Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Yep, in deze 10 dingen zit veel suiker 
(terwijl je dat niet zou denken!)

Yep, in deze 10 dingen zit veel suiker (terwijl je dat niet zou denken!)
Suiker… een heerlijk zoet goedje waar we dol op zijn. En helaas ook bijna allemaal teveel van binnen krijgen. Vroeger was een stukje chocolade of een koekje een traktatie, maar inmiddels is het dagelijkse kost. Natuurlijk maakt af en toe iets zoets niet uit, maar helaas wordt suiker in veel producten toegevoegd, (Het is een goedkoop product en daardoor makkelijk om een product te “vullen” en snel zoeter te maken) maar juist daardoor krijgen we er nog meer van binnen dan we denken. Vandaag vertel ik je over 10 producten waar bijna altijd suiker is toegevoegd.

Hoe herken je suiker? 

Als je gezonder wilt leven en als je minder suiker binnen wilt krijgen, dan is het verstandig om etiketten te lezen. Maar fabrikanten zijn slim en “verbergen” suiker soms in allerlei vormen en maten. Je kunt de verschillende benamingen op een etiket tegenkomen; Suiker, glucose, siroop, stroop, dextrose, fructose, lactose etc. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat ingrediënten die eindigen op “ose” suiker zijn. 

Maar juist doordat er zoveel verschillende benamingen zijn, kun je er niet altijd omheen. En etiketten lezen is leuk, maar je hebt er vast niet altijd tijd voor. Je kunt tegenwoordig wel op de etiketten vinden hoeveel suiker er bijvoorbeeld in 100 ml of gram van een product zit en hoeveel % dat van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is, dan heb je al een aardig idee. 

Het is ook verstandig om meer onbewerkte producten te eten als je gezonder wilt leven. In fruit zitten ook suikers, maar dit zijn natuurlijke suiker. Het is niet verstandig om 6 bananen op een dag te eten, maar dat snap je vast wel. Bij veel bewerkte producten is suiker toegevoegd, dus zoveel mogelijk zelf maken en onbewerkt voedsel eten; dat scheelt al heel veel suiker! 

In deze 10 producten zit bijna altijd suiker, terwijl je dat eigenlijk niet zou denken;

1. Vleeswaren 

Veel vleeswaren zoals ham, spek en bijvoorbeeld worst bevatten suiker. Vlees bevat van zichzelf geen suiker, dus dit wordt altijd toegevoegd. Dat doen fabrikanten om smaak toe te voegen of vlees te laten fermenteren waardoor het langer houdbaar is.

2. Soep

Kant en klare soepen zijn lekker en makkelijk. Vaak staat er tegenwoordig op de verpakking hoeveel gram groenten per kom je binnen krijgt, handig om je groenten inname wat te verhogen. Maar… omdat deze soepen langer houdbaar moeten zijn, wordt er vaak suikeren toegevoegd. Tomatensoep uit de winkel is bijvoorbeeld ook veel zoeter, dan als ik hem zelf maak. 

Zelf soep maken is een fluitje van een cent, hier op de blog vindt je verschillende recepten… bijvoorbeeld voor broccoli soep of wortelsoep met gember
Zelf soep maken

3. Bewerkt vlees


Net zoals de vleeswaren zijn er ook stukken vlees die bewerkt zijn. Denk hierbij aan hamburgers. Helemaal als vlees al gemarineerd in de winkel ligt, dan is er vaak gekozen voor een zoete, suikerrijke marinade. Wil je dus een lekker gemarineerd stukje vlees? Zorg dan dat je zelf een lekkere marinade maakt. 


4. Woksaus, chilisaus en andere saus 


Iedereen heeft wel een aantal flesjes saus in de koelkast staan. De cocktailsaus voor bij de gourmet of de knoflooksaus voor over de shoarma. Een wok sausje om snel een maaltijd in elkaar te draaien of chilisaus voor over de wraps. Al die sausjes bevatten veel suiker. Wist je dat de chilisaus van bijvoorbeeld Go Tan maar liefst 46,7 gram suiker (per 100 gram!) bevat, dat is dus bijna de helft. En de ketchup van Heinz bevat 22 gram suiker per 100 gram saus (en dat giet je snel over je aardappels…) De variant met 50% minder suiker (die dus een stuk gezonder lijkt) bevat dus ook nog 11 gram suiker per 100 gram, dat is zeker niet weinig. 


5. Pasta saus


Een lekker bord pasta met een tomatensaus met groenten, wie houdt er niet van? De eerste keer dat ik zelf een tomatensaus maakte was niet zo’n succes… die was bitter! Brrr… ! De pasta saus uit een pot bevat dus veel suiker en daarom is hij lekker zoet. Als ik nu zelf pasta saus maak, voeg ik er soms wel een schepje suiker aan toe, voor net dat beetje extra zoetheid, maar dat is in ieder geval een hele berg minder dan kant en klare pasta saus. 


6. Ontbijtgranen


Wil je je kind gezond laten ontbijten, kies voor cornflakes! Ik denk dat iedereen nog wel het pak cornflakes op tafel herkent van vroeger. Eigenlijk hoor ik nu vrij weinig mensen over ontbijtgranen, wat dat betreft zijn we volgens mij een stuk gezonder bezig met bijvoorbeeld zelfgemaakte granola. En dat is maar goed ook, want cornflakes bevat 10 gram suiker per 100 gram. Doe je er een vruchtenyoghurt bij, dan begin je de dag met een nog grotere suikerstoot… 


7. Crackers


Bij een gezond tussendoortje denk ik zelf ook vaak aan een volkoren cracker, maar daar zit ook suiker in, gelukkig niet zoveel hoor, maar dat verschilt ook weer per merk. Kijk dus even goed welke versie het minste suiker bevat, dan kun je gerust regelmatig een volkoren cracker eten. 


8. Smoothies en sappen


Als ik een smoothie maak of een glas jus d’orange drink, dan heb ik toch echt het gevoel dat ik gezond bezig ben. In 1 keer giet je lekker veel fruit naar binnen, goed voor de vitaminen, toch?! Nou, dat zit ietsje anders. Het gezonde van fruit zit hem in de vitamines, maar ook voornamelijk in de vezels. Met een smoothie of sapje giet je zomaar 4 sinaasappels naar binnen en daar zitten veel fruitsuikers in! Als je die sinaasappels zou eten, dan kun je er waarschijnlijk echt geen 4 op, want dan zit je sneller vol door de vezels. 


Je kunt je fruit dus beter eten dan drinken. 

Verborgen suiker in sinaasappelsap

9. Pindakaas


Pindakaas lijkt zo’n heerlijk gezond broodbeleg, wij moesten vroeger altijd eerst hartig broodbeleg eten voordat we zoet broodbeleg kozen en ik kan mij zelfs herinneren dat pindakaas volgens mij ook mocht. Maar helaas, in pindakaas zit veel suiker toegevoegd. Tegenwoordig heb je 100% pindakaas producten op de markt, dat zijn notenpasta’s die je prima kunt eten, let op; ze bevatten wel weer veel vet. Dus eet gerust af en toe een bammetje met pindakaas, maar niet te vaak. 


10. Producten met 0% vet


Whut?? Deze producten zijn toch hartstikke gezond? Nou, dat verschilt toch erg per product. Als fabrikanten met grootse letters op de verpakking; 0% VET schrijven, dan kan het zomaar zijn dat dat vet is vervangen door suiker. Het product lijkt dan erg gezond, maar dat is het niet. Het vervelende is dat je hierdoor flink misleid kunt worden en denkt dat je heel gezond eet, terwijl dat best tegenvalt. Het is dus toch altijd verstandig om even te checken hoeveel suiker het product dan bevat. 



Het is dus eigenlijk altijd goed oppassen met hoeveel suiker je binnenkrijgt. Het is niet erg om suiker te eten, maar teveel is niet gezond. Je verhoogd daarmee de kans op hart en vaatziekten en het krijgen van diabetes type 2. Als leidraad kun je aanhouden dat een vrouw rond de 50 gram vrije suikers per dag mag binnenkrijgen (dit zijn toegevoegde suikers) en een man iets meer; 60 gram. Kinderen mogen juist een stuk minder toegevoegde suikers binnenkrijgen; namelijk maximaal 25 gram. 


Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de volwassenen en maar liefst 90% van de kinderen dagelijks teveel suiker binnen krijgt, daar is dus nog veel te winnen! Te beginnen met het opletten op bovenstaande producten en toch maar die etiketten lezen, dan maak je al een stap in de goede richting! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: