Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De tweede keer thuisonderwijs, hoe vergaat het ons?

 Half December kwam het bericht dat de basisscholen vlak voor de kerstvakantie eerder dicht gingen en na de kerstvakantie langer dicht zouden blijven. Inmiddels weten we dat ook die schoolsluiting weer is verlengt en nu zijn er 4 weken thuisonderwijs voorbij. Ik vond het tijd om weer eens een update te geven... hoe vergaat het ons allemaal? 

Nieuwe lockdown;

In Maart vorig jaar werden we allemaal overvallen door het (toen nog) onbekende Corona virus. "Opeens" gingen de scholen dicht en de maatregelen volgden elkaar snel op. Juist omdat de sluiting zo onverwachts kwam, moesten we echt even onze draai vinden in het thuisonderwijs en alles wat daarbij kwam kijken. 

Ook deze keer vond ik dat de schoolsluiting onverwachts kwam. Er werd gesproken over een langere kerstvakantie voor de middelbare scholen, maar "opeens" werden de basisscholen ook weer gesloten. Toch merk ik hierbij een groot verschil. De school had zich deze keer voorbereid. Vanaf de zomer kregen we al wachtwoorden mee, die waren ook nodig voor kinderen die bijvoorbeeld met het gezin in quarantaine moesten. Daardoor kon het thuisonderwijs snel opgestart en opgepakt worden. 

Thuisonderwijs groep 5;

Thijs zit nu in groep 5 en heeft dus heel wat werk te doen. Dagelijks staat er rekenen, spelling en taal op het programma. Daarnaast wordt over de week heen schrijven verdeeld en bijvoorbeeld nieuwsbegrip. Het is een vol programma, helemaal met dingen die hij moeilijk vindt. Daarbij staat een tijdsindicatie die we vaak niet halen. ;) 
Maar daar staat tegenover dat hij andere dingen snel af heeft en daar doorheen vliegt. 

Het grote verschil met de vorige lockdown is het werken met Teams. De klas zit iedere ochtend op een vast tijdstip klaar voor een meeting met allerlei uitleg. Vragen kunnen tussendoor ook aan de juf en meester gesteld worden. Dit zorgt ervoor dat hij vaak lekker zelfstandig aan de slag kan. 

Thuisonderwijs groep 2;

De meiden zitten in groep 2 en daar wordt er natuurlijk vooral spelenderwijs geleerd. We krijgen vanuit school verschillende opdrachten en filmpjes doorgestuurd. Daarmee kunnen ze iedere dag lekker aan de slag. Van speurtochten tot verven en kleuren, het komt allemaal voorbij. 

Ze kunnen via een app op de tablet ook verschillende oefeningen doen en daar gaan we 's ochtends altijd meteen mee van start. Ik bedenk zelf nog wat leuke dingen erbij; voorlezen, zelf wat woordjes lezen, puzzelen, spelletjes en dat gaat prima. 

 

Onze dagindeling;


Het was een beetje zoeken, maar inmiddels hebben we wel weer een goed ritme door de dag heen. Gek genoeg is dat bijna hetzelfde als vorig voorjaar. 'S ochtends gaan we aan de slag en wordt er een paar uur gewerkt. Daarna eten we een broodje, gaan we naar buiten en dan is het halverwege de middag.

Thijs maakt dan daarna vaak nog iets af en ik ga met de meiden dan vaak nog iets anders doen. Afgelopen week bakten we kruidnootjes (want we hadden nog een mix in de kast staan, haha!) En de kinderen spreken alle 3 nog vrij vaak af met vriendjes en vriendinnetjes en spelen ook regelmatig bij opa en oma, dus dat gaat ook gewoon door.


Mijn eigen werk;


Ik merk dat het soms nog echt zoeken is wanneer ik zelf kan werken. Ik heb er nu voor gekozen om minder uren te maken en een aantal projecten niet aan te nemen. Dat is even niet anders en ik voel mij daar prettiger bij dan dat ik mijzelf voorbij loop.


Soms werk ik even als de kinderen hun broodje eten, maar vaak ga ik 's avonds aan de slag. Dan begin ik tussen 19u en 20u en ga ik door totdat het af is. Het zijn dus best lange en drukke dagen, maar ik pak ook mijn rust als Dustin vrij is. Eerst deed ik dat niet echt en dat zorgde voor lekker wat stress ;) Inmiddels ga ik gerust 's middags in bed liggen en een serie kijken of 's avonds lekker in bad (waarbij Dustin afgelopen week een kopje thee en een stuk chocolade kwam brengen... beter kan natuurlijk niet!)


En gek genoeg vliegen de dagen en de weken hier ook gewoon voorbij. We gaan de vijfde week in en ik ben benieuwd wanneer de kinderen weer naar school gaan. Wordt het over een ruime week of pas na de voorjaarsvakantie? We gaan het afwachten!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: