Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 tips voor je financiële plan voor 2023

10 tips voor je financiële plan voor 2023

Een financieel plan maken is altijd handig. Financiën draaien voornamelijk om overzicht; hoeveel komt er in? Hoeveel gaat eruit? Als je overzicht hebt, dan kun je plannen maken en middelen vrijmaken om te sparen, te investeren, je doelen voor de langere termijn waarmaken en ga zo maar door. Nu alle prijzen zo verandert zijn sinds begin dit jaar (door de inflatie en andere redenen, ze zijn gewoon enorm hoog geworden) is het tijd om weer eens een overzicht te maken voor 2023. Waarom nu al? Nou, straks zit de maand al vol genoeg met pakjesavond, kerstdagen en andere drukte, door je plan nu te gaan maken (bijvoorbeeld op een regenachtige weekenddag of een avond) ben je daar maar vast klaar mee en weet je meteen hoe je er volgend jaar voor staat. 


Dustin en ik zaten afgelopen week ook weer te rekenen. We willen precies weten wat ons te wachten staat volgend jaar, dus we rekenden uit wat er dit jaar verdiend is, wat duurder is geworden (zo ongeveer alles) en maakten een mooi overzicht. Deze keer maakten we een tweede overzicht omdat onze financiële situatie zeer waarschijnlijk een stuk gaat veranderen volgend jaar, dus daar hebben we ook maar meteen een berekening voor gemaakt… altijd handig! Vandaag delen we 10 handige tips om je financiële plan voor 2023 te gaan maken… let’s go! 


1. Schrijf alles op 


Alles… en dan ook echt alles! Alle inkomsten, ook die spaarpunten bij de supermarkt en alle uitgaven, ook die impulsaankopen bij de kassa. Maak je voor het eerst een financieel plan, dan zit hier het meeste tijd in. Wij hebben inmiddels een hele lijst en passen de bedragen gewoon iedere keer aan. Zorg dat je echt niets vergeet, ook geen uitgaven die niet iedere maand terugkomen. (Denk aan gemeentelijke belastingen die je niet iedere maand betaald of waterschap kosten die per kwartaal gerekend worden) 


Open je bank app en bekijk alles van minimaal het afgelopen half jaar, dan weet je het beste waar je geld naartoe is gegaan. 


2. Behandel je privé financiën als een bedrijf 


Kijk zakelijk naar je financiën, want ook je gezin is eigenlijk net een bedrijf op financieel gebied. Wat komt erin? Wat gaat eruit? Het moet in balans zijn, want anders redt je het als bedrijf niet. En dat geldt net zo goed voor je privé financiën. Als je teveel uitgeeft of er komt te weinig binnen, dan kom je vroeg of laat in de problemen. 


Bekijk alles dus heel zakelijk, zo zie je ook eerder wat je zou kunnen verbeteren. 


3. Nieuw jaar, nieuwe kansen 


Op dit moment is nog niet alles van 2023 bekend, je loon kun je uitrekenen, maar zie je uiteindelijk pas op het eerste loonstrookje van volgend jaar. Ook een overzicht van eventuele toeslagen krijg je pas in December. Toch is er wel al heel veel bekend en daar kun je alvast mee rekenen. Zo weten we dat het kindgebonden budget en de zorgtoeslag omhoog gaat. Het minimumloon stijgt en de kinderbijslag gaat weer omhoog. 


Kijk naar de cijfers die je nu wel hebt, als je dan straks iets meer loon gestort krijgt, dan kun je dat mooi sparen en voelt het helemaal als een extraatje.


4. Nieuw jaar, nieuwe doelen


Een nieuw jaar is het perfecte moment om nieuwe (spaar)doelen te bedenken. Wil je een mooi vakantie bij elkaar sparen of eens onbetaald verlof opnemen? Reken uit wat je hiervoor nodig hebt en bereken je spaardoel per maand. Voor doelen op de langere termijn kun je kijken waar je nu staat en wat je nog moet doen om het doel te halen. Door hier eens even goed in te duiken, ben je straks extra gemotiveerd. 


5. Terugblik op het afgelopen jaar 


Het is ook altijd goed om even terug te kijken naar het afgelopen jaar. Je schrikt waarschijnlijk als je gaat kijken hoeveel je uitgaf in Januari en hoeveel dat nu is, maar het geeft wel een mooi overzicht in wat je precies nodig hebt qua inkomsten per maand. Ook kun je terugkijken naar grotere uitgaven die je het afgelopen jaar hebt gedaan. Ik vind het altijd mooi om te zien dat bijvoorbeeld de spaarrekening een stuk gegroeid is, terwijl er ook een andere auto werd gekocht. (Of het brengt juist rust als je ziet dat je spaarrekening niet zo erg gegroeid is als je had gedacht, maar dat kwam doordat je een mooie vakantie hebt geboekt) 


6. Voorbereiden 


Niemand weet waar de huidige prijsstijgingen eindigen en ik heb persoonlijk zomaar het gevoel dat als de grondstoffen weer goedkoper worden, de prijzen niet zozeer meer gaan dalen. (Uiteraard weet ik het zelf ook niet, maar ik hou er rekening mee) 


Als je alle inkomsten en uitgaven in je financieel plan hebt gezet, dan kun je ook kijken of je het nog redt als ze hoger worden. En hoeveel hoger moeten ze worden voordat je niet meer rondkomt? Voor veel mensen is dat een grote angst, omdat de prijsstijgingen elkaar momenteel zo snel opvolgen. 


Het kan een geruststelling zijn om goed uit te rekenen hoelang je het redt, vaak is dat namelijk langer dan gedacht. En zo niet, dan heb je misschien spaargeld en moet er ook heel wat tijd overheen gaat voordat dat op is (en heb je dan waarschijnlijk allang iets anders geregeld). Het is even rekenen, maar daarvoor maak je juist een financieel plan! 


7. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt


Al die bedragen zijn meteen een goede graadmeter om eens te kijken of je alles krijgt waar je recht op hebt. De inkomenseis van de toeslagen verandert vrijwel ieder jaar, dus verdiende je dit jaar net teveel, dan kan het zomaar zijn dat je ze volgend jaar wel krijgt (als je ze aanvraagt). Daarnaast kun je kijken naar je salaris. Heb je afgelopen jaar al iets erbij gekregen? En is het nog steeds marktconform? De arbeidsmarkt biedt nu zoveel kansen, dat het zomaar kan zijn dat een ander bedrijf veel meer betaald… daar kun je best met je huidige werkgever over praten. 


8. Zoek naar kortingen 


We zouden niet zo vaak over besparen schrijven, als we dat in het financieel plan niet meenemen. Het mooie van zo’n financieel overzicht is namelijk dat je ook kunt zoeken naar besparingen. Korting op verzekeringen, je internetabonnement of er staan abonnementen in die je eigenlijk nauwelijks gebruikt; opzeggen dan maar! Het is vaak zo gedaan en het maakt je financieel meteen een stuk sterker. 


Dus ga op zoek naar de besparingen, de kortingen en de mogelijkheden waardoor je meer geld overhoudt, ook als de prijzen nog verder stijgen. 


9. Regel het samen 


Heb je een partner? Zorg dan dat je beiden de financiën regelt. Vaak is er 1 iemand die alles regelt, maar het is altijd verstandig om samen te kijken hoe je ervoor staat en samen financiële plannen te maken. Voor de een is dat een leuke vakantie en de ander heeft een spaardoel van € 10.000,- 


Door over financiën te praten, kun je samen die plannen maken en kun je beiden dingen regelen, wel zo handig. 


10. Update je plan regelmatig 


Eens per jaar of ieder half jaar kun je even bekijken hoe het met je financieel plan zit. Zijn er prijzen gewijzigd? Voer dat dan meteen door. Verander je van baan, heb je andere inkomsten of juist hogere uitgaven, ga dan weer even rekenen en zorg dat alles klopt. Je kunt een euro maar 1 x uitgeven, maar je kunt er ook heel veel mee. Dus maak een plan, geef het regelmatig een update en blijf op de hoogte van je financiën, meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar ;) 

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: