Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Beginnen met sparen, zo doe je dat!

Sparen... het is belangrijk en dat weten we allemaal. Voor een mooi doel of "gewoon" om financiële tegenslagen op te vangen. Want die komen er, dat weet je zeker. Wanneer ze komen, dat is de vraag! Toch spaart 15% van de Nederlanders helemaal niets en hebben 40% van de gezinnen met kleine kinderen te weinig spaargeld achter de hand. 

Het is natuurlijk ook lastig. Het leven is duur, wij merken het ook. De vaste lasten stijgen maar en kinderen zijn gewoon duur. Dat ene broodje bij de supermarkt, naar een binnenspeeltuin en de maand is nog lang niet voorbij. Toch hebben wij een mooie buffer achter de hand. Spaargeld heeft voor ons altijd deuren geopend. We hebben in het verleden een flinke aanslag gekregen van de belastingdienst (We ontvingen onterecht kinderopvangtoeslag volgens hen... dat is inmiddels in het nieuws en ik ben heel benieuwd of we het geld ooit nog terug krijgen) maar wij moesten ze duizenden euro's terugbetalen. Daarnaast konden we afgelopen jaar samen gaan werken, Dustin zei zijn baan op en we kozen ervoor om beiden vanuit huis te gaan werken. Die stap hadden we niet durven nemen als we geen spaargeld achter de hand hadden gehad. Maar hoe gaat dat sparen nou? En hoe zorg je ervoor dat je elke maand kunt sparen en niet meer wakker ligt van tegenslagen? Ik vertel het je vandaag! 

Wanneer ben ik begonnen met sparen?

Ik heb van huis uit al meegekregen dat sparen heel belangrijk is. Toen ik nog thuis woonde en vanaf mijn 15e bij de Hema begon te werken op zaterdag vertelden mijn ouders mij dat sparen wel een goed idee was. We hadden geen afspraken over een minimum bedrag, wat dat betreft hebben mijn ouders mij alles echt zelf laten ervaren. Ik kocht bijvoorbeeld een enorme dure merkbroek na een paar maanden. Mijn salaris was meteen op, ik kon de rest van de maand niks meer en daar baalde ik zo van! Dat was meteen de laatste keer dat ik zo'n dure broek heb gekocht. 
Beetje bij beetje leerde ik dat het leuk is om geld uit te geven, maar dat het ook heel belangrijk was om geld opzij te zetten. Ik ben heel blij dat mijn ouders mij hierin een goede start hebben gegeven. Ik kon zelf beslissen, maar ze hadden goede adviezen. Van kasboekjes bijhouden tot het storten van mijn vakantiegeld op mijn spaarrekening. 
Hierdoor had ik een leuke spaarrekening toen ik het huis uit ging, ik hoop dat mijn kinderen ook mee te geven! 

Doelen zichtbaar maken!

Als je nog geen spaargeld hebt, dan is dat geen probleem. Je kunt namelijk iedere dag beginnen  met sparen. Elke euro telt mee. Bespaar je op je vaste lasten? Zet het verschil dan op een spaarrekening, na een jaar heb je ongemerkt een mooi bedrag. Sparen voor een bepaald doel is het makkelijkste. Wil je een nieuwe auto? Print een afbeelding uit en stop die in je portemonnee. Als je geld uit wilt geven, weet je precies waarom je echt even moet nadenken of je dat echt wilt. Die auto komt namelijk steeds dichterbij als je je geld in je zak houdt. 

Toch is het ook handig om te sparen voor "later" en dat is een stuk moeilijker. Je kunt er namelijk geen echt doel aan vasthangen. Een wasmachine die stuk gaat, dat komt altijd onverwachts en het is fijn als je daarvoor wat geld apart hebt staan, maar het is wel een beetje saai natuurlijk. Zorg ervoor dat je hier wel voor spaart, want hoewel het niet het leukste is, is het wel belangrijk.
Spaar automatisch!

Ontvang je elke maand hetzelfde salaris? Dan is het makkelijk om automatisch te sparen, je kunt dit instellen in je online bankaccount. Zo gaat er iedere maand een vast bedrag naar je spaarrekening. Het is handig om dit in te stellen net nadat je salaris gestort is, dan mis je het meestal ook niet. 

Ik ben zelf ondernemer en ik hoor vaak dat het dan een stuk lastiger is, maar niets is minder waar. Je kunt iedere maand van je zakelijke rekening een vast bedrag overmaken, dan ontvang je ook een soort salaris, maar dan van jezelf.

Als sparen niet lukt;

Ik hoor vaak dat sparen niet lukt. De vaste lasten zijn hoog, er blijft niets over. En dat snap ik heel goed, zoals ik al zei; het leven is duur! Maar er zijn altijd wel wat mogelijkheden. Zet een gedeelte van je vakantiegeld opzij of ga eens kijken of je kunt besparen op je vaste lasten en zet dat verschil opzij. Daarnaast zijn er nog heel veel andere kleine spaarmogelijkheden. Ook daar kun je mee beginnen! 

Hoeveel sparen?

Het Nibud adviseert om 10% van je Netto inkomen te sparen, ik vind dat redelijk veel. Op veel bespaarblogs vliegen de honderden euro's spaargeld per maand je om de oren, maar echt... begin met wat je kunt missen. Kun je niets missen, zorg dan dat je ergens mee begint, nogmaals.. iedere euro is er 1.

Heeft het wel zin?

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag of het wel zin heeft om te sparen... de spaarrente is natuurlijk enorm laag, dus daarvoor hoef je het niet te doen. Ik zou sowieso altijd wel sparen, waarom niet? Het zorgt voor rust en veiligheid bij financiële tegenslagen. Heb je nu een enorm spaarbedrag, dan kun je altijd kijken of je kunt gaan beleggen of bijvoorbeeld je hypotheek sneller af te lossen, maar zorg ervoor dat je gewoon altijd wat achter de hand hebt! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: