Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Naar de schooldokter in groep 2

Naar de schooldokter in groep 2
Laatst vielen er twee brieven op de mat, de meiden werden uitgenodigd voor een bezoekje aan de schooldokter. Ik noem het zelf schooldokter, maar inmiddels heet het eigenlijk niet meer zo, in groep 2 worden kinderen uitgenodigd voor een preventief gezondheidsonderzoek, zij worden hierbij onderzocht door de jeugdverpleegkundige, eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het consultatiebureau waar ze regelmatig heen gingen tot ze 4 jaar werden. Ik kan mij nog herinneren dat de schooldokter bij ons op school kwam en wij ieder jaar werden onderzocht. Inmiddels zijn er minder onderzoeken en in onze gemeente moet je naar een aparte lokatie, Thijs is daar ook geweest, dus het is niet verandert sinds de corona maatregelen.

Ik zette de afspraken van de meiden in de agenda en kwam erachter dat ze precies een afspraak hadden aan het eind van de schooldag. Dat is in principe geen probleem, maar Thijs moest ook nog opgehaald worden, gelukkig zou Dustin die dag ook vrij zijn en zo werd alles weer rondgebreid. 

De meiden hadden er erg zin in, vooral toen er natuurlijk meerdere kinderen in de klas vertelden dat zij waren geweest. Ze waren erg nieuwsgierig, maar moesten nog even geduld hebben. 
Van tevoren hadden wij ook nog wat werk te doen. Voor beiden ontvingen wij een vragenlijst die ingevuld moest worden. Daarin stonden vragen over ons als ouders (lengte etc) maar ook over onze thuissituatie, lichamelijke en sociale ontwikkeling en het karakter van het kind. Uiteraard wordt er ook gevraagd of er bijzonderheden zijn en of als je al vragen hebt die je zeker wilt stellen en niet wilt vergeten, dan kun je ze meteen op de vragenlijst erbij zetten. 

Er worden verschillende dingen onderzocht bij het preventief gezondheidsonderzoek in groep 2; 

- Er wordt een ogentest gedaan (Bij onze meiden werd deze overgeslagen omdat zij een bril dragen en onder behandeling zijn bij de oogarts in het ziekenhuis)
- Motoriek test
- Lengte wordt gemeten en er wordt gekeken naar het gewicht
- Gehoortest (hierbij mogen kinderen een grote koptelefoon op en drukken ze op een knopje als ze een piepje horen)

De afspraak is, net als de afspraken bij het consultatiebureau niet verplicht. Uiteraard wordt er wel aangeraden om te gaan, omdat problemen met bijvoorbeeld het gehoor of met de ogen vaak eerder ontdekt worden. 
Daarnaast wordt er gevraagd of je als ouder toestemming geeft om de bevindingen met school te delen, ook dat is een vrijwillige keuze. 
Ogentest kind

Vragen stellen 


Ik heb begrepen dat dit onderzoek in sommige regio’s wel nog op school wordt uitgevoerd, je bent er dan als ouder niet bij. Wij vonden het juist erg prettig dat 1 van ons wel mee mocht, omdat je dan toch meteen wat vragen kunt stellen. Ook als er verder niets “bijzonders” aan de hand is, kun je altijd je vragen kwijt over bijvoorbeeld opvoeden, school gerelateerde zaken, slaapproblemen of andere dingen. Het is juist fijn dat je op dit moment even kunt zitten met de jeugdverpleegkundige en je vragen kunt stellen, als je die hebt. 


Vaccinaties


Bij deze afspraak worden er geen vaccinaties gezet. Als je het reguliere programma volgt, dan krijgt je kind met ongeveer 3 jaar en 9 maanden vaccinaties en dan weer rond 9 jaar. 


Wat als er iets aan de hand is? 


In de meeste gevallen worden er geen bijzonderheden gevonden bij het preventief gezondheidsonderzoek, maar het kan natuurlijk zijn dat er toch iets afwijkt. Vaak wordt er dan een nieuwe extra afspraak ingepland om te kijken hoe het over een tijdje gaat. Zijn er problemen met het zicht of het gehoor, dan wordt je doorgestuurd voor extra onderzoek. 


Het kan ook nog zijn dat je gezamenlijk met de jeugdverpleegkundige beslist dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden. Bijvoorbeeld als er gedragsproblemen of problemen op school zijn. Dan wordt er gekeken welke hulp je kunt gebruiken en wat de mogelijkheden zijn. 


Als je wordt doorgestuurd, dan kan dat vervelend voelen. Ik heb zelf slechte ogen en toen bleek dat onze meiden beiden ook hele slechte ogen hadden en een sterke bril nodig hadden om goed te kunnen zien en te functioneren, voelde ik mij erg schuldig. Zouden ze dit van mij hebben? Had ik iets kunnen doen om dit te voorkomen? 


Uiteindelijk is het alleen maar prettig als er problemen worden ontdekt, want dan kun je de hulp of hulpmiddelen krijgen die nodig zijn. 


Voorbereiding


Het is handig om je kind voor te bereiden op de afspraak, helemaal als je er als ouder niet zelf bij kunt zijn. Wij hebben onze meiden vertelt dat we naar de schooldokter zouden gaan en er een aantal onderzoeken zouden plaatsvinden. Het hielp ook mee dat Thijs vertelde hoe zijn afspraak in groep 2 was gegaan en dat de mevrouw toen zo aardig was (fijn!). Doordat er dus ook andere kinderen uit de klas gingen, vonden ze het helemaal leuk.. ze hadden al verschillende verhalen gehoord en ze wilden graag zelf ook hun eigen ervaringen delen. 


Hoe gingen de onderzoeken bij ons? 


In de brieven werden we geïnformeerd dat het onderzoek zo’n 30 minuten zou duren. Onze meiden waren beiden in 30-45 minuten klaar. De ogentest hoefden zijn dus niet te doen en ook de andere testen vonden ze erg leuk. Ze kwamen beiden enthousiast thuis, dus dat was erg fijn! 


Heb je zelf vragen of heb je nog geen uitnodiging gehad terwijl jouw kind in groep 2 zit? Neem dan even contact op met de GGD in jouw regio. Ook op school kunnen ze je vaak meer informatie geven. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: