Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De lasten met ruim € 1000,- naar beneden... alle voordelen van lage lasten! 

Bij geldzaken is overzicht enorm belangrijk. Het is fijn om te weten hoe je ervoor staat en hoeveel je in theorie zou kunnen sparen. (De praktijk is vaak even iets anders, maar overzicht helpt altijd) 

Natuurlijk weten we over het algemeen hoe wij ervoor staan, maar eens in de zoveel tijd maken we een mooi overzicht. We pakken pen en papier erbij en schrijven alles op. Alle vaste lasten, maar ook alle variabele lasten. Wat geven we uit aan kleding, koffie buiten de deur en boodschappen? 

De afgelopen jaren zijn wij druk bezig geweest met het verlagen van de lasten en dat is goed gelukt! Ik vond een overzicht van eind 2018. Onze vaste en variabele lasten bij elkaar zaten toen op ruim € 2800,- We hadden toen nog veel kosten;

* 2 auto's voor de deur
* Iedere week tanken voor woon-werk verkeer
* 2 kinderen op het kinderdagverblijf 
En zo gaat de lijst nog wel even door. 

Hoe staan wij er nu voor?!

In Januari vind ik het altijd een mooi moment om alles weer eens op te schrijven. Een nieuw jaar brengt vaak nieuwe kosten met zich mee en alles wordt weer wat duurder. Inmiddels zijn er heel veel dingen verandert sinds eind 2018;

* Wij hebben 1 auto verkocht en hebben nu nog 1 auto
* Ik werk nu volledig thuis en Dustin werkt op fietsafstand van zijn werk
* Ik werk tijdens schooltijden (als ze naar school gaan, haha!) en daardoor gebruiken we vrijwel geen kinderopvang meer. De kinderen gaan incidenteel naar de overblijf, dat kost ons € 12,- per keer voor 3 kinderen. 
* Onze hypotheek is vorig jaar aangepast. De rente ging met de helft naar beneden

Er zijn ook wel kosten bij gekomen of verhoogd;

* Verschillende verzekeringen zijn duurder
* De meiden zitten nu beiden op zwemles 

Toch kun je meteen zien dat de kosten heel anders zin. Als we alles bij elkaar optellen zijn we momenteel ruim € 1000,- minder kwijt aan vaste en variabele lasten. Dat is een flink bedrag!

Ik krijg regelmatig de vraag waarom het allemaal nodig is... het uitzoeken van de verzekeringen, het opletten op de uitgaven, goedkoop boodschappen doen... Dat is toch niet altijd leuk? Dat klopt inderdaad, het is niet altijd leuk, maar vaak genoeg wel! Naar onze mening zijn er verschillende voordelen aan lage lasten;


* Door lagere lasten heb je minder inkomsten nodig. De kinderen zijn nu nog jong en wij werken beiden parttime. Ik werk thuis, dus ik ben er vrijwel altijd. Als een kind ziek is, hebben we niet meteen een probleem. Bij vakanties en studiedagen is er altijd iemand thuis. Dat brengt rust. Daarnaast brengt Dustin met 4 dagen werken ook veel tijd met de kinderen door.


Nu Thijs ouder wordt, merken we echt dat het zo snel gaat! Hij krijgt steeds meer zijn eigen leven en het is mooi dat we veel tijd aan de kinderen hebben kunnen besteden toen ze kleiner waren en nu ze (nog een beetje) klein zijn ;)


* Met lagere lasten kun je meer sparen. We hebben verschillende potjes en sparen bijvoorbeeld om de kinderen later op weg te helpen met een studie of een eigen huis. Daarnaast sparen we zelf voor ons huis, voor onderhoud en om de hypotheek extra af te lossen. Die is afgelost als ik 53 jaar ben. Een mooi vooruitzicht!


We hoeven zeker geen tonnen spaargeld te hebben, maar een mooie buffer achter de hand is fijn. Met een lager inkomen gaat het sparen ook langzamer, maar als je je lasten daarop aanpast, dan is er heel veel mogelijk!


* Gelukkig zijn met wat je hebt. Het lijkt soms alsof alles groter, mooier en beter moet zijn, maar lagere lasten zorgt er ook voor dat je gelukkig bent met wat je hebt. Je hoeft niet altijd nieuwe spullen te kopen, je hoeft niet altijd het nieuwste van het nieuwste, maar als we dat zouden willen, dan is het wel mogelijk. En dat brengt nog meer rust.


* Voorbereiding op de toekomst. Hoe ouder kinderen worden, hoe duurder ze worden. We hoeven zeker niet alles voor de kinderen te betalen, maar het is fijn om ze een mooie start te geven. Daarnaast bouw ik geen pensioen op, dus een afgelost huis tegen die tijd is een mooie vervanging daarvoor.


De komende jaren;


Ik denk niet dat onze lasten nog erg zullen afnemen. Juist omdat de kinderen groter worden, zullen de uitgaven ook meegroeien. De hypotheek staat nu voor de laatste 20 jaar vast met een lage rente en zo hebben we nu denk ik de grootste verlagingen wel gehad. Al zullen we zeker nog jaarlijks de verzekeringen nakijken en overstappen wanneer dat kan... ;)

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: