Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Meer sparen door minder uitgaven?

Steeds meer mensen sparen meer. Nu we in een zorg crisis zitten en we te maken hebben met lockdowns, staat er straks een economische crisis voor de deur. Banen zullen onzeker worden en als de steunpakketten stoppen, dan gaan er veel bedrijven omvallen, dat valt niet te voorkomen, helaas! 

Als particulier kun je je hierop voorbereiden door meer en sneller te sparen. Sparen is niet altijd makkelijk, maar alleen al beginnen met sparen is de eerste stap. En natuurlijk kun je je nooit op alles voorbereiden, maar met een gevulde spaarrekening achter de hand kun je je lasten blijven betalen (bijvoorbeeld omdat je werkgever failliet is en een uitkering van het UWV zo'n 8 weken duurt voordat je er iets van ziet) of kun je, als je je baan verliest (tijdelijk) rondkomen van een baan die minder betaald. Het zijn allemaal dingen die je natuurlijk niet hoopt mee te maken, maar de kans is de komende jaren groter dan anders. 

Onze low budget levensstijl heeft ervoor gezorgd dat wij iedere maand kunnen sparen. Soms krijg ik de vraag wat dat besparen nou eigenlijk oplevert... is het echt leuk om altijd te zoeken naar kortingscodes of de aanbiedingen mee te nemen in de supermarkt? Voor ons de meeste keren wel. We kunnen met minder rondkomen en daarnaast nog sparen. 

Het Nibud adviseert om iedere maand 10% van je inkomen te sparen, maar sowieso iets sparen is al een begin. Hoe zit het momenteel met ons spaargedrag? We hebben laatst een aantal spaardoelen voor onszelf gesteld.. en dat hoeft niet allemaal binnen korte tijd, maar het zorgt er zeker voor dat wij nu sneller sparen. Ik vertel je over de afgelopen maanden....

De banken vertelden eerder dit jaar al dat er vorig jaar meer is gespaard. Dat gebeurt vaak in onzekere tijden... de meeste mensen bereiden zich voor op jaren waarin het minder wordt. Uit een nieuw onderzoek van het Nibud is gebleken dat ongeveer 17% van de Nederlandse huishoudens geen spaarrekening heeft en dus niet spaart. Daarnaast heeft 20% van de huishouden minder dan € 1000,- spaargeld.


Het positieve nieuws vind ik dat er is gebleken dat een laag inkomen niet hoeft te betekenen dat je snel in de problemen komt. Huishoudens die een buffer achter de hand hebben, mensen met een laag inkomen die goed met geld om kunnen gaan en overzicht hebben, komen minder snel in de financiële problemen. Het maakt dus niet uit of je veel of weinig verdiend, als je financieel alles op orde hebt, dan kun je ook tegenslagen opvangen. 


Bij ons is het inkomen iedere maand anders. Dustin verdiend een vast bedrag, maar mijn inkomen is altijd anders. De ene maand heb ik veel opdrachten of rond ik veel opdrachten af en dan komt er een groot bedrag binnen. Andere maanden werk ik wel, maar stuur ik bijvoorbeeld alleen facturen waardoor er minder binnen komt. Daarom maak ik iedere maand een bedrag over van mijn zakelijke rekening.

Andere extraatjes zoals de klik programma's waar ik eerder over schreef en bijvoorbeeld de inkomsten van affilliate marketing (van bijvoorbeeld bol.com) komen iedere maand binnen.


Alle inkomsten op onze persoonlijke rekening gaat meteen naar de spaarrekening. Iedere maand maken we een vast bedrag over naar de betaalrekening en daar wordt alles van betaald. Ik maak de ene maand meer geld over dan de andere. Daarnaast hou ik een zakelijke financiële buffer aan voor betalingen van bijvoorbeeld de BTW aangiften en inkomstenbelasting.


De afgelopen maanden waren voor ons anders dan anders. Door de sluiting van de scholen, werd de auto veel minder gebruikt, dus ook vrijwel niet getankt. Daarnaast gingen we niet op bezoek bij familie of vrienden en waren er natuurlijk geen uitstapjes zoals etentjes, binnenspeeltuinen en andere zaken.


Zo'n lockdown zorgt bij ons dus voor veel minder uitgaven. Sparen we normaal tussen de 10-15% van ons inkomen... de laatste maanden zit dit rond de 20-25%. De spaarrekening groeit dus gestaag door.


Als we iets hebben ontdekt met de 2 lockdowns is dat we het ook thuis gezellig kunnen maken. Door samen met de kinderen te bakken, lekker te fietsen en spelletjes te doen. Ik denk dat we zeker wel weer meer gaan winkelen en lekker uit eten gaan als dat weer kan, maar dat zien we dan wel weer. Als we dan weer terug gaan naar het 10-15% sparen per maand, dan zijn wij daar ook tevreden mee. Ik ben benieuwd hoe ons spaarpercentage zich ontwikkelt de komende maanden, ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: