Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Multitasken in het huishouden.. zo wordt het een eitje!

Multitasken in het huishouden
Ik heb geen hekel aan het huishouden, maar laat ik het maar eerlijk bekennen; het is ook niet echt mijn grootste hobby... Het is altijd fijn als het huis netjes en schoon is, maar met een druk gezin zijn die momenten echt wel schaars. Huishoudschema's doen we niet aan. We hebben dat echt weleens geprobeerd en gaan dan enthousiast te werk, maar na 2 weken verdwijnt de motivatie en blijkt het toch weer niet te werken. Nu doen we vooral aan multitasken en dat werkt (voor ons) heel erg goed! 

We doen hierdoor regelmatig iets in het huishouden. Soms dagelijks, soms even niet en daardoor kunnen we alles gemakkelijk bijhouden en blijft het dus wel netjes en schoon. (Hoera!) Vandaag vertel ik je graag hoe wij dit doen, een aanrader om eens uit te proberen. 

1. Hou de was bij

Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar ik blijk toch echt een heuse ochtendroutine te hebben. 's ochtends zet ik meteen een was aan als er een wasmand vol is en aan het eind van de ochtend hang ik de was op. De vorige was haal ik dan van de waslijn af, vouw ik op en wordt meteen opgeruimd. 

Door de was bij te houden hebben we nooit een dag waarop "opeens" alles gewassen moet worden, daarnaast was ik dus op meerdere dagen en kunnen we hierdoor zonder droger doen. Ook zijn er minder setjes kleding nodig, omdat er toch altijd wel gewassen wordt en er dus schone kleding is. 

2. Opruimen 

Ja, opruimen hoort er gewoon bij. Wij proberen dingen altijd meteen op te ruimen en dingen terug te leggen waar ze vandaag komen. Helaas moeten de kinderen dat nog echt leren... ;) Maar opruimen kunnen ze wel. We laten ze vaak gewoon de hele dag spelen en tussendoor wordt er weleens iets opgeruimd, maar 's avonds voordat ze naar bed gaan ruimen we samen alles op... ook de kamers wil ik altijd graag netjes hebben voordat ze gaan slapen... het scheelt gewoon als je 's nachts niet op lego blokjes staat als je even bij je kind gaat kijken.

3. In de douche 

Multitasken kan prima in de douche. Als ik onder de douche sta, dan maak ik hem meteen schoon. Daarna gaat er meteen een wisser over de douchecabine heen en worden de kranen afgedroogd. Dat scheelt veel schoonmaakwerk en het kost geen extra tijd. 

4. In bad 

Wij hebben ook een heerlijk bad. De kinderen gaan vaak lekker badderen aan het eind van de dag. 1 van ons blijft dan een beetje in de buurt. Bij de meiden zitten we er vaak gezellig bij te kletsen, maar we multitasken vaak ook... we maken meteen de wasbak schoon, maken de wc helemaal schoon en kijken het badspeelgoed even na, als iets beschimmeld is (iel!) dan gaat het meteen weg. 

Wij hebben overigens geen echt "badspeelgoed" bij het bad staan. Het bad is bij ons de laatste halte voor speelgoed wat daarna weg kan. Dus er liggen bijvoorbeeld ook gewoon poppen, transformers. Maar ook bekers die je meekrijgt uit restaurants (van de kindertoetjes) en dat soort spul. Dat kan mooi weg als er een tijdje mee gespeeld is. 
Tijd besparen in het huishouden

5. Tijdens de afwas


Vlak voor de kerstdagen ging het kraantje van onze afwasmachine kapot. De winkels waren net dicht en we wilden het niet zomaar via internet bestellen (als wij naar de bouwmarkt gaan, moeten we altijd minstens 3 keer terug voor het juiste onderdeel, haha!) Dus sinds die tijd wassen we met de hand af.


Binnenkort maken we wel even een afspraak om in de winkel zelf te kijken, dus het wordt vast weer verholpen, maar tot nu toe is het met de hand afwassen gelukkig niet heel vervelend. Na de afwas doen we altijd gelijk even een doekje over het aanrecht en het fornuis, dat blijft dus ook meteen veel netter.


6. Tijdens het koken


Ook tijdens het koken kun je lekker multitasken. Als er iets in de oven moet, was ik nu meteen de gebruikte pannen af. Maar we doen ook altijd even een doekje door de koelkast heen. Vaak kun je net 1 of 2 planken even poetsen. Ook de keukenkastjes maak ik van binnen schoon... als je dit regelmatig doet, dan hoef je nooit de hele keuken in 1 keer te doen en blijft alles veel schoner.


7. Alles bij de hand


Een mega goede tip tijdens het multitasken bij het huishouden is om alles bij de hand te hebben. Dus we hebben op verschillende plekken schoonmaak spullen staan. Meestal voldoet gewoon een handige allesreiniger en doekje... het liefst in een sprayflacon, dat werkt handig en snel.


8. Al het afval verzamelen!


Het helpt echt om minder spullen te hebben. Want minder spullen betekent ook minder troep en je kunt alles beter schoonhouden. Onze afvalbakken zitten nooit vol, dus als ze aan de weg moeten dan verzamel ik vaak nog even een tas met rommeltjes die er dan nog bij kunnen. Ik doe vaak even een rondje door het huis en vind dan vaak kleurplaten met 1 streep erdoor (die dus niemand meer verder wilt kleuren), plastic verpakkingen die echt wel weg kunnen... etc.


Door te multitasken en dus bijna iedere dag iets te doen, houden we het hier mooi bij. Nou loopt het hier ook niet altijd geweldig... want ik kwam er laatst achter dat mijn haarverf een mooie vlek achterliet op het badkamer plankje (terwijl dat waarschijnlijk niet was gebeurt als ik het meteen even schoongemaakt had) oeps! Maar het is goed genoeg en dat is meer dan prima!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: