Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 makkelijke maaltijden bij warm weer

Wat eten we bij warm weer?

Het is deze dagen lekker warm... officieel is het "gewoon" nog lente, maar de temperaturen zijn volop zomers! Bij warm weer houden we altijd rekening met wat we op tafel zetten. Bij een hittegolf is het niet fijn om het huis nog meer op te warmen door lang in de keuken te staan en als het buiten warm is, dan wil je ook niet boven de pannen hangen.


Maar wat eten we dan? Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden! Vandaag vertel ik je over 5 makkelijke maaltijden bij warm weer;


1.BBQ


De BBQ mag natuurlijk niet ontbreken. Niet erg handig op een zomerse dag middenin de werkweek, maar als je wat meer tijd hebt, dan is het ideaal. Je bent lekker buiten. Vlees ligt wat zwaarder op de maag, dus eet daar niet teveel van (dat voelt niet goed als lichaam al bezig is om de warmte buiten te houden) dus kies vooral voor veel groenten. Gelukkig is daar ook veel keuze in; geroosterde maiskolven, tomaten, paprika's, plakken courgettes etc. Ook kun je gemakkelijk aardappels en bollen knoflook poffen tussen de kolen (even inpakken in aluminium folie)


Heb je nou echt geen tijd om de BBQ aan te steken, denk dan eens aan een bakplaat, zoals je met gourmetten gebruikt. Even een verlengsnoer en zet hem maar op de tafel in de tuin. Bak uien en bijvoorbeeld een hamburger. Met een zacht bolletje en snack groenten is dat een prima maaltijd.


2. Salades


Salades mogen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ze zijn makkelijk te maken, je krijgt een hele berg groenten binnen en zijn makkelijk te verteren. Een licht maaltijd is altijd fijn op een warme dag... Bij ons thuis favoriet is de Panzanella en de Griekse salade. Ook met minder warm weer staan hier regelmatig salades op tafel.


Naast een lekkere salade kun je een broodje serveren, met gepofte knoflook of lekkere kruidenkaas en tapenade. Ik kies er op warme dagen voor om die afgebakken in de winkel te halen, dan hoeft de oven ook niet aan.


3. Soep


Een kop soep is altijd lekker. Wij eten iedere week wel een keertje soep. De ene keer met een afbakbroodje, dan met een tosti of knoflookbrood. Bij warm weer zweet je meer en dat betekent dat je het zout aan moet vullen. Een goede soep is dan ideaal. Kies niet voor een "heftige" maaltijdsoep zoals linzensoep of erwtensoep, maar kies voor een lichte soep, zoals tomatensoep of broccoli soep. Als je tijd hebt, dan is het ideaal om de soep 's ochtends al te maken. Dan kunnen de smaken lekker intrekken en hoef je daarna niet meer de keuken in.


4. Traybake


Een traybake is altijd lekker makkelijk. De oven moet wel aan, maar je hoeft niet boven de pannen te hangen en de oven doet het werk, ideaal! Kies lekkere groenten, voeg daar vlees, kaas en/of aardappeltjes / krieltjes aan toe. Kies je kruiden en besprenkel met olijfolie. Schuif de bakplaat de oven in en dan ben je zo goed als klaar.


Nog een groot voordeel van een traybake; Je kunt er dagen mee vooruit. Je kunt de hele week een traybake maken en geen dag hetzelfde hebben gegeten. Ik maak het regelmatig en ook de kinderen zijn er dol op.


5. Tapas/ hapjes


Uitgebreid tafelen met allerlei lekkere hapjes, ik hou ervan! Met warm weer kun je verhuizen naar de tuin en daar de tafel helemaal vol zetten. Tegenwoordig kun je allerlei hapjes kant en klaar kopen, maar wil je het een beetje betaalbaar houden, dan kun je zelf (even) de keuken in gaan. Bij ons zijn deze hapjes altijd favoriet;


- Zelfgebakken focaccia

- Smeersels zoals kruidenkaas, tapenade en aioli

- Verschillende soorten stokbrood

- Plakjes vleeswaren zoals salami, chorizo en ham

- Stukjes kaas zoals Parmezaanse kaas, geitenkaas en brie

- Meloen met ham

- Bruschetta met pesto en tomaat

- Tortillachips met guacamole en salsa

- Gehaktballetjes in tomatensaus

- Gekruide kippenvleugels

- Gevulde champignons met kruidenboter

- Bladerdeeg hapjes met kaas of knakworstjes

- Courgette plakjes (geroosterd) gevuld met mozzarella

- Snack groenten zoals komkommer, paprika's en tomaatjes


Je kunt met dit soort hapjes gewoon kiezen wat je zelf het lekkerste vindt en waar je tijd voor hebt. Bij warm weer kies je de hapjes die minder tijd kosten. Zorg voor zo'n 5-6 soorten per persoon. Met brood en smeersels erbij heb je dan meer dan genoeg.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: