Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Speelgoed opbergen, 5 handige tips

Met kinderen in huis ontkom je er niet aan; speelgoed! En met meerdere kinderen met verschillende leeftijden heb je ook veel verschillend speelgoed in huis. Daarnaast stapelt het zich vaak op... met verjaardagen, de Decembermaand en misschien wel cadeautjes voor rapporten, het behalen van zwemdiploma's en meer. 

Ik denk dat veel ouders kunnen beamen dat het stappen op een lego blokje nogal vervelend is ;) En daarom is het juist handig om al het speelgoed goed op te bergen. Vandaag geef ik je 5 handige tips die bij ons een hele hoop lego blokjes leed hebben gescheeld... 

1. Minder speelgoed 

Ja, ik gooi hem er nog maar een keer in, maar minimaliseren is ook bij speelgoed erg prettig. Het leukste speelgoed is vaak niet eens speelgoed... denk aan lege dozen, lege verpakkingen en bakjes en bekers. Maar kijk vooral eens kritisch of er echt gespeeld wordt met al het speelgoed dat je hebt staan. 

Als onze kinderen niet meer met bepaald speelgoed spelen, dan gaat het weg. Soms worden ze er te oud voor en soms is het precies voor hun leeftijd, maar spelen ze er gewoonweg niet mee en hebben ze andere interesses. Het speelgoed wordt dan weggegeven of bijvoorbeeld verkocht. Ik heb liever dat iemand anders er wel plezier van heeft dan dat het hier staat en er niks mee wordt gedaan.

Het is trouwens aan te raden om regelmatig het speelgoed uit te zoeken, ook samen met de kinderen. Dan hou je het ook beheersbaar. 

2. Wissel af

Nu de kinderen weer thuis les krijgen, wordt er natuurlijk veel meer thuis gespeeld. Als het schoolwerk gedaan is, dan gaan we naar buiten en daarna wordt er gespeeld. Ik wissel het speelgoed nu bijna dagelijks af. Dat kan betekenen dat we op maandag de lego bak beneden zetten, op dinsdag de klei op tafel komt en op woensdag de barbies en poppen in de woonkamer staan. 

Het grote voordeel van afwisselen is dat het voor de kinderen ook leuk en uitdagend blijft, ze kunnen namelijk iedere dag iets nieuws doen of maken. Daarnaast gaat het 's avonds voor het eten allemaal weer terug in de bak en weer mee naar boven, dat scheelt een hoop troep in de woonkamer. 

3. Berg op in bakken

Plastic bakken of kartonnen dozen vind ik ideaal om dingen in op te bergen. En zoals je hierboven al kon lezen vind ik het handig om alles bij elkaar op te bergen. Dus de barbies bij de barbies. Alle klei en kleispullen bij elkaar, alle Lego bij elkaar en alle Playmobil bij elkaar. 

De bakken bergen we in de kamers van de kinderen op. In de kast, onder het bed of opgestapeld. Dan staat het in hun kamers ook allemaal bij elkaar en blijft dat ook veel netter. 

4. Leren opruimen


Voor ons is het begrip opruimen vrij simpel... maar kinderen moeten echt leren om op te ruimen. Dat leren ze op school, bijvoorbeeld na het spelen en werken, dan ruimen ze alles weer op. Maar thuis kunnen ze dat natuurlijk ook. Juist omdat wij afwisselen, is het handig dat ze na het spelen alles weer netjes kunnen opruimen. Natuurlijk mag een Lego bouwwerk best een paar dagen blijven staan als dat nog niet klaar is, of ze er nog niet klaar mee zijn. Maar de rest gaat aan het eind van de dag allemaal weer in de bakken en mee naar boven. De volgende dag kan er dan weer gespeeld worden.


5. Geef geen speelgoed


In navolging van tip 1 is dit ook een hele goede. De meeste kinderen hebben veel speelgoed en voor je het weet staan slaapkamers en woonkamers helemaal vol. Denk dus goed na tijdens de verjaardagen en feestdagen wat er op de verlanglijstjes komt te staan. Wij hebben een aantal jaar een bijdrage gevraagd voor een abonnement op een speeltuin of pretpark, daar heb je het hele jaar iets aan. Maar denk ook eens aan ervaringen... uitjes naar de binnenspeeltuin, bioscoop, het theater of misschien een hotelovernachting met alleen papa of mama? Dit zijn dingen die de kinderen zich later herinneren. Dus als het weer kan, dan gaan wij ook weer wat uitjes plannen....

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: