De barbecue staat hier regelmatig aan. Nadat Dustin vorig jaar een cursus volgde, gebruiken we iedere gelegenheid om weer lekker te barbecuen. Het kerstdiner kwam vorig jaar zelfs gedeeltelijk van de barbecue. Het hoeft echt geen 30 graden te zijn om hem aan te steken...
Barbecuen is al snel een duurdere maaltijd, maar gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn. Maak handig gebruik van de tips van vandaag en je kunt gerust iedere week de barbecue aansteken zonder dat je veel kwijt bent
aan de boodschappen...
Barbecue met korting
Een goede barbecue is het halve werk, maar dat betekent niet dat je meteen de hoofdprijs hoeft te betalen. Koop je
barbecue in de aanbieding, dan betaal je een goede prijs en kun je de barbecue steeds opnieuw gebruiken.
Vlees met korting of een groot stuk vlees
Vlees "hoort" wel een beetje bij de barbecue, maar het hoeft echt niet zo veel te zijn. Wij grillen vaak een stukje vlees voor bij de "aardappels, groenten en vlees". Maar als we echt barbecuen dan kiezen we voor maximaal 2-3 stukken vlees per persoon, dat is meer dan genoeg, helemaal als je er nog andere gerechten bij serveert.
Voor vlees kun je kijken naar aanbiedingen en de kortingsstickers in de winkel. Vlees met korting zoals hamburgers of worstjes nemen wij altijd mee, dat kan in de vriezer. Aanbiedingen zijn soms ook interessant, dat kan ook in de vriezer en zo hou je het heel betaalbaar.
Wij kiezen ook vaak voor een groot stuk vlees. Dat moet dan een paar uur op de barbecue garen, maar dat is ontzettend lekker en in verhouding niet duur. Je kunt er zo 2 dagen van eten.
Kies voor groenten
Er zijn heel veel mogelijkheden voor groenten op de barbecue. Denk aan de good-old maiskolven. Maar ook pakketjes groenten (zoals paprika, champignons, courgette) met kruiden in aluminiumfolie zijn lekker om te grillen. Denk ook eens aan gepofte aardappels, uien of bollen knoflook, ontzettend lekker!
Stokbrood
Brood is ook lekker bij de barbecue en natuurlijk kiezen we dan vaak voor stokbrood. Wij maken ook regelmatig
bruschetta
op de barbecue of knoflookbroodjes (broodjes even insmeren met knoflookolie en grillen maar) Zo heb je daar ook variatie in.
Zorg ook voor lekkere smeersels bij de broodjes. Kruidenboter mag natuurlijk niet ontbreken, maar kruidenkaas, hummus,
pesto
of aioli is hier ook populair. Je kunt veel dingen ook gemakkelijk zelf maken.
Zelf maken
Veel dingen kun je zelf maken. Zoals de dips bij het stokbrood. Maar denk ook aan kip sate, die je zelf rijgt of een lekker brood wat je zelf hebt gebakken.
Als je dingen zelf maakt, dan scheelt dat vaak in de kosten. Zelf kruiden, marineren, bakken of groenten pakketjes maken is veel goedkoper dan alles "kant en klaar" kopen, je betaalt dan voor het gemak.
Salades
Salades zijn een mooie aanvulling op de maaltijd van de barbecue. En als je dan ook nog veel groenten roostert, dan kun je ook voor de lijn gerust wekelijks barbecuen.
Kies voor simpele salades, die zijn vaak het lekkerste. Ik kies vaak voor
een Griekse salade of
pasta salade, maar een simpele tomatensalade met kruiden en
goede olijfolie is ook heerlijk!
Restjes opmaken
Het is zonde om eten weg te gooien, daarom maken wij altijd alle restjes op. Een restje salade kan opgemaakt worden bij de lunch en stokbrood, daar maken we de volgende dag
wentelteefjes of een broodpudding
van... het kan maar beter opgemaakt worden...
Als je ervoor zorgt dat je niet al het vlees tegelijk uit de koeling haalt, dan kun je het nog invriezen (of als het uit de vriezer komt, de volgende dag nog opmaken) zo zorg je voor minimale restjes en gooi je niks weg.