Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Panzanella 
(Italiaanse broodsalade)

Recept; Panzanella (Italiaanse broodsalade)
Vandaag deel ik 1 van mijn favoriete recepten met je; het recept voor Panzanella (Italiaanse broodsalade) Het is een heerlijke salade voor een fijne zomerdag of voor een lekkere lunch. Makkelijk te maken en vol met groenten. Wij eten regelmatig Panzanella, want je kunt er echt van alles in kwijt. Ik deel vandaag mijn succesrecept; 

Wat is Panzanella? 

Panzanella is eigenlijk ontstaan als restjes salade. Oud brood werd gebruikt om er doorheen te doen en alle groenten die nog in de koelkast lag mocht er ook doorheen, zo ging alles lekker op, daar houden we van! Ik maak de salade dus regelmatig en varieer ook met recept. Als ik nog paprika heb liggen, gaat dat er doorheen en brood van gisteren gaat zo mooi op, maar denk ook gerust aan het toevoegen van zongedroogde tomaatjes, bosui of kappertjes. Varieer dus gerust met de ingrediënten. Wij vinden de Panzanella op deze manier het lekkerste; 

Wat heb je nodig voor een schaal Panzanella;

- 1 ciabatta brood
- 3 teentjes knoflook
- 2,5 eetlepels olijfolie 
- 1 kg. tomaten (het liefst rijpe, zachte tomaten)
- 3 paprika's 
- bolletje mozzarella 
- groene olijven (340 gram)
- Basilicum plantje (Je houdt hiervan over, maak hier bijvoorbeeld zelf pesto van) 
- citroensap naar smaak
- zout en peper 

Zo maak je de Panzanella;

- We beginnen met de croutons van het brood. Ik gebruik dus graag ciabatta, maar neem gerust ander brood als je dat over hebt
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd het brood in stukken en doe in een schaal, pers de knoflook eroverheen uit en voeg 2 eetlepels olijfolie toe, roer goed door
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de stukken brood eroverheen
- Zet het brood voor ongeveer 15 minuten in de oven, totdat het brood krokant en goudbruin is (Je keuken ruikt meteen heerlijk naar knoflook) 

- Snijd de tomaten en paprika in stukken, doe ze in een mooi schaal
- Verdeel de olijven eroverheen
- scheur de mozzarella in stukjes en voeg toe
- Breng de salade op smaak met een halve eetlepel olijfolie, citroensap en zout en peper
- Verdeel de broodstukken over de salade en meng goed door. Het brood zal het sap van oa de tomaten helemaal opnemen, de smaken trekken er dan nog meer in. Hou je het brood liever krokant, dan kun je het brood apart toevoegen als je al opgeschept hebt
- Pluk wat mooie blaadjes basilicum en voeg als laatste toe aan de salade

De Panzanella is nu klaar, schep een lekker bord vol, ga zitten in de zon en geniet! 

Probeer ook eens onze andere recepten. Bijvoorbeeld een lekkere tiramisu

Eet smakelijk!
Onze week: Weer een beetje
door Doortje 29 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Onze boodschappen... Als de kinderen koken
door Doortje 26 juli 2025
Onze kinderen koken eens per week.. ik laat je vandaag het bonnetje zien van een heus 3 gangen menu ;)
Meer sparen? Met deze 5 tips gaat het (bijna) vanzelf
door Doortje 24 juli 2025
Wij geven je vandaag 5 tips waarbij sparen (bijna) vanzelf gaat!
Onze weken....
door Doortje 22 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
10 lekkere en gezonde zomersnacks
door Doortje 19 juli 2025
De zomer is begonnen! Tijd voor lange zomeravonden of middagen in de tuin. En daar hoort natuurlijk een lekkere snack bij.
De beste boodschappen scoren, zo doe je dat!
door Doortje 18 juli 2025
Wil jij ook de beste boodschappen scoren? Zo doe je dat! (gesponsord artikel)
Houdbaarheidsdatum, hoe zit het ook alweer?
door Doortje 17 juli 2025
De houdbaarheidsdatums... hoe zit dat ook alweer? En hoe kunnen we minder voedsel verspillen?
Geen weekoverzicht
door Doortje 15 juli 2025
Deze week staat er geen weekoverzicht klaar, ik praat je in deze blog kort bij.
Recept: S'mores met frambozen van de bbq
door Doortje 12 juli 2025
Vandaag delen wij dit heerlijke dessert van de bbq: S'mores met frambozen!
Financiële extra's voor de zomervakantie (2025)
door Doortje 10 juli 2025
De zomervakantie staat voor de deur, ik zet de financiële extraatjes even op een rij...
Show More