Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Kleding dragen we gemiddeld 7 keer

Kleding dragen we gemiddeld 7 keer
Ik las laatst online een artikel dat we kleding gemiddeld maar 7 keer dragen. Het was een artikel van een aantal jaar geleden, maar de informatie over duurzaamheid is natuurlijk weer heel erg actueel (Na het IPCC rapport over het klimaat) Daarom kwam het artikel voorbij. 

Daarnaast keek ik samen met Dustin laatst de documentaire over het retourneren van pakketjes; Op volle retouren Een aanrader als je geïnteresseerd bent in het milieu. Wij zaten op een gegeven moment in ieder geval met open mond te kijken; kleding die wordt teruggestuurd wordt vernietigd omdat er geen label mee aan zit of er een vlekje op zit en het te duur is om schoon te maken of zelfs opnieuw te verpakken. Al die kleding brengt het gemiddelde van die 7 keer dragen natuurlijk helemaal naar beneden. 

Gelukkig brengen wij het gemiddelde weer omhoog en laten we hopen dat het lekker doorstijgt de komende jaren als het besef bij steeds meer mensen komt dat de kledingindustrie enorm vervuilend is. De meeste kleding die dit jaar verkocht wordt, belandt binnen een jaar op de vuilnisbelt. Kleding is goedkoop en daardoor een echt wegwerpproduct geworden. Daarnaast is er in de industrie veel kinderarbeid en arbeid onder slechte omstandigheden. Allemaal redenen om je kleding (veel!) meer dan 7 keer te dragen. En dat is gelukkig niet zo moeilijk als dat het lijkt... je eigen kleding, maar ook kinderkleding kan veel langer mee... bijvoorbeeld met deze tips;

Koop niet teveel...

Om het betaalbaar te houden kun je het beste niet teveel kleding kopen en je bent dan meteen dus ook heel duurzaam bezig! Ik schreef al eerder over kinderkleding, want je kunt het aantal setjes best wat verminderen. Ook voor mijzelf koop ik niet heel veel kleding, ik heb ook een aantal setjes die ik graag draag en dat is genoeg. 

1 erin, 1 eruit

Als je koopt om dingen te vervangen, dan weet je zeker dat het gedragen wordt. Koop je toch iets teveel, kies dan iets uit waar je iemand anders blij mee kunt maken. Door deze "regel" aan te houden heb je ook nog eens nooit last van een bomvolle kast, waar je niks meer kunt vinden... 

Koop tweedehands 

Door tweedehands stukken te kopen verleng je de levensduur van kleding. Het is al gedragen en als jij het dan ook nog met plezier draagt, dan gaat het gemiddelde goed omhoog. Daarnaast hoeft er geen nieuwe kleding geproduceerd te worden, omdat je al tweedehands koopt. 

Verkoop

Het kan zijn dat je kleding hebt die je vorig jaar met veel plezier droeg, maar inmiddels niet meer. Of je kinderen groeien opeens lekker door en de kleding is te klein. Alles wat nog mooi en goed is, kun je verkopen. Ik heb inmiddels goede ervaringen met Vinted, je verkoopt gemakkelijk de kleding en maakt er iemand anders blij mee. 

Koop geen miskopen 

Heel soms heb ik nog een miskoop, maar gelukkig steeds minder. Ik koop (bijna) geen kleding meer zonder het te passen, want in de ene winkel heb ik maat 36 en in de andere maat 38. Daarnaast koop ik geen kleding waar ik over twijfel. Zit het wel lekker? Zit het te los of te strak? Ik ga niet aankomen zodat het shirtje mooier zit, dus ik koop ook geen kleding meer voor "als ik afval, aankom of de kleur mij wel staat" Dat scheelt een heleboel miskopen. 

Koop samen met de kinderen 

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, want in de supermarkt neem ik altijd meer mee als de kinderen mee zijn. Maar ik neem ze tegenwoordig echt mee met kleding shoppen. Thijs is erg makkelijk, maar de maten schelen voor kinderen inmiddels ook per winkel, dus het moet even goed gepast worden. 

De meiden hebben al echt hun eigen mening. Ze willen kleding die ze erg mooi vinden en als het niet lekker zit, dan dragen ze het niet. Het is bij hun dus belangrijk om ze mee te nemen naar de winkel. Dan kunnen ze zelf uitzoeken en meteen passen om te kijken of het lekker zit. Het zal vast per kind verschillen, maar anders weet ik zeker dat veel dingen die ik heel leuk vind, gewoon in de kast blijven liggen ;) 

Verzorg je kleding goed

Ik was altijd vrij makkelijk met kleding; hup kleding meteen in de was... maar toen we een aantal keer nieuwe shirts weg konden gooien na 1 keer dragen omdat er bijvoorbeeld bellenblaas vlekken op zaten dan baalde ik enorm. Nu bedenk ik dus goed of ze met bellenblaas gespeeld hebben, dan spoel ik eerst alles even uit.. 

En natuurlijk mogen ze spelen en vies worden, dat is belangrijker dan die ene vlek, maar even opletten scheelt een hoop vlekken die er niet meer uitgaan... 

Drogen op de waslijn

Wij hebben nu al jaren geen droger meer. Ik krijg er nog steeds veel vragen over, maar het wasrekje voldoet nog steeds prima. Kleding slijt ook veel minder erg door het aan de waslijn te drogen en dat zorgt er meteen voor dat je kleding een stuk langer meegaat. 

Heb jij nog goede tips om kleding vaak te dragen? Laat het mij weten via Social media! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: