Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Besparen / minimaliseren? 
Deze 10 dingen koop ik niet meer

Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
Shoppen heb ik altijd leuk gevonden. Lekker een dagje allerlei winkeltjes afstruinen (het liefst van die kleine winkeltjes waar ze nog echt leuke dingen hebben) tussendoor gezellig lunchen en er zo een gezellig dag van maken. Nog steeds vind ik het leuk om lekker rond te kijken in de winkels, maar sinds wij besparen en bezig zijn met minimaliseren koop ik minder. Ik kijk veel kritischer of ik iets echt leuk vind en ik koop gerichter, ik koop vooral de dingen die we echt nodig hebben. 

Het betekent dus zeker niet dat ik niets meer koop, maar besparen heeft ons veel gebracht. We werken beiden parttime zodat we veel bij de kinderen kunnen zijn en bijna nooit opvang nodig hebben. Daarnaast bracht minimaliseren veel rust, het scheelt echt als je huis niet bomvol staat. Dus voor ons betekent besparen en minimaliseren; aandacht geven aan de mensen en dingen die echt belangrijk zijn. Veel tijd doorbrengen met ons gezin, met familie en vrienden. Leuke dingen doen, herinneringen maken en daar meer geld voor overhebben. Het zijn kleine stapjes, maar iedere keer kom je weer wat verder. Vandaag vertel ik je graag over de 10 dingen die wij niet meer kopen... 

1. Wasverzachter 

We doen de kleding in de was, hangen het te drogen en dat is het. Ik heb het nut van wasverzachter nooit helemaal begrepen. Uiteraard heb ik het vroeger wel gebruikt (om mij vervolgens te irriteren aan de enorme bloemenlucht die de hele dag om ons heen hing). Op een gegeven moment besloot ik het gewoon niet meer te gebruiken en we hebben het nooit gemist. 

2. Boeken 

Ik ben zelf ook niet meer lid van de bieb, terwijl ik enorm van lezen hou! Overal in Nederland kun je inmiddels mini-biebs vinden, dus ik haal er vaak een aantal boeken uit en zet de gelezen boeken weer terug. Zelfs tijdschriften kun je er vinden en zo wordt mijn hobby ineens helemaal gratis.

Wist je dat je er ook enorm veel kinderboeken kunt vinden? Ideaal! Wij kijken regelmatig met de kinderen en zoeken dan boekjes uit om voor te lezen en die ze zelf kunnen lezen. Iedere keer weer iets nieuws, dan blijft het leuk.

3. Wattenschijfjes

Ik draag weinig make-up, maar ik smeer wel iedere dag mascara op mijn wimpers, dat is nou net het verschil. Ik maak mijn ogen 's avonds schoon met een washandje of wasbare wattenschijfjes en kokosolie. Het washandje of de wettenschijfjes gaan in de was en de kokosolie heb ik toch al in huis, zo kocht ik opeens nooit meer wattenschijfjes. 

4. Plastic tasjes 

Nu de plastic tasjes steeds meer verbannen worden, zie je ze ook steeds minder. Ik heb altijd een opvouwbaar tasje in mijn handtas en neem zo mijn aankopen mee. Nu koop ik ook nog eens veel minder, dus dat scheelt meteen ruimte ;) 

Een tas hergebruiken is ideaal, want je hebt zo'n tasje altijd bij je. Nu komen er zeker nog weleens plastic tasjes het huis binnen, maar die gebruiken we dan als afvalzakje of iets dergelijks. 
herbruikbare tas

5. Kleding waar ik over twijfel


Ik denk dat iedereen het wel herkent. Je ziet iets leuks in de winkel, maar kunt het niet even passen. Of je past kleding en je twijfelt; ja, het is wel leuk en goed geprijsd, maar... het zit niet helemaal lekker, ik moet er nog wat kilo's voor kwijt totdat het echt mooi zit of ik weet echt niet zeker of ik het wel echt leuk vind... lastig!


Laatst vertelde ik al dat kleding gemiddeld maar 7 x gedragen wordt en de kleding die ongedragen achterin de kast belandt heeft daar natuurlijk een groot aandeel in. Ik koop dus geen kleding meer waar ik over twijfel... bij twijfel; niet doen.


6. Hoge hakken


Wat was die tijd vroeger toch mooi! Op naaldhakken over de Dam in Amsterdam naar mijn werk... ideaal met die heerlijke stenen daar, haha! Ik heb nog wel een paar hakken in de kast staan, maar geen hele hoge meer. Ik kon vroeger de hele nacht dansen op hoge hakken, maar nope; die tijd is voorbij. Na mijn tweelingzwangerschap wordt ik na een avondje op hakken afgestraft met bekkenpijn die een paar dagen aanhoudt. En word ik daar blij van? Niet echt... dus ik koop geen hoge hakken meer, dan maar lekker op sneakers... vind ik zelf veel prettiger.


7. Waterflesjes


Wij hadden weleens flesjes water in huis, maar sinds we doppers hebben aangeschaft, hebben we ze helemaal niet meer gekocht. Je vult die doppers iedere keer makkelijk bij, kunt ze afwassen in de afwasmachine en neemt ze gemakkelijk mee als je een dagje op stap gaat.


Het betekent overigens niet dat er hier geen plastic flesjes meer in huis te vinden zijn. Sinds er statiegeld op flesjes en blikjes zit, zijn de kinderen er druk mee bezig. In sommige weken vinden ze meer dan €5,- en daarmee verhogen ze heel gemakkelijk hun zakgeld.


8. Televisie abonnement


Ik heb wel vaker vertelt dat wij geen televisie abonnement meer hebben. Het scheelt zoveel geld en je kunt echt alles terugkijken via internet. In ons oude huis hadden we wel weer even een abonnement (omdat dat gek genoeg goedkoper was, maar we waren snel weer uitgekeken) Inmiddels hebben we wel een abonnement op NL ziet en Netflix, daarmee kunnen we alles kijken wat we willen. Soms komt er nog tijdelijk een abonnement bij van Disney+ of Videoland, maar dat zeggen we ook meteen weer op als we uitgekeken zijn.

teelvisie abonnement opzeggen

9. Huishoudelijke apparaten die we niet gebruiken


Ik denk dat het in ieder huishouden weleens is gebeurt; de aankoop van die handige pannenkoekenpan, broodbakmachine of ijsmaker. Want natuurlijk gaan we die minstens wekelijks gebruiken! Eerst bakte ik nog wekelijks brood, maar nadat we iedere ochtend om 6u wakker werden omdat de broodbakmachine begon te kneden (zodat we lekker vers brood zouden hebben voor het ontbijt) waren we er al snel klaar mee.


Dit soort apparaten kopen we dus niet meer. Ik heb een goede mixer die daadwerkelijk wekelijks gebruikt wordt, maar "handige" apparaten zoals ijsmachines, blenders voor smoothies, cake pop makers en dan soort dingen, die kopen we niet.


Nog een kleine extra tip als je wel zo'n cake pop maker / popcorn machine of suikerspin machine zoekt.. Ze zijn vaak heel goed vertegenwoordigd in de kringloopwinkels... dus wil je er echt eentje hebben? Ze staan daar (vaak ongebruikt) voor een klein prijsje.


10. Bloemen


Heerlijk toch? Een mooie bos bloemen op tafel? Het probleem is alleen dat je ze na een week weg kunt gooien en ik dat meestal vergeet waardoor we op een gegeven moment een bruin boeket op tafel hebben staan...


Ik hou zeker wel van bloemen en krijg ze af en toe, dan staan ze gerust te pronken op tafel. Maar ik koop ze niet zelf meer, ik heb de discipline niet om ze water te geven en ze weg te gooien. Ik pluk weleens rozen uit eigen tuin, die staan dan prachtig! Maar verder hebben we nu heel veel planten, die gaan lang mee, zijn ook mooi en Dustin geeft ze water.... een win-win situatie wat mij betreft.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets via onze link aanschaft, krijgen wij hier een (klein) bedrag voor.

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: