Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 handige duurzame bespaartips

handige duurzame bespaartips
We houden van besparen! En het grote voordeel is dat je met besparen vaak ook meteen duurzaam bezig bent. Ik ben zeker niet de beste in "duurzaam leven"... ik bedoel met 3 kinderen hebben we volgens mij meteen een grote voetafdruk, maar juist voor diezelfde kinderen doen wij wel ons best. Het zou fijn zijn als zij ook later een mooi leven kunnen hebben zonder watertekort, natuurrampen en extreme droogte of juist ander extreem weer. En daarom is het zo belangrijk. Als iedereen een beetje zijn best doet, dan zijn we misschien niet allemaal ontzettend duurzaam, maar vele beetjes bij elkaar is best een groot verschil.... daarom vandaag 10 handige duurzame bespaartips; 

1. Op de fiets of lopend

Ik ben de laatste tijd weer lekker lopend bezig. Het valt mij op hoeveel er eigenlijk lopend bereikbaar is vanuit ons huis. En het is meteen goed voor de stappen en dus de gezondheid! We lopen naar de supermarkt, ik breng lopend pakketjes weg als ik iets verkoop en we lopen daarna door naar een speeltuin. 

Ook de fiets pakken we nu steeds meer. De meiden kunnen inmiddels beiden zonder zijwieltjes fietsen en dat betekent dat de tijd van kinderzitjes achterop voorbij is. Ik heb zelf een fiets zonder versnellingen en het was af en toe flink trappen... ;) Maar nu fietsen ze zelf en ze fietsen ook flink door! We fietsen dus vaker naar school, maar ook naar vriendjes en vriendinnetjes en naar opa en oma. 

Ik las afgelopen week dat de benzine ontzettend duur is en dat er weer een record is verbroken. Dan is het alleen maar mooi meegenomen als we de auto eens kunnen laten staan. 

2. De verwarming uit 

De verwarming staat hier niet vaak aan, daarmee houden we de kosten laag, maar zijn we ook duurzaam bezig. Met dit koude voorjaar zou je er bijna voor kiezen om de verwarming lekker te laten loeien, maar er zijn ook andere manieren (en dan hoef je echt niet in de kou te zitten) 

- Trek een trui aan... die tip is natuurlijk ouder dan oud, maar het klopt wel. Met een lekkere warme trui, heb je het niet koud.
- Leg een dekentje op de bank... die liggen er bij ons (de dekentjes hebben we ooit eens gehad in een perspakket) en ze houden ons heerlijk warm als we op de bank hangen.
- Beweging... als je beweegt, krijg je het warm. Dus ik kies er vaak voor om op koude dagen de dag te beginnen met een flink potje huishouden. Stofzuigen, de was doen, poetsen... ik heb het dan meteen warm.
- Gebruik maken van de zon... wij hebben het voordeel van grote ramen. Als de zon schijnt, gaan de gordijnen open en is het meteen warm binnen, dat betekent dat we in de herfst en de winter pas in de avond de verwarming aan doen, dat scheelt enorm veel geld en het scheelt in ons verbruik. 

3. Korter douchen

Dit is een lastige, maar het kan zeker wel. De douche is altijd zo lekker warm, maar eerlijk is eerlijk... de plicht roept meestal wel. De kinderen die naar school moeten, naar scouting of het werk dat ligt te wachten. Lekker de douche in, wassen, zepen, afspoelen en er weer uit. Het is snel en duurzaam. 
Duurzame bespaartips

4. Tweedehands kopen


Ieder product dat tweedehands gekocht wordt hoeft niet opnieuw gemaakt te worden, dat scheelt veel. Je bent zeker duurzaam bezig als je kiest voor tweedehands. Het hoeft niet met alles (dat mag natuurlijk wel) maar toch is mijn ervaring dat je de leukste dingen tweedehands kunt vinden voor een fractie van de prijs. Wij kochten onze auto tweedehands, kleding en laatste zelfs een aantal "nieuwe" stoelen.


5. Minder kopen


Als je duurzaam bezig wilt zijn, kijk dan vooral ook naar de dingen die je koopt. Heb je ze echt nodig? Veel dingen waarschijnlijk wel, maar ook veel dingen niet. De extra kaarsen voor "ooit" of het paar schoenen terwijl je al 20 paar hebt belanden allemaal in de kast. Minder kopen is dus goed voor je portemonnee en voor de wereld.


Dus minder "zomaar" naar de winkels, niet online shoppen als je niets nodig hebt en je uitschrijven bij verschillende nieuwsbrieven. Het scheelt allemaal.


6. Alles op maken


In supermarkten wordt tegenwoordig meer en meer gedaan om voedselverspilling tegen te gaan. Een goede zaak! Ook voor je portemonnee, want je kunt producten kopen met kortingsstickers. Zo vindt je bij de Lidl een brood voor € 0,25 en koop je een verspakket voor nog geen € 2,-. Top!


Ook thuis is het handig om de restjes op te maken. Denk aan een restjes dag of eet de restjes voor de lunch. Bij ons wordt vrijwel niets weggegooid, met uitzondering van het restje wat we laatst vergaten in de koelkast te zetten en daar 2 dagen later achterkwamen, oeps! (ik zei al; ik doe het ook niet perfect) Dus maak het op, verwerk het in nieuwe gerechten en gooi niets weg, dat scheelt.

restjes bewaren

 

7. Eet minder vlees


Minder vlees eten is een goede manier om duurzaam bezig te zijn. Daarnaast is vlees vaak 1 van de duurdere ingrediënten van de maaltijd, dus als je vlees vervangt voor peulvruchten, dan scheelt dat veel. Je kunt vlees ook weglaten. In maaltijden zoals pasta, wraps of soepen is dat prima te doen. 


Wij eten gemiddeld 5 keer per week geen vlees bij de avondmaaltijd of op brood en dat bevalt ons goed! We hebben inmiddels veel gerechten zonder vlees die bij iedereen populair zijn.


Op de blog kun je ook veel lekkere recepten zonder vlees vinden. Zoals bijvoorbeeld plaattaartjes, mediterrane quiche of zomerse pasta salade.


8. Gebruik wasbare producten


Wasbare producten zijn zo duurzaam, omdat je ze 1 keer aanschaft en daarna keer op keer kunt gebruiken. Denk aan wasbare luiers (die worden echt steeds populairder momenteel) of wasbare watten schijfjes om je make-up te verwijderen. De aanschaf is eenmalig en daarom ook erg fijn voor je budget.


9. Was ophangen


Met 5 personen gaat onze "wasroutine" ongeveer zo; 's ochtends kijken we of er een wasmand vol is, er gaat een was aan, de was hangen we op en dan halen we meteen de was van gisteren van het wasrek af en zo gaat dat dagelijks door. Sommige dagen heb ik geen was (en blijft de andere was een dagje langer hangen, haha!) maar dat komt vrij weinig voor. We hebben kleding, zwemkleding van zwemles, handdoeken, 5 keer beddengoed, scouting shirts en broeken en dat betekent best veel was.


Wij hebben een droger gehad, maar doen nu al heel lang zonder. Sinds ik erachter kwam dat het prima te doen was om de was even op te hangen (ook als er een buikgriep rond ging in huis... ik heb nooit zonder beddengoed of kleding gezeten) en ik een keer op televisie een programma zag waar ze de brandweer volgden en er een flinke brand was uitgebroken door een droger, komt er hier hoogstwaarschijnlijk ook geen droger meer in.


Met een wasrek kom je al een heel eind. In de lente, zomer (en zelfs de herfst en de winter als het droog is) kun je de was gerust buiten laten drogen. De rest van het jaar droogt de was op zolder (daar slapen wij inmiddels ook, maar ik kan mij niet storen aan een wasrekje meer of minder) en dat gaat helemaal prima. Het scheelt ook nog eens veel energieverbruik en je kleding gaat langer mee. Een win, win, win situatie wat mij betreft.


10. De mini-bieb


Ik schreef er al eerder over, maar ik ben een grote fan van de mini-bieb. Een aantal boeken lenen om ze na het lezen weer gemakkelijk terug te brengen. En niet binnen een week of een maand, desnoods doe je er 6 maanden over, dat is helemaal aan jou.


Ook voor de kinderen maak ik er gebruik van. We lenen heel veel boekjes en als ze er weer op uitgekeken zijn, dan gaan ze weer terug en kan een ander kind ze lezen. Zo worden de boeken veel hergebruikt en hebben er veel mensen plezier van. Je hoeft niet altijd nieuwe boeken te kopen en je huis raakt niet vol van alle boeken, want ze kunnen weer terug. Dat is mooi meegenomen!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: