wel degelijk nog kent. Sinds kort zijn we samen met Lucas gestart met babygebaren. Julian ziet dat wij naar Lucas gebaren en gebruikt ze nu zelf ook naar zijn broertje toe. Iedere keer dat Lucas naar bed gaat gebaart hij zijn broertje ‘slaap lekker’. Hoe mooi is het als zij door de babygebaren met elkaar kunnen communiceren?
Als jullie meer willen weten over babygebaren raad ik het boek Babygebaren van Lissa Zeviar
aan. Dit cursus- en activiteitenboek neemt je mee in de wereld van de babygebaren en alle gebaren staan in haar boek uitgelegd.