Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Groener leven met het gezin; 10 handige tips! 

Ik vind het persoonlijk belangrijk om wat milieubewuster te leven. Natuurlijk kun je niet alles doen en klinkt het niet aantrekkelijk om terug te gaan naar een hutje en een kampvuur. Maar ook in ons moderne leven kunnen we best wat dingetjes doen. Vandaag deel ik 10 handige tips om wat groener te leven met het hele gezin;

1. Koop lokaal

Het is eigenlijk altijd goed om lokaal te kopen, vooral bij kleinere ondernemers. Kijk eens of je de boodschappen lokaal kunt doen en daar lokale producten kunt halen. Hebben ze niet allemaal de lokale producten, kies dan voor seizoensproducten zoals groenten en fruit in het seizoen, die producten hebben niet zo lang gereisd voordat ze in de winkel liggen. 

2. Verminder je afval

Oei, met een gezin is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Maar als je bewuster koopt, dan kun je het afval zeker verminderen. Kies voor producten zonder verpakking en neem natuurlijk je eigen tas mee naar de winkel. Koop niet alles nieuw, maar speur marktplaats ook eens af. Eet restjes op en gooi ze niet weg, dan kom je al een heel eind. 

3. Breng je energieverbruik omlaag 

Op een vergelijkingssite zag ik dat een gemiddeld gezin van 4 personen zo'n 4500 KwH en 1700 m3 gas verbruikt per jaar. Wij zitten daar met 3 jonge kinderen een stuk onder; iets minder dan de helft zelfs. Dat hoeft natuurlijk niet je streven te zijn, maar alle beetjes helpen; Geen droger, maar de was ophangen. Eerst een trui aan voordat je de verwarming aan zet, lampen niet zomaar laten branden. Alles helpt mee, dus kies voor de dingen die jij gemakkelijk vindt om te doen. 

4. Koop tweedehands 

Ik noemde het net al even; tweedehands zorgt ervoor dat je geen afval produceert, want het product is (als het goed is) al eens uitgepakt en gebruikt. Door tweedehands spullen te gebruiken zorg je ervoor dat er geen nieuwe producten gemaakt hoeven te worden. En het scheelt in je portemonnee... een win-win situatie. Dus boeken uit de mini-bieb. Speelgoed via marktplaats en je bent al goed bezig. 

5. Verkoop en geef weg


Ook je eigen ongebruikte spullen kun je verkopen, dan kan iemand anders ze weer tweedehands aanschaffen... Ook spullen die je niet wilt verkopen kun je weggeven, zo maakte ik laatst een buurvrouw blij met een grote tas meisjeskleding. En ging onze oude salontafel naar iemand die een eerste huis huurde, zo komen spullen goed terecht en worden ze nog gebruikt. Bij de kringloop kun je ook veel kwijt.


6. Minder vlees


Wij eten als gezin minder vlees, we koken veel gerechten zonder vlees en eten de volgende dag gerust een stamppot met spekjes en rookworst. Dat wisselen we dus af en daardoor eten we over het algemeen minder vlees dan gemiddeld. Je kunt het eens uitproberen als het je aanspreekt.


7. Zwerfafval opruimen


Nee, het is waarschijnlijk niemands hobby om afval van de grond op te rapen, maar als niemand het doet, wordt alles ook maar steeds viezer. Ik pak dus regelmatig wat afval op en gooi het in een prullenbak, vooral de mondkapjes zijn momenteel overal in de struiken te vinden... Let natuurlijk wel op met wat je oppakt, maar onderzoek heeft aangetoond dat afval ook meteen ander afval aantrekt, dus als er niets ligt, dan is de kans groter dat de rest wel in de prullenbak wordt gegooid en ik vind het prettig om in een schone buurt te wonen, dus we pakken regelmatig de knijper erbij en ruimen gerust wat op.


8. Zet een regenton in de tuin


Dit jaar regent het best veel. De zomers worden steeds droger, maar onze regentonnen (we hebben er inmiddels 2) zijn deze keer niet leeg gegaan. We gebruiken het water om de planten water te geven, de kat vindt het heerlijk om regenwater te drinken en de kinderen rommelen in de lente en zomer met water in de tuin.

9. Koop minder


Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het zeker niet altijd. Minder kopen zorgt ervoor dat er minder producten gemaakt worden en daar dus grondstoffen voor gebruikt worden. Je hebt minder afval en veel dingen gebruik je maar kort. Spreek met jezelf af dat je gewoon niet meer alles koopt. Denk aan speelgoedjes die snel stuk gaan (dan liever iets van betere kwaliteit waar lang mee gespeeld wordt, zoals Lego of Playmobil) Schoenen die na een week buitenspelen stuk zijn of kleding terwijl je kast nog volhangt.


Minder kopen is best lastig, want iedere keer is er weer iets nieuws en leuks in de winkel. Bedenk goed of je het echt gaat gebruiken of dragen, dat scheelt al.


10. Geniet van de natuur


Last but not least... geniet van de natuur! Daar doen we het uiteindelijk voor. Er wordt veel onderzoek gedaan, maar mensen voelen zich vaak beter in de natuur. (zelfs het kijken naar een plaatje van een plant kan al een gelukzalig gevoel geven) En mensen leven langer als ze meer buiten zijn en gaan minder naar de huisarts.


Genoeg redenen om lekker de natuur in te gaan. Wij gaan met de kinderen veel naar buiten, het hele jaar door. Lekker bewegen, wandelen, hutten bouwen, rennen. Het kost niets en is eigenlijk heel belangrijk.


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets koopt via onze link, dan krijgen wij hier een klein bedrag voor. (Dit kost niets extra's) En bedenk vooral of je iets echt nodig hebt ;)

Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: