Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Je kleding langer gebruiken, zo doe je dat!

Een tijd geleden kwam het televisie programma "De prijsknaller" op tv. In dit programma wordt onderzocht wat de werkelijke kosten zijn van producten die voor bodemprijzen worden verkocht. Als je het programma toen hebt gemist, dan kun je het gemakkelijk terugkijken. (dat kan nog steeds) De eerste aflevering ging over kleding en hoewel we natuurlijk allemaal weten dat er veel te veel kleding veel te goedkoop verkocht wordt en wij er zelf al jaren bewust mee bezig zijn, vond ik de aflevering echt schokkend.


Grote bergen kleding van slechte kwaliteit die eindigen aan de andere kant van de wereld om daar op grote afvalhopen de zee in te spoelen... mensen die er tussendoor leven, vee dat op de kleding berg eten probeert te vinden, ik vond de beelden echt bizar.


Met dit soort programma's hopen we natuurlijk dat er iets verandert, al zal dat zeker niet van de een op de andere dag zijn, maar wellicht brengt het bewustzijn met zich mee. Om dit soort dingen te voorkomen kun je het beste lang met je kleding doen. Vandaag wil ik je graag een aantal tips geven hoe je dat doet;


Minder kopen;


Het begint eigenlijk allemaal met minder kopen. De meeste kleding die we in de kast hebben hangen wordt niet of nauwelijks gedragen. Door minder kleding te kopen, is je kast leger en zul je de kledingstukken die je wel hebt vaker dragen. Je hebt iets minder keuze 's ochtends, maar in mijn ervaring is dat vaak alleen maar prettiger.


Koop geen twijfelgevallen;


We hebben allemaal weleens kleding gekocht die je uiteindelijk toch niet zo leuk vindt. Misschien twijfelde je in de winkel al, maar voor die paar euro nam je het toch maar mee. Ik koop inmiddels alleen kleding waarvan ik echt zeker weet dat ik het met plezier ga dragen, als ik twijfel, dan laat ik het hangen.


Daarnaast pas ik alles, als ik niet kan passen, dan neem ik het echt zelden mee... want ik weet ook dat terugbrengen soms niet gebeurt. Ik moest laatst echt nieuwe spijkerbroeken hebben (daar leef ik in, haha!) En ik pakte in dezelfde winkel 2 broeken in dezelfde maat. De eerste zat perfect en de tweede kreeg ik niet eens aan... de maten zijn in iedere winkel en zelfs bij ieder kledingstuk anders, ik pas dus altijd en neem geen kleding mee die net te strak, te los of niet lekker zit.


Let op met wassen;


Kleding minder wassen zorgt voor minder slijtage, maar eerlijk is eerlijk; Ik vind het lekker fris om iedere dag iets nieuws aan te doen. Een spijkerbroek kan wel wat langer, maar een shirt niet. En zo kun je voor jezelf bepalen wat jij prettig vindt.


Daarnaast kun je kleding het beste ophangen na het wassen. Door kleding in de droger te drogen slijt het sneller, dus ophangen die was... dat is ook nog eens heel erg goedkoop!


Koop goede kwaliteit;


In de prijsknaller kwam er ook al voorbij hoe slecht de kwaliteit van veel kleding is. Veel kleding bestaat voor een groot deel uit polyester, een synthetische vezel. Slecht voor het milieu en geen goede kwaliteit. Kijk dus of je kleding kunt kopen van betere kwaliteit, dan gaat het langer mee. Dat is vaak wel prijziger, maar als je minder koopt, dan kun je vaak ook wat duurdere kledingstukken kopen.


Koop tweedehands;


Goede kwaliteit kleding vindt je ook vaak tweedehands. Vooral omdat het langer meegaat en dus door iemand anders gedragen kan worden. Koop dus tweedehands, er is enorm veel aanbod. Het scheelt ook dat kleding niet opnieuw gemaakt hoeft te worden, dus bij iedere tweedehands aankoop zorg je ervoor dat de afvalberg een stukje minder groeit.


Draag je kleding "af";


Kleding dragen totdat het niet meer mooi is of kapot gaat, vroeger was dat de normaalste zaak van de wereld. Nu zijn er iedere week nieuwe collecties en wordt kleding veel minder vaak gedragen. Ik vertelde al eens dat kledingstukken gemiddeld maar 7 keer gedragen worden! Laten we dit gemiddelde eens omhoog halen door je kleding gewoon af te dragen. En pas je kleding niet meer? Verkoop het, geef het weg en maak er iemand anders blij mee, ook dan wordt het gewoon weer gedragen. (vooral bij kinderkleding is het vaak sneller te klein dan niet meer mooi, daar kan iemand anders dus nog veel plezier van hebben)


Met deze handige tips kun je ervoor zorgen dat je minder kleding nodig hebt, je minder hoeft te kopen en hoeft "onze" oude kleding niet meer naar de andere kant van de wereld gestuurd te worden om het daar te dumpen.. een win win situatie!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: