Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Beginnen met gezonder leven, hoe doe je dat?

Het is Februari en voor veel mensen zijn de goede voornemens alweer langzaam naar de achtergrond geraakt. Toch willen we bijna allemaal wel gezonder leven, met het corona virus zijn we ons allemaal bewuster dat gezond leven belangrijker is dan ooit. Maar hoe begin je ermee? En waarom lukt het vaak niet om het vol te houden? Ik geef je vandaag handige tips om de lat lager te leggen en stap voor stap gezonder te leven. 

Gezond huis;

Ongezond eten is lekker en daar hebben we altijd wel trek in. Natuurlijk is het niet erg om een reep chocolade in de koelkast te hebben liggen, maar als je die in 1 keer op eet, dan is dat niet handig. 

Wil je gezonder leven, zorg dan voor een gezond huis. 

* Koop gezonde producten die je lekker vindt. 
* Leg de fruitschaal vol met je favoriete fruitsoorten
* Koop geen snoep, chocolade, koekjes en chips

Maar mag je dan helemaal nooit meer iets lekkers? Natuurlijk wel! Maar als je net begint is het verstandig om de verleiding niet op te zoeken. Kies voor gezonde producten die jij erg lekker vindt en zorg dat je die volop in huis hebt, dan kun je niet anders dan een gezonde keuze maken. 

Veel fruit en groenten;

Fruit en groenten zijn gezond. Door de vitamines en mineralen, maar ook omdat ze vol zitten met vezels. Een smoothie is erg lekker, maar probeer vaak de hele vrucht te eten, dan krijg je ook alle goede vezels binnen. Kies voor een bakje fruit met verschillende soorten fruit. En maak bij het avond eten verschillende soorten groenten. Dit hoeft niet meer moeite te kosten. Bij de aardappels, groenten en vlees kies je dan voor 2 soorten groenten die je tegelijk kookt. Ook kun je ervoor zorgen dat de helft van je bord uit groenten bestaat en minder aardappels en vlees te eten. 

Minder suiker;

Suiker is ontzettend verslavend en we krijgen er steeds meer van binnen. Als je etiketten gaat lezen, dan zal het je verbazen in hoe weinig producten eigenlijk helemaal geen suiker zit, het lijkt wel overal in te zitten! In vleeswaren, in sausjes, zelfs in je gewone stukje vlees. 

Ga dus op zoek naar de etiketten. Let op woorden die eindigen op "ose" zoals lactose. fructose etc. En zoek naar een alternatief. 

Als je minder suiker binnen krijgt, dan kun je "afkickverschijnselen" krijgen zoals hoofdpijn. Maar na een paar dagen voel je je echt veel beter en alerter. 

Ik krijg vaak de vraag waarom we dan ook veel fruit kunnen eten, want daar zit toch ook suiker in? Ja, dat klopt. Maar samen met de vitamines, mineralen en vezels is fruit een goede keus. 

Water drinken;


Ik heb het vaker genoemd, maar ik vind het altijd zonde om kcal weg te drinken. Met een paar glazen frisdrank per dag heb je al zoveel kcal binnen. Ik neem liever een stukje chocolade en drink de rest van de dag water en thee.


Sinds kort drink ik ook iedere dag een kop koffie, dat is mijn geniet momentje van de dag.


Vergeet je te drinken? Dan kun je daar last van krijgen. Denk aan verstopping en hoofdpijn. Zorg dus dat je regelmatig drinkt. Herinner jezelf eraan door een fles water op tafel te zetten en er iedere keer een paar slokken van te nemen.


Vindt je water zelf erg saai? Dan kun je er een smaakje aangeven door plakjes komkommer, schijfjes citroen, sinaasappel en blaadjes munt.


Meer bewegen;


Beweging is enorm belangrijk voor een gezond leven. Als je beweegt gebeurt er heel veel in je lichaam. Daarom is het aan te raden om iedere dag minimaal 30 minuten matig actief bezig te zijn (dit betekent dat je hartslag wat verhoogd is) Ik hou zelf enorm van wandelen en vind het altijd leuk om dagelijks de 10.000 stappen te halen. Maar het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar beweegt.


Denk aan dansen door de woonkamer, het huishouden en boodschappen doen op de fiets. Kies iets wat je leuk vindt, dan blijf je het namelijk ook doen. Ik hoor regelmatig mensen die gaan hardlopen omdat het gezond is, niet omdat ze het zo leuk vinden. De kans dat je het dan blijft doen en er plezier aan beleeft is dan helaas erg klein.


Kleine stapjes;


Een gezonder leven is het makkelijkste om te doen in kleine stapjes. Als je iedere avond een koekje bij de koffie neemt en dat gewoon niet meer doet ben je na een jaar 5 kilo kwijt. Dat is dus een kleine moeite.


Het is handig om zulke kleine aanpassingen te doen, die eigenlijk weinig moeite kosten en je uiteindelijk veel opleveren. Natuurlijk moet je het dan wel een jaar doen en dat is meteen de grootste valkuil. Het resultaat is er niet meteen, maar je moet je volhouden. Maar als iets je weinig moeite kost, dan hou je het ook makkelijker vol.


Dit kan niet alleen met een koekje 's avonds bij de koffie waarmee je meteen zo'n 100 kcal per dag bespaart. Maar natuurlijk ook met andere dingen; Die extra beker melk bij de lunch, dat glas cola per dag, die paar wijntjes in het weekend, dat bakje chips 2 keer per week en ga zo maar door. Kijk kritisch naar je eetpatroon en verwijder een eet of drinkmoment, dat scheelt op de lange termijn heel veel.


80/20 regel;


We kennen allemaal wel de 80/20 regel. 80 % van de tijd gezond eten en de andere 20% minder gezond. Dat is een goede manier om bij te houden of je gezond bezig bent. Ik zou je zeker aanraden om iedere dag op te schrijven wat je allemaal eet en drinkt, dan heb je meteen een mooi overzicht van je eetpatroon en kun je zo uitrekenen of je rond die 20% ongezonder eten zit.


Lief voor jezelf;


We hebben vaak de neiging om alles heel erg goed te willen doen, maar dat is meteen de reden waarom veel pogingen tot een gezond leven sneuvelen. Wees blij bij elke stap die je zet, wees niet te streng en kijk vooral naar de langere termijn. Je hoeft niet meteen alle kilo's kwijt, je hoeft niet meteen een perfect eetpatroon te hebben. Geef het de tijd en wees lief voor jezelf.


Vier ieder moment waarop je weer iets bereikt hebt en dan komt het helemaal goed.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: