Naar de schooldokter in groep 2

Vragen stellen
Ik heb begrepen dat dit onderzoek in sommige regio’s wel nog op school wordt uitgevoerd, je bent er dan als ouder niet bij. Wij vonden het juist erg prettig dat 1 van ons wel mee mocht, omdat je dan toch meteen wat vragen kunt stellen. Ook als er verder niets “bijzonders” aan de hand is, kun je altijd je vragen kwijt over bijvoorbeeld opvoeden, school gerelateerde zaken, slaapproblemen of andere dingen. Het is juist fijn dat je op dit moment even kunt zitten met de jeugdverpleegkundige en je vragen kunt stellen, als je die hebt.
Vaccinaties
Bij deze afspraak worden er geen vaccinaties gezet. Als je het reguliere programma volgt, dan krijgt je kind met ongeveer 3 jaar en 9 maanden vaccinaties en dan weer rond 9 jaar.
Wat als er iets aan de hand is?
In de meeste gevallen worden er geen bijzonderheden gevonden bij het preventief gezondheidsonderzoek, maar het kan natuurlijk zijn dat er toch iets afwijkt. Vaak wordt er dan een nieuwe extra afspraak ingepland om te kijken hoe het over een tijdje gaat. Zijn er problemen met het zicht of het gehoor, dan wordt je doorgestuurd voor extra onderzoek.
Het kan ook nog zijn dat je gezamenlijk met de jeugdverpleegkundige beslist dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden. Bijvoorbeeld als er gedragsproblemen of problemen op school zijn. Dan wordt er gekeken welke hulp je kunt gebruiken en wat de mogelijkheden zijn.
Als je wordt doorgestuurd, dan kan dat vervelend voelen. Ik heb zelf slechte ogen en toen bleek dat onze meiden beiden ook hele slechte ogen hadden en een sterke bril nodig hadden om goed te kunnen zien en te functioneren, voelde ik mij erg schuldig. Zouden ze dit van mij hebben? Had ik iets kunnen doen om dit te voorkomen?
Uiteindelijk is het alleen maar prettig als er problemen worden ontdekt, want dan kun je de hulp of hulpmiddelen krijgen die nodig zijn.
Voorbereiding
Het is handig om je kind voor te bereiden op de afspraak, helemaal als je er als ouder niet zelf bij kunt zijn. Wij hebben onze meiden vertelt dat we naar de schooldokter zouden gaan en er een aantal onderzoeken zouden plaatsvinden. Het hielp ook mee dat Thijs vertelde hoe zijn afspraak in groep 2 was gegaan en dat de mevrouw toen zo aardig was (fijn!). Doordat er dus ook andere kinderen uit de klas gingen, vonden ze het helemaal leuk.. ze hadden al verschillende verhalen gehoord en ze wilden graag zelf ook hun eigen ervaringen delen.
Hoe gingen de onderzoeken bij ons?
In de brieven werden we geïnformeerd dat het onderzoek zo’n 30 minuten zou duren. Onze meiden waren beiden in 30-45 minuten klaar. De ogentest hoefden zijn dus niet te doen en ook de andere testen vonden ze erg leuk. Ze kwamen beiden enthousiast thuis, dus dat was erg fijn!
Heb je zelf vragen of heb je nog geen uitnodiging gehad terwijl jouw kind in groep 2 zit? Neem dan even contact op met de GGD in jouw regio. Ook op school kunnen ze je vaak meer informatie geven.